Kent Haberleri

Mersin kentsel tasarım çalışmalarıyla yeniden inşa ediliyor!

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından merkez Akdeniz ilçesindeki Atatürk ve Silifke caddeleri ile Ulu Camii ve Taş Bina çevresini değiştirecek olan 'Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi'ne Uray Caddesi, Mücahitler Caddesi ile bu caddelere bağlanan ara sokaklar da katıldı.

Kentin en önemli sorunu trafik karmaşasına köklü çözümler getiren Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda kentsel tasarım çalışmaları kapsamında şehri yeniden inşa ediyor. Geçmişle geleceği buluşturan antik kentlerin restorasyon çalışmaları da göz ardı edilmiyor. 


Kaderine Terkedilen Yerler Yeniden Cazibe Merkezi Olacak 


Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından merkez Akdeniz ilçesindeki Atatürk ve Silifke caddeleri ile Ulu Camii ve Taş Bina çevresini değiştirecek olan 'Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi'ne Uray Caddesi, Mücahitler Caddesi ile bu caddelere bağlanan ara sokaklar da dâhil edildi. Bu caddeler ve bağlı 

sokaklarda asfalt ve kaldırım yenileme çalışmaları başlatıldı. Kentsel tasarım kapsamında, söz konusu alandaki eskiyen yağmursuyu hatları yenilenirken yıpranmış ve eskimiş olan yolların asfaltlanması ve kaldırımların doğal taşlarla yenilenmesi ile atıl durumda bulunan Mersin'in eski merkezi, yeni bir görüntüye kavuşacak. 


Başlatılan çalışmalar kapsamında Mücahitler Caddesi ve Uray Caddesi'ne toplam 5 bin 100 metrekare kaldırım ve bordür çalışması yapılırken, 2 bin ton sıcak asfalt döküldü. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü Uray Caddesi'nde ise yenileme çalışmaları tamamlandığında Camii Şerif Mahallesi baştan sona yenilenmiş olacak. 



2 Yılda 2 Bat-Çık 


Uzun yıllar ulaşımda sıkıntılar çeken Mersin, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile birlikte son iki yılda büyük bir yol kat etti. Kent ulaşımını rahatlatmak amacıyla köklü çözümler geliştiren Büyükşehir Belediyesi bat-çık projeleri, gereksiz kavşakların kaldırılması, yeni sinyalizasyon sistemleri, yeni toplu taşıma araçları, yeni sokak ve cadde yolları, hizmet alanı içeresindeki yolların asfaltlanması ve KentBis projesini hayata geçirdi. Bu sayede hem ulaşım rahatladı hem de sürücülerin trafikte kalma süreleri azaldı. 


Limonluk Kavşağı olarak başlanan Mersin'in ikinci bat-çık projesine, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'm talebi üzerine Belediye Meclisi'nde alman karar doğrultusunda 'Demokrasi Kavşağı' ismi verildi. Türkiye'de 15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe girişimini engellemek adına canını veren demokrasi şehitlerinin anısına Demokrasi Kavşağı ismi verilen bat-çık projesine, Başkan Kocamaz'm "Sonuna kadar demokrasi, Sonsuza kadar Cumhuriyet" sözleri nakşedildi. 


Büyükşehir sel riskine karşı önlem alıyor 


Mersin Büyükşehir Belediyesi etkili olan sağanak yağış nedeniyle yaşanan sel felaketinden sonra eski yağmur suyu hatları yenileme çalışmalarına hız verirken, drenaj hattı bulunmayan yerlere yağmur suyu drenaj hattı döşeme çalışmaları ile olası sel felaketlerine karşı önlem almıyor. 


Taşkınları önlemek ve biriken fazla suyu tahliye etmek için de 200'lük HDPE boruları 600'lük HDPE boruları ile değiştirilerek, yağmur suyu hattı çalışmaları yapılıyor. Altyapı çalışmasının sona ermesinin ardından faaliyetlerin yürütüldüğü güzergahların daha konforlu hale getirilmesi için güzergah üzerindeki kaldırım ve bordürler yenilendikten sonra BSK asfalt çalışması gerçekleştirilecek. 


Çalışmalar tamamlandığında yağmur suyunun önceden yarattığı yol tahribatlarının ve taşkınların önüne geçilirken, Mersin'in yaşadığı sel felaketi görüntüleri tarihe karışacak.


Modern Kent, konforlu ulaşım 


Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin'de ilk defa hayata geçirilen bat-çık projeleri dışında şehirde bir ilki daha gerçekleştirerek asansörlü, yürüyen merpenli üst geçidi Mersinlilerin hizmetine sundu. Tulumba ve Demokrasi Kavşağı ile trafiği kesintisiz hale getiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, asansörlü, yürüyen merpenli üst geçit sayesinde yayalara da büyük kolaylık sağladı. 


Engelli vatandaşları da unutmayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, yürüyen merpenli, asansörlü olarak projelendirilen üst geçitler ile engelli vatandaşların yorulmadan ve konforlu bir şekilde karşıdan karşıya geçmesine olanak sağladı. 


Modern duraklar 


Mersin Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma hizmetine yaptığı yatırımlara modern durakları da ekledi. Otobüs durağı olmayan ya da atıl vaziyette olan mahallelerde eski duraklar kaldırılarak modern otobüs durakları yapıldı. Yeni duraklara engelli vatandaşların kullanımına uygun engelli rampası ve engelli platformu da oluşturularak, işlevsellik kazandırıldı. 


Mahallenin büyüklüğü ve ihtiyacı doğrultusunda belirlenen sayıda kurulan duraklar, mahalle sakinlerinin talepleri de dikkate alınarak, otobüs güzergâhlarına göre en iyi biçimde yerleştirildi. Çalışmalar kapsamında 200'e yakın otobüs durağı yenilendi. 



Milliyet Mersin