Mersin Büyükşehir'den nazım imar planı açıklaması!
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 06.02.2018 tarihinde oy birliği ile kabul edilen imar planıyla ilgili bir açıklama yaptı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 06.02.2018 tarihinde oy birliği ile kabul edilen, Mersin’i modernleştirecek ve dönüştürecek 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı ile ilgili bazı oda ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan olumsuz eleştiriler için bir açıklama yaptı.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edilen nazım imar planının, modern ve bilimsel kent kriterlerini hayata geçirmek için atılan çok önemli bir adım olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediyesi açıklamada “Bir kent için nazım imar planı adeta anayasadır. Bu güne kadar yapılmış bütünsel bir planı bulunmayan, donatı alanları eksik, ulaşım sorunları olan, bir planlama vizyonu olmadan gelişen Mersin kentinde yıllardır birikmiş sorunlara çözüm getirecek bir revizyon plan yapılmıştır. Ancak bu süreçte gördüğümüz kadarıyla bazı sivil toplum kuruluşları planın bütünsel bir değerlendirmesini yapmadan açıklamalarda bulunmaktadırlar. Bu planla merkez ilçenin tamamı ele alınarak planlama çalışmaları başlatılmış, ancak Tarım Bakanlığı ve DSİ görüşlerinin gelmemesi nedeniyle Mersin’in de önünü açmak adına iki etap halinde onaylanmasına karar verilmiştir. Kurum görüşlerinin gelmemesi sebebiyle bu aşamada yalnızca 1. Etap planlar onaylanmış olsa da planlama sürecinde iki etap da birlikte değerlendirilmiş, konut ve çalışma alanlarının birlikteliği düşünülerek kararlar üretilmiştir” ifadelerine yer verdi.
“Bu süreçte ilçe belediyeleri ile birlikte karar alınmıştır”
Yapılan planla Mersin’de eski dönemlerde yapılmış uygulamalarla üstü kapatılan dereler açık kanal haline getirilerek çevresinin yeşil alan olarak planlandığını belirten Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin açıklamasında, “Bu süreçte ilçe belediyeleri ile birlikte karar alınmış, Mersin için önemli ölçüde can ve mal kaybına yol açan bu sorunun tekrarını önlemek için ne gerekiyorsa yapılması hedeflenmiştir. Planla ilgili bir başka eleştiri de tarım alanlarının imara açılması konusudur. Bu kentte 1/100.000 ölçekli planların yapımı sürecinde ilgili bakanlıklardan gerekli izinler alınmış, Mersin’in kentsel dinamikleri dikkate alınarak, bütün kentin katılımı, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve üniversiteler ile yapılan toplantılar neticesinde kentin tarım anayasası çizilmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gerekli onaylar da alınarak tarım alanları ve çalışma alanları belirlenmiştir. Daha önce yapılan planlarla parsel bazlı belirlenen yoğunluk kararları bütüncül olarak ele alınmış, parsel bazında değil mersin ili genelinde dengeli ve sağlıklı bir şekilde dağıtılmıştır” ifadeleri yer aldı.
“Halkımız endişe duymasın”
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak hiçbir önyargı ya da alınganlık göstermeden yapılan her itirazı ve eleştiriyi dikkate alacaklarını ve bunu planı daha iyi hale getirmek için bir fırsat olarak değerlendireceklerini belirten Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Bu aşamada her gelen itiraz değerlendirilecek ve hemşerilerimiz herhangi bir hak kaybına uğratılmadan bu süreç aşılacaktır. 9 Mart 2018 tarihli İtiraz süresinin bitiminden sonra da plan hakkında bilgi almak isteyen hemşerilerimize bu hizmet verilmeye devam edilecek olup, halkımızın endişe duymaması gerektiğini bildiririz. İtiraz etmemiş olsa dahi halkımızın mağdur edilmeyeceğini, haklarının korunacağını Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak taahhüt ederiz. 12 Mart 2018 pazartesi gününden itibaren meslek odaları sivil toplum örgütleri üniversiteler muhtarlar ve kanaat önderleri ile değerlendirme ve istişare yapmak üzere yeniden bir araya geleceğimizi ve sloganı “birlikte yönetelim, birlikte büyütelim” olan bir büyükşehir belediye başkanının idaresindeki yönetimin; meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve hemşerilerimizin her türlü haklı itirazını dikkate alacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.