Ulaşım

Mersin Mezitli Metrosu için imzalar atıldı!

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdaki vizyon projesi olan metro için imzalar atıldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, metro projesine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdaki vizyon projesi olan metro konusunda tarihi imzalar atıldı. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; “Mersin Büyükşehir Belediyesi Mezitli-3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşi Yüklenim Sözleşmesi”ne, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ihaleyi kazanan Dillingham Cont. Int. Inc + Kiska-Kom İnş. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı arasında imza atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin için raylı sistemler dönemine start verdiklerine dikkat çekerek, ilk kazmayı Mersin’in kurtuluşunun 100. yılı olan 3 Ocak 2022 tarihinde vurmak istediklerini belirtti.

Yüklenim Sözleşmesi’nin imza töreninde; Başkan Seçer, Dillingham Cont. Int. Inc Yönetim Kurulu Başkanı Werdell Henry Gildhouse, Kiska-Kom İnş. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkazanç, Mersin Büyükşehir Belediyesi bürokratları, firma yetkilileri ve Prota Mühendislik Genel Müdürü Danyal Kubin bulundu. Mersin Büyükşehir Belediyesi Mezitli-3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşi Yüklenim Sözleşmesi’nin imzaları, Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Ersan Topçuoğlu, Dillingham Cont. Int. Inc Yönetim Kurulu Başkanı Werdell Henry Gildhouse ile Kiska-Kom İnş. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkazanç tarafından atıldı.

'MERSİN İÇİN RAYLI SİSTEMLER DÖNEMİNİ BAŞLATIYORUZ'

Başkan Seçer, imza töreninden önce yaptığı açıklamada, “Artık Mersin; metrosuyla, tramvayıyla anılacak; modern, çağdaş bir kent hüviyetinde olacak. Biraz sonra imzalayacağımız sözleşmenin bize maliyeti 3 milyar 379 milyon 404 bin 875 liradır. Bu proje içerisinde Metro’nun vagonları yok. Bunlar daha sonra projeye dâhil edilecek, alımları gerçekleştirilecek. İlk kazmayı, tarihimizin en önemli günü olarak değerlendirdiğimiz Mersin’in kurtuluşunun 100. yılı olan 3 Ocak 2022 tarihinde vurmak istiyoruz” diye konuştu. 

'48 AYDA BİTİRİLMESİNİ ÖNGÖRÜYORUZ'

4 merkez ilçeyi çelikten raylarla buluşturacak olan metro projesinin hızla devam edeceğine dikkat çeken Başkan Seçer, şu ifadeleri kullandı: 

“48 ayda bitirilmesini öngörüyoruz. Mersin Raylı Sistem Projeleri toplamda 34.4 kilometre, 3 etaptan oluşacak. Bugün sözleşmesini imzalayacağımız proje 13.4 kilometre yeraltı metrosu ve 11 istasyondan oluşacak. Yine 2. etap olarak düşündüğümüz Fuar-Üniversite Hastanesi-Mersin Üniversitesi ve tekrar Fuar Alanı bir ring şeklinde 8.4 kilometrelik bir güzergah olacak. Buradaki raylı sistem modelini de tramvay düşünüyoruz. 3. etap, 1. etabın batı noktası olan eski otogar bölgesinden başlayacak. Şehir Hastanesi, Yeni Otogar, toplamda 12.6 kilometrelik hemzemin metro raylı sistem modeli olarak gerçekleştirilecek. İlk etabımızın başlama noktası Mezitli Belediyemizin eski hizmet binasının olduğu nokta batı noktası; doğu noktası ise eski otogarın olduğu bölge olarak planlanmıştır. Hattın işletmeye alındığı ilk yıl öngörülen günlük yolcu sayısı yaklaşık 350 bindir. Bu sayının 2030 yılında 380 binlere, 2048 yılında da 500 binli rakamlara evrileceğini öngörmekteyiz. Projemizin yaklaşık 7 kilometresi TBM dediğimiz, yani yeraltından delgi yöntemiyle, 6.4 kilometresi aç-kapa yöntemi ile gerçekleşecek. Tüneller bu yapı sistemi modeliyle yapılacak. Yine Türkiye’de ilk kez yapılacak bir uygulama, tünel tipi olarak tek tüp çift hat uygulaması. Bunu da Mersin’de biz hayata geçirmiş olacağız.”

