Merkez faiz artırdı kredi de 'indirim sinyali' alındı
Merkez Bankası'nın yüzde 0.50 oranındaki faiz artırımı piyasaları memnun etti.
Merkez Bankası'nın 22 ay aradan sonra borçlanma faizini yüzde 0.50 oranında artırması piyasalarda iyimser havanın esmesini sağladı. Yurtdışı piyasalarda oluşan temkinli olumlu havayı da arkasına alan yabancı yatırımcıların Türk para ve sermaye piyasasına yönelik risk iştahı yeniden canlandı. Piyasalardaki iyimser seyri fiyatlayan bankacılık sektörü ise konut kredi faizlerinde maliyetleri yeniden gözden geçirmeye başladı. Sektör temsilcilerine göre bu iyimserliğin devam etmesi durumunda önümüzdeki günlerde konut kredi faizleri aşağı yönlü seyir izleyebilecek.
Merkez faizi yüzde 15.75. oldu
Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15.25'ten yüzde 15.75'e, borç verme faiz oranı yüzde 19.25'ten yüzde 19.75'e çıkarıldı. Borç verme faiz oranı yüzde 22.25'ten yüzde 22.75'e yükseltildi. Merkez Bankası'nın piyasalarda yaşanan bozulma ve yükselen enflasyonla birlikte faiz artırım kararı, piyasalarca olumlu algılandı. Merkez Bankası'da artırım sonrası yaptığı açıklamada döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ile son dönemde artış eğilimini sürdüren enerji ve işlenmiş gıda fiyatlarının kısa vadede enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olabileceği, uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talebi yavaşlatmaya devam ettiği, dış talebin ise güçlü seyrini koruduğuna işaret edildi. Bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyonu düşürücü yönde katkı sağlamaya devam edeceği öngörüldü.
Dolar ve faiz düşüşte
Merkez Bankası'nın artırımının hemen ardından geçen hafta Türkiye'nin yüksek faiz cazibesi nedeniyle yabancı yatırımcılarında para piyasasındaki yatırımlarında hareketlilik gözlendi. Yurtdışı piyasalarda da artan risk iştahına paralele olarak yabancı yatırımcıların döviz piyasasında yaptıkları satışlarla dolar 1.22 YTL seviyesine kadar geriledi. Yabancıların YTL'ye olan igilisi ise bono faizlerinin hızla aşağı yönlü hareketini sağladı. Faiz artırımı sonrasında bonoya gelen alımlarla gösterge bono bileşik faizi yüzde 20 seviyesinden yüzde 19.20'ye kadar indi.
Piyasada oluşan bu iyimserlikle birlikte bankacılık sektörüde harekete geçti. Özellikle maliyetleri yeniden gözden geçiren bankacılar iyimserliği fiyatlara yansıtmaya çalışıyor. Faiz artırımı öncesinde kimi bankanın faizini radikal bir şekilde düşünmesinin ardından şimdi gözler diğer bankalara çevrilmiş durumda. Sektör temsilcilerine göre önümüzdeki dönemde bireysel kredi faizlerinde aşağı yönlü bir seyir hakim olabilir.
Fazla indirim beklemeyin
Tüketicilerin konut kredisi kullanırken en çok merak ettiği konu olan konut kredilerindeki aşağı yönlü seyrin hangi seviyede olacağı konusunda ise bankacılar biraz çekimser davranıyor. Şu anda ortalama 1.50 seviyesinde olan konut kredi faizlerinin hızlı bir düşüş göstermeyeceğini savunan bankacılar şu bilgileri veriyor: "Yurtdışı ve içeride oluşan iyimser hava maliyetleri azalttı. Ancak riskler hala sözkonusu. Konut faizlerinde hızlı bir düşüş beklemek yanlış olur. Ancak yüzde 1.30 ve biraz altındaki seviyeleri görmek mümkün olacaktır."
Esra SAHİCİ / hurriyetemlak.com