23 / 12 / 2024

Mersin Arena Stadı'nın zemin sorunu çözüldü!

Mersin Arena Stadı'nın zemin sorunu çözüldü!

Tevfik Sırrı Gür Stadı'nın arazisini aldı. AVM ve rezidans için plan yaptı. Ama projeyi ne zaman uygulayacağı belli değil.Mersin İdman Yurdu bundan sonraki maçlarını yeni statta oynayabilecek.



Tevfik Sırrı Gür Stadı'nın arazisini aldı. AVM ve rezidans için plan yaptı. Ama projeyi ne zaman uygulayacağı belli değil . Mersin İdman Yurdu bundan sonraki maçlarını yeni statta oynayabilecek. Bu gelişmeler, tarihi Tevfik Sırrı Gür Stadı'nın akıbetinin ne olacağı sorusunu yeniden gündeme getirdi. 


Tevfik Sırrı Gür Stadı'nı yıkarak yerine AVM ve otel yapmak istediğini belediyelere bildiren ancak belediyelerin ve Mersin kamuoyunun karşı görüşüyle karşılaşan TOKİ'nin, stat arazisini ne şekilde değerlendireceği bilinmiyor.


TOKİ, belediyelerin karşı çıktığı AVM projesinden vazgeçtiğine dair herhangi bir açıklamada bulunmadığı gibi projenin ayrıntıları ve ne zaman başlayacağı konusunda da bilgi vermiyor. Mimarlar Odası Şube Başkanı Sinan Tütüncü, "Mersin'i seven herkesin Tevfik Sırrı Gür Stadı'nın korunması, eğer yıkılacaksa da yerine şehir parkı yapılması için çaba göstermesi gerekiyor" diyor. 

2013 Akdeniz Oyunları için Mersin'e yeni bir stat yapan TOKİ, bunun karşılığında tarihi Tevfik Sırrı Gür Stadı'nın mülkiyetini aldı. Bu devir işleminin ardından TOKİ, tarihi stadın yıkılmasını, deniz kıyısındaki stat arazisi üzerine AVM ve otel yapılmasını öngören projeyi Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Yenişehir Belediyesi'ne sundu, her iki belediyenin yanı sıra meslek odaları ve sivil toplum örgütleri projeye karşı çıktı ve alanın şehir parkı olarak değerlendirilmesi yönünde görüş belirtti. 


Kamuoyunun beklentileri üzerine dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart 2014 tarihindeki Mersin mitinginde, stat alanının şehir parkı ve meydan olarak düzenleneceğine dair söz verdi. Ancak aradan geçen bir yıllık süre içinde  TOKİ  ne projeden vazgeçip yeni bir proje hazırladığını duyurdu ne de ilk projenin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. 

Mersin Arena Stadı'nın zemin sorununun çözüldüğünün ve Mersin dman Yurdu'nun bundan sonraki maçlarını yeni statta oynayabileceğinin valilikçe açıklanması, tarihi stadının akıbetinin ne olacağı sorusunu yeniden gündeme getirdi. 


TOKİ'nin Tevfik Sırrı Gür Stadı arazine AVM ve otel yapmak istediği söylentilerinin hâlâ dolaştığını belirten Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Tütüncü, "Stat konusunda firtına öncesi sessizlik var. Orası için bir Stadı için de benzer şeyler planlandı ancak o projeler mahkeme kararıyla durduruldu. TOKİ şimdilik Tevfik Sırrı Gür Stadı konusunda ısrarcı davranmıyor. Beklemeye girdiler. 

Mersin kamuoyunun konuyu unutmasını bekliyor olabilirler. Bu nedenle Mersinlilerin gözü statlarında olmalı. Mersin'i seven herkesin Tevfik Sırrı Gür Stadı'nın korunması, eğer yıkılacaksa da yerine şehir parkı yapılması için çaba göstermesi gerekiyor."proje hazırlandığı söyleniyor ama ortada bir proje yok. Stadı hali hazırda Mersin dman Yurdu kullandığı için şu an beklemede. Stat arazisine AVM ve otel yapılacağı endişemiz hâla geçerli" dedi. 


Mersin'deki tüm belediyelerin, meslek örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin stadın yerine AVM kurulmasına karşı çıktığına dikkat çeken Tütüncü, "Tevfik Sırrı Gür Stadı'nın olduğu bölge Mersin'in nefes almasını sağlayan, önemli bir rüzgar koridoru. Ayrıca dere yatağı üzerinde. 

Eğer orada yapılaşmaya izin verilirse Mersin'in en önemli rüzgar koridoru kapanır, ayrıca aşın derecede trafik yoğunluğu oluşur. Bizim görüşümüz, tarihi stadın bir Cumhuriyet eseri olarak korunması yönünde. En azından kapalı tribün korunmalı.

 

Eğer korunamıyorsa şu an askerlik şubesinin olduğu, ağaçların korumaya alındığı koruluk alanla stat arazisinin birleştirilerek kent meydanı olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Bununla ilgili 2 proje yaptık. Bunları kısa zamanda Mersin kamuoyuna açıklayacağız" diye konuştu. 


Tarihi stadın ve arazisinin kullanım hakkının TOKİ'de olduğunu, TOKİ'nin belediyelerin karşı çıkmasına rağmen bölgede AVM ve rezidans yapabileceğini belirten Tütüncü şunları söyledi: 'TOKİ'nin böyle bir proje yapmasının önünde yasal engel yok ama eğer Mersin kamuoyu buna karşı çıkarsa engelleyebiliriz. TOKİ son yıllarda, Türkiye genelinde, kent ortasmda kalmış değerli arazileri alarak ticarete açmak istiyor. Statlar da bunların başında geliyor. Gaziantep Kamil Ocak Stadı ile  Adana  5 Ocak 'Kumsallara bile bina yapılacak1 Mimarlar Odası Şube Başkanı Sinan Tütüncü, TMMOB'un aylardır yaptığı eylemlere konu olan Torba Yasa taslağı ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. 


Taslakta yapı denetim, imar, kat mülkiyeti, kıyılar ve meralarla ilgili kanunlarda değişiklik yapılmasının öngörüldüğünü kaydeden Tütüncü, taslağın imar ve kıyı kanunlarıyla ilgili bölümlerinin aralarında Mersin'in de olduğu kıyı illerinde kıyı yağmasına yol açacağını söyledi. Tütüncü, "Kıyılarda yapılaşma sınırı, kıyı kenar çizgisinden kara yönünde 10 metre, deniz seviyesine göre 5 metre yükselen yerlerde kıyı kenar çizgisine 20 metre, diğer yerlerde 50 metreye çekiliyor. Bunun anlamı şu: Kumsallara binalar yapılacak, denizler yapılarla kuşatılacak. Kıyı ve dolgu alanları, koruma alanlarından çıkarılarak talana açılacak. Kıyılarda akaryakıt ve enerji üretim tesislerinin yapılmasının önü açılacak. Kıyılarda 1992 yılından önce yapılmış yapılara af getirilecek. Türkiye'nin her yerinde kıyıların talan edileceği bir sürece gidiyoruz TMMOB olarak bu yasaların çıkmasını önlemek için mücadele ediyoruz" dedi. 


Haberci Mersin



Geri Dön