22 / 05 / 2024

Mermercilere devletten Dubai teşviği geldi!

Mermercilere devletten Dubai teşviği geldi!

Katma değeri yüksek ürün ihracatını artırmak için ilk kez mermer ve doğaltaş sektörü için uygulanacak model çerçevesinde, Dubaide sektörel tanıtım ve sergi merkezi oluşturulacak



Katma değeri yüksek ürün ihracatını artırmak için ilk kez mermer ve doğaltaş sektörü için uygulanacak model çerçevesinde, Dubaide sektörel tanıtım ve sergi merkezi oluşturulacak. Ürünlerini bu merkezde sergileyecek firmaların ulaşım ve konaklama masraflarının
 yüzde 70i, tanıtım masraflarının yüzde 90a yakını devlet tarafından karşılanacak.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) bünyesinde, ihracatçının devlet yardımlarından maksimum ölçüde yararlanabilmesi için oluşturulan Mikro Eğitim Projesi kapsamında ihracatçının ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda bir destekleme modeli geliştirildi.

EİB Genel Sekreterliğinden alınan bilgiye göre, ihracatçının batı ekonomilerinde yaşanan kriz sonrası yeni pazarlara katma değeri yüksek ürün ihracatını artırması için destekleme modelleri geliştirilmesi amacıyla yürütülen çalışma kapsamında potansiyeli yüksek görülen sektörlerde Türkiyede ilk kez "sektörel tanıtım merkezi" modeli uygulanmaya başlanacak.

Ekonomi Bakanlığının verdiği destekle yürütülen çalışma ile ilk etapta Ege Maden İhracatçı Birlikleri üyesi mermer ve doğaltaş ihracatçıları için Dubaide bir tanıtım ve pazarlama ofisi açılacak.

Sürekli sergi alanı olacak ofisler, modern bir mimariyle dizayn edilecek. Programa dahil olan firmalar buradaki stantlarında ürünlerini yıl boyunca sergileme imkanı elde edecek. Yapılan planlamaya göre katılımcı firmalar uluslararası bir fuara katılım ücretinin altında bedellerle sürekli sergi alanında yıl boyu ürünlerini sergileyebilecek.

Firma yetkilileri tanıtım ve pazarlama ofisini kendi ofisleri gibi kullanabilecek. Burada istihdam edilecek personelden hizmet alabilecek. O ülkedeki ihalelerin takibi, yatırımcılarla ilişkilerin kurulması anlamında destek alabilecek. Ayrıca firma sahibi ya da çalışanlar yılda iki kez ulaşım, konaklama ve araç kiralamada yüzde 70 devlet desteği alabilecek. Firmaların bu ülkede yapacağı tanıtım etkinliklerinde de yüzde 50 ile 90 arasında devlet desteği sağlanacak.

4 yıl için hazırlanan projenin 2 milyon dolara mal olması bekleniyor. 30 firma için tasarlanan sergi alanı için maden sektöründen 60 firmanın talepte bulunduğu belirtildi. Mermer ve doğaltaşın ardından benzeri bir merkezin mobilya sektörü için de kurulması öngörülüyor.

2012de hizmete girecek

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, sektör olarak uzun süredir hazırlığını yürüttükleri tanıtım ofisi projesinin Ekonomi Bakanlığının destek vermesiyle hayata geçeceğini, modelin sadece Türkiyede değil dünyada ilk kez uygulanacağını söyledi.

Dubainin inşaat sektörü için bir ticaret merkezi niteliğinde olduğunu, dünyanın önde gelen şirketleri ve markalarının bu pazarda gövde gösterisi yaptığını dile getiren Erdinç, şöyle konuştu:

"Doğaltaşta dünya rezervlerinin büyük bölümüne sahip olmamıza rağmen pazarlama konusunda firmalarımızın yaşadığı sıkıntı nedeniyle sadece ABD ve AB ülkelerine işlenmiş ürün ihracatı yapabiliyorduk. Bu ekonomilerde görülen ekonomik kriz sonrası alternatif pazarlara açılma ihtiyacı doğdu. 

Dubai, tüm Ortadoğu ve Arap yarımadası ve Uzak Asya ticaretinin yönlendirildiği bir bölge. Burada açılan ofis ve getirilen tanıtım imkanlarıyla bu pazara 200 milyon dolar seviyesinde olan ihracatın 3 yıl gibi bir sürede iki katına çıkmasını hedefliyoruz. Bu pazarda yerleşik hale gelmemiz sektörün geleceği için çok önemli." Erdinç, Dubaideki tanıtım ofisi ve sergi salonunun 2012 yılı başında hizmete girmesini öngördüklerini dile getirdi.

AA


Geri Dön