Ekonomi

Merkezin kredi hesabı tutmadı

Ağustos ayında sürpriz bir şekilde faiz indirimi yaparak piyasaları şaşırtan Merkez Bankası böylelikle ticari kredilerin önünü açmayı ve büyümeyi desteklemeyi hedeflemişti ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Sanayicilere göre bankalar faizlerde yüzde 30'a uysa da kredi vermekten kaçınıyor.Sanayicilerin krediye ulaşma konusunda yaşadıkları sıkıntılar devam ediyor

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'den yüzde 13'e indirerek ve bir takım düzenlemeler yaparak sanayi kesiminin uygun faizlerle krediye ulaşmasını yolunu açmak istemişti ancak aradan geçen sürede bankalar beklenen adımları atmadı. Sanayicilerin krediye ulaşma konusunda yaşadıkları sıkıntılar devam ediyor.  

Konuyla ilgili Sozcu.com.tr’de yer alan haberde krediye ulaşmanın MB'nın attığı adımlardan öncesine göre iki kat daha fazla zorlaştığı kaydedildi. OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci ticari kredilerde üst sınırın yüzde 30'a düştüğünü ancak bankaların kredi vermekten kaçındıklarını söyledi. Özellikle ihracatçıların büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Ekinci, "Krediye erişmek iki kat daha zorlaşmış durumda" dedi. KOBİ'lerin krediye daha kolay ulaştığını kaydeden Ekinci, "Daha önce kamu bankalarında kısmen de olsa krediye ulaşıyorduk ancak şimdi özel bankalar, 'fiyatlayamıyoruz' ya da 'genel müdürlükten onay bekliyoruz' diyerek kredi vermiyor" diye konuştu.

Kamu bankaları faiz artırdı

 

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise TCMB’nin son uygulamasından sonra kamu bankalarında ticari kredi faizlerinin 2,5-3 puan daha arttığını belirtti. Zeytinoğlu, “Kamunun kullandırdığı kredilerde faiz oranının iki hafta önce yüzde 18-19’lar seviyesindeyken şu anda yüzde 21 seviyesine çıkmış olduğunu söyledi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan ise, “Eximbank reeskontları, uzun vadeli kredileri bitince elimiz kolumuz bağlandı. Bu sefer bankaların eline düştük. Bankalar da her türlü zorluğu çıkarıyorlar” şeklinde konuştu.

Piyasa faizi, enflasyona bakıyor

Merkez Bankası 18 Ağustos'ta yaptığı faiz indirimi ile politika faizini yüzde 14'den yüzde 13'e çekmişti. Ekonomistler Merkez'in bu kararını enflasyonla mücadelenin değil ekonomik büyümenin tercih edilmesi olarak yorumlamıştı. Uzmanlar enflasyon beklentileri düşmeden ve enflasyonla mücadele gözetilmeden piyasa faizlerinin düşmesinin mümkün olmadığına dikkat çekmişti. Piyasa faizleri belirlenirken politika faizinin yanı sıra enflasyona ilişkin beklentiler, geleceğe yönelik riskler de fiyatlanıyor. Bu nedenle bankalar MB'sıyla paralel harekete geçmiyor.

Ticari kredilerde faizler rekor seviyeye ulaştı. Kredi alırken bir kez daha düşünün

Ticari kredi alacaklar dikkat! Teminat miktarı yükseldi! Resmen açıklandı!

Merkez Bankası duyurdu! Kredi faizleri artacak!