22 / 11 / 2024
fuzul

Mermer sektörüne Suriyeli dopingi!

Mermer sektörüne Suriyeli dopingi!

Yasal izin ile çalışmaya başlayan sığınmacıların, yıllardır işçi bulma sıkıntısı çeken sektör için büyük fayda sağlayacağını söyleyen Arslan Erdinç, ülke ekonomisine daha büyük girdilerin sağlanarak katma değer yaratılacağını ifade etti





Suriye'de yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye'ye giren sığınmacıların yeni sektörü "mermer" oldu. Yasal izin ile çalışmaya başlayan sığınmacıların, yıllardır işçi bulma sıkıntısı çeken sektör için büyük fayda sağlayacağını söyleyen Arslan Erdinç, ülke ekonomisine daha büyük girdilerin sağlanarak katma değer yaratılacağını ifade etti


Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler artık neredeyse her sektörde çalışmaya başladı. Tekstil, inşaat, otomotiv gibi sektörlerde yasal izin ile çalışmaya başlayan sığınmacılar şimdi de maden ve mermer sektöründe istihdam ediliyor. Maden sektöründe özellikle mermer ve traverten ocaklarında artan dış talep nedeniyle ocak ve fabrikaların kapasiteleri artıyor ancak işçi bulmak yıllardan bu yana sektörün en önemli sorunlarının başında geliyor. Firmalar ocak ve fabrikalarda çalıştırmak üzere ilan vermelerine rağmen yeteri kadar dönüş alamıyorlar. Gelen dış talebin işçi bulma sıkıntısı sebebiyle karşılanamaması sebebiyle Ege Maden İhracatçı Birlikleri Başkanı Arslan Erdinç de özellikle Somali'ye yapılan yardım karşılığı işçi getirilerek sektörün kalkınmasına katkıda bulunulabileceğini dile getirmiş, konuyu Ekonomi Bakanlığı'na taşımış, ancak cevap alamamıştı. 


Sivas Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı Zeki Özdemir, sahibi olduğu Özmersan Mermer Firması'nda Suriyeli sığınmacıları yasal prosedürlerle çalıştırmaya başlatması sektör için umut oldu. Suriye Dış İşleri Bakanlığı'ndan aldığı izin ile sığınmacıların sektöre önemli katkı sağlayacağını ifade eden Özdemir, işçi bulma sorunu yaşayan tüm sektörlerin bu yola başvurabileceğini aktardı. 


İşlenmiş mamul artacak


Suriyeli sığınmacıların mermer sektörüne girmesinin son derece olumlu olduğunu ve sektördeki kapasiteyi artıracağını belirteren Arslan Erdinç, " Fabrikalarımız en az yüzde 50 eksik kapasite ile çalışıyor. İşçi bulamama sorunundan kaynaklanan bu sıkıntıyı çözmek için yurtdışından misafir işçi getirme teklifinde bulunmuştum ancak olumlu bir cevap alamadım. Ne yazıkki Türkiye 70'lerin Almanyasına dönmüş durumda. Türk işçilerimiz daha çok bürovari ve kolay işlerde çalışmak istiyorlar. Mermer fabrikalarında eskiden koşullar ağırdı ancak şimdi makinelerin büyük katkısı var. Bir düğme ile süreci yönetiyorsunuz. Buna rağmen Türk işçilerimize istihdamını sağlayamıyoruz. Ülkeye en fazla katma değer sağlayan bu sektörün ayakta kalması ve ülke ekonomisine daha faydalı olması yönüyle Suriyeli mültecilerin istihdam edilmesi çok büyük fayda getirecektir" dedi.


Sektördeki işlenmiş mamul ihracatının katlanacağını ifade eden Erdinç, daha verimli çalışacak olan fabrikalarla, ülke ekonomisine daha büyük girdilerin sağlanacağını ve katma değer yaratılacağını söyledi. 


Gözlem Gazetesi/Mihrap Düzöz


Geri Dön