30 / 04 / 2024

Mermerciler Ortadoğu'ya yöneldi!

Mermerciler Ortadoğu'ya yöneldi!

Dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz sebebiyle ABD ve Avrupa ülkelerinde satışları durma noktasına gelen Türk mermercileri, rotayı Ortadoğu'ya çevirdi



 Komşularla vizelerin kaldırılması, Ortadoğu ve Afrika ülkeleriyle geliştirilen sıcak ilişkiler meyvesini vermeye başladı. Özellikle mermercilik sektöründe 2010 yılında Suudi Arabistan, Cezayir, Suriye, Tunus, Fas, Lübnan, Irak ve Libya gibi ülkelere yapılan ihracat yüzleri güldürüyor. Muğla'da faaliyet gösteren mermer ocakları ve fabrikalar, Ortadoğu'ya mal yetiştirmekte zorlanıyor. İş yoğunluğu sebebiyle iki-üç vardiya yapılıyor ve fazla mesaiye kalınıyor. Kapasite artırımına giden birçok işletme, işçi sayılarını 50'den 100'e, 100'den 200'e çıkardı. Vasıflı ve vasıfsız eleman bulmakta zorlanan mermerciler, çevre belde ve köylerden servislerle işçi taşıyor.

Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, ilin son 25 yılda turizmden sonra en büyük işkolunun mermercilik olduğunu belirtti. Türkiye'nin, dünyadaki mermer ve doğal taş rezervinin yüzde 40'ına sahip olduğunu kaydeden Ercan, yaklaşık 51 ilde mermer üretildiğini söyledi. Bu alandaki ihracatın 2009 yılında 1,4 milyon dolar olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 16'lık kısmının Muğla'dan yapıldığını anlatan Ercan, Ortadoğu ülkelerine satılan ürünlerin fiyatları düşük olduğu için ihracatta büyük rakamlara ulaşamadıklarını dile getirdi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş da krize rağmen yeni pazarlarla ihracatı dengelediklerini aktardı. Çobanlar Mermercilik'in sahibi Sabri Çoban ise Ortadoğu ülkelerinin Muğla mermerine büyük rağbet ettiğini belirterek, "Şu anda işleri yetiştiremiyoruz. İki vardiya ve fazla mesaiyle çalışıyoruz. Ayrıca sektörümüzde vasıflı veya vasıfsız işçi açığımız var." ifadelerini kullandı. Kavaklıdere Belediye Başkanı Nuray Bozyer, ilçelerinin mermercilikte önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bölgemizdeki mermer ocakları ve fabrikalar, şu anda iki-üç vardiya çalışıyor. Hemen hemen bütün mermerciler kapasite artırımına gidiyor. Belediyemize, sektör temsilcilerinden her gün işçi aradıklarına dair ilanlar geliyor. Bölgemizde işsizlik yok, aksine çevre belde ve köylerden servislerle işçi taşınıyor. Ortadoğu'ya yapılan ihracatlarla hem bölgemizin hem de mermercilerimizin yüzü gülüyor."
Zaman/KAYBER AVCI


Geri Dön