Mersin'de kentsel dönüşüm başlıyor!
Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, yıkılan, can güvenliğini tehdit eden ve ekonomik ömrünü tamamlayarak risk oluşturan bölgelerde ’kentsel dönüşüm’ başlatmak için harekete geçti.
Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, yıkılan, can güvenliğini tehdit eden ve ekonomik ömrünü tamamlayarak risk oluşturan bölgelerde ’kentsel dönüşüm’ başlatmak için harekete geçti. Akdeniz Belediyesi’nden yapılan açıklamada, geçtiğimiz şubat ayında Barış Mahallesi’nde bulunan 2 katlı eski bir bina çöktüğü, olayda biri ağır 5 kişinin de yaralandığı hatırlatıldı. Mahalledeki riskli bazı evler de boşaltılırken, olaydan sonra eskiyen kentsel yerleşim alanlarının yenilenmesinin aciliyetinin ortaya çıktığı belirtildi. Akdeniz Belediyesi’nin, bu kapsamda 50-60 yıllık, hatta daha fazla ömre sahip ekonomik ömrünü tamamlamış evlerin yoğun olduğu Barış ve Bahçe mahallelerinde, ’kentsel dönüşüm araştırma anketi’ yaptı. Açıklamaya göre, Akdeniz Belediyesi’nin, sosyal ve kültürel dokuya zarar vermeden, borçlandırmadan ve yerinden etmeden, hak sahipliğini değiştirmeden uygulamayı planladığı ’toplum odaklı kentsel dönüşüm projesi uygulaması’, Barış ve Bahçe mahalleri sakinlerinin desteğini aldı. Toplam 761 hanede yüz yüze yapılan görüşmelerde, ’Akdeniz Belediyesi, mahallenizde kentsel dönüşüm projesi başlatırsa destekler misiniz?’ sorusuna, mahalle sakinlerinin yüzde 83,2’si ’desteklerim’ yanıtını verdi. Anketin, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mim Sertaç Tümtaş koordinatörlüğünde, Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi ile birlikte yapıldığı kaydedildi.
Araştırmanın genel değerlendirmesinde, Akdeniz Belediyesi’nin dönüşüm uygulamayı düşündüğü sokaklarda, projeye olumlu tutum olduğu ve hak sahipleri veya kiracılar mağdur edilmediği takdirde projenin destekleneceği görüşünün ağır bastığı vurgulandı. Belediye tarafından mahalle sakinlerine dağıtılan bilgilendirme broşürlerinin de bunda etkili olduğu kaydedildi. Katılımcılığı esas alan Akdeniz Belediyesi’nce önümüzdeki günlerde yapılacak toplantılarla da akademik çevreler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve halkla da bir araya gelinerek farklı görüşler alınarak projenin olgunlaştırılacağı ifade edildi. Kentsel dönüşüm çalışması yapılmak istenen mahallelerin, fiziksel görüntü açısından da sorunlu bir görünüm sergilediği belirtilen araştırmada, ankete katılan halkın konu ile ilgili düşüncesi de ölçüldü. Buna göre ankete katılan Barış ve Bahçe mahallesi sakinlerinin yüzde 28,7’si mahallelerinin fiziksel görüntüsünden memnun iken, yüzde 71,3’ü memnun olmadığını belirtiyor. Memnun olanların ’yaşam yerlerini sevdiği, sorun olmaması, kendi evi olması’ gibi gerekçelerle memnun oldukları, memnun olmayanların ise ’yapıların eskimesi, çarpık kentleşme, görüntü ve çevre kirliliği’ gibi gerekçelerle memnun olmadıkları görülüyor. Halkın, ’kentsel dönüşüm projesi hakkında neler düşündüğü’ de anket kapsamında araştırıldı. Buna göre araştırma grubunun ’yüzde 38,2’si kentsel dönüşümün yaşam koşullarını iyileştireceğini, yüzde 36,1’i konut alanlarının daha sağlıklı olacağını, yüzde 24,9’u sosyal çevrenin değişeceğini, yüzde 13,1’i yeni iş alanlarının açılacağını, yüzde 12,2’si ise fikrinin olmadığını’ belirtti.
Hürriyet