Ekonomi

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?

Fed'in faiz kararı ile Amerikan doları diğer para birimleri karşısında daha da güçlenirken, yatırımcıların gözü kulağı Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararında. Merkez Bankası faizi yatayda mı tutacak? yeni bir sürpriz mi yapacak? İşte tahminler...Fed'in faiz kararı ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımının belli bir seviyeye gelene kadar devam edeceği ve ardından o seviyede kalmaya devam edeceğini açıklaması doların diğer para birimleri karşısında güçlenmeye devam edeceğini ortaya koyarken Merkez Bankası'ndan gelecek faiz kararı da merakla bekleniyor

Fed'in faiz artırımı karanı açıklamasının ardından gözler yarın toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun açıklamasına çevrildi. Fed'in faiz kararı ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımının belli bir seviyeye gelene kadar devam edeceği ve ardından o seviyede kalmaya devam edeceğini açıklaması doların diğer para birimleri karşısında güçlenmeye devam edeceğini ortaya koyarken Merkez Bankası'ndan gelecek faiz kararı da merakla bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu yarın saat 14:00'de Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanacak. Bütün dünyada merkez bankaları peş peşe faiz artırımı kararı alırken TCMB sürpriz bir karar alarak politika faizini yüzde 14'ten yüzde 13'e düşürmüştü.

Merkez Bankası ne karar verecek?

 

Merkez Bankası'nın faiz kararı hakkında tahminde bulunan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Merkez Bankası'nın Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına kadar faizleri sabit tutmasının beklendiğini açıkladı. webinarda konuşan Fitch yetkilisi, Türkiye, Orta Doğu ve Afrika'nın emtia fiyatları, enflasyon ve artan faiz oranlarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada Türkiye'de faizlerin seçimden sonra artırılmasını beklediklerini söyledi.

Öte yandan Reuters anketinde bu ay için beklenti politika faizinin yüzde 13'te sabit tutulacağı tahmini ağırlık kazanırken, azınlıkta kalan bir grup da faiz indirimi tahmininde bulundu.

ForeksHaber anketinde de Merkez Bankası'nın faizi yüzde 13 seviyesinde sabit tutacağı tahmini ağırlık kazandı. Ankette ortalama tahmin 50 baz puanlık indirime işaret ederken ankete katılan 15 ekonomistin 8'i faizin sabit tutulacağını öngördü. Katılımcıların 7'si faiz indirim kararı alınacağı beklentisini dile getirdi. AA'nın  beklenti anketinde de faizin sabit tutulacağı tahmini ağırlık kazandı. 29 ekonomistin katıldığı ankette ekonomistlerden 9'u politika faizinde 100 baz puanlık, 1'i ise 50 baz puanlık indirim beklediğini açıkladı.

Faiz anketi yapan Bloomberg HT anketinde ise faiz indirimi beklentisi ağırlık kazandı. 17 kurumun katıldığı ankette 9 kurum indirim beklediğini açıkladı. Kurumların 8'i 100 baz, biri ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi beklediğini duyurdu.

TL dolar karşısında ne kadar değer kaybetti?

TL, geçen ay yapılan sürpriz faiz indiriminden bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti. Türk Lirası, nisan sonundan beri yüzde 19'a yakın, yılbaşından bu yana ise yüzde 28'e yakın, son bir yıllık süreçte ise yüzde 54 değer kaybı yaşadı. TL, geçen yıl da yüzde 40'ın üzerinde değer kaybetmişti.

 

Fed merakla beklenen kararını açıkladı

Dolar endeksi 20 yılın rekorunu kırdı!

Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekleniyor! 22 Eylül’de açıklanacak