'SADECE LOKASYON OLARAK DEĞİL, İNSANLARI DA BİRBİRİYLE KAYNAŞTIRACAK'

Metro’nun şehir yaşamına bulunacağı katkısılara da değinen Başkan Seçer, “Mutlaka Metro çok konforlu, çok süratli, çok ucuz bir toplu taşıma modeli ama kente katacağı önemli değerler var. Bir kere kentin 4 ilçesini merkezle birbirine bağlayacak. Sadece lokasyon olarak değil, insanları da birbiriyle kaynaştıracak. 4 merkez ilçede yaşayan farklı sosyo-ekonomik yapıda, farklı sosyo-kültürel yapıdaki insanlar da Metro aracılığıyla diğer bölgelere çok daha rahat ulaşma imkanı bulacak. Metro’nun batı noktası olan Mezitli’den binen bir kadın kardeşim, alışveriş yapmak istiyorsa Çamlıbel’e çok kısa bir süre içerisinde ulaşım sağlama imkanı olacak. Çünkü artık lastik tekerlekli toplu taşıma araçlarına binip hem bekleme eziyetini hem trafik eziyetini çekmemiş olacak” şeklinde konuştu. 

METRO PROJESİ İSTİHDAMA VE MERSİN’İN CİROSUNA KATKI SAĞLAYACAK

Metro inşaatının Mersin ekonomisine önemli katkılarda bulunacağına dikkat çeken Seçer, “Günümüzün en büyük sorunu olan istihdama önemli katkı sağlayacak. Yaklaşık 3 bin vatandaşımız bu beyaz yakalıdır, mavi yakalıdır, beden işçisidir ya da dolaylı olarak çalışacak olan vatandaşlarımızdır. Önemli bir iş gücü sağlayacağız ve bunların % 90’lık kısmı da Mersin’de yaşayan yurttaşlarımızdan karşılanacak. Bu proje yaklaşık olarak 340 milyon avroluk bir proje. İlk etapta inşaat maliyeti üzerinden söylüyorum. Bunun % 70’lik kısmının yani 240 milyon avroluk ya da TL bazında konuşacak olursak 2 milyar 400 milyonluk kısmının Mersin’de harcanacağını öngörüyoruz. İnşaatın süresinin yaklaşık 4 yıl olduğunu düşünürseniz her yıl Mersin’deki yurttaşlarımızın cebine 600 milyon lira gibi bir para girecek ya da Mersin’in cirosuna, gayrisafi cirosuna 600 milyon lira gibi önemli bir rakam girmiş olacak. Bu da ekonomiye önemli bir katkı sağlayacak diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu. 

'BU PROJEYİ BİR MEDENİYET PROJESİ OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM'

Başkan Seçer, Metro’nun önemli ve değerli bir proje olduğuna dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

“Metro gecikilmiş bir proje. Avrupa’nın bundan 170 yıl önce, 150 yıl önce, 145 yıl önce, 100 yıl önce gerçekleştirdiği bu projeleri hatta İstanbul’un raylı sistemler uzunluğunun 200 kilometre olarak konuşulduğu bir çağda, Mersin gibi topografyasının bu tip çalışmalara son derece uygun olduğu bir bölgede raylı sistemleri maalesef 2021 yılında konuşabiliyoruz ve temelini atma şansına da sahip olmuş durumdayız. Kentin marka değerini artıracak bir çalışma olacak metro. Kentin yaşamına metro kavramı yerleşecek. Az önce de söylediğim gibi artık Mersin; metrosu, tramvayı, her model raylı sistemi olan, ulaşımı konforlu, rahat bir kent olarak anılacak. Trafik sorununu minimize etmiş bir kent olarak anılacak. İstasyonların çevresinde doğaldır, yeni yerleşim alanlarının oluşmasıyla birlikte yeni iş kolları ve ticari alanlar yaratılmış olacak. Ayrıca yeni alışkanlıkların gelişmesi ile kentli ve kentsel bakış açısında köklü bir değişim yaşanacağını düşünüyoruz. Mersin’e yeni bir vizyon katacağını gördüğümüz bu projeyi bir medeniyet projesi olarak değerlendirdiğimi bilmenizi isterim.”

Projenin inşaat yapımı sürecinde kent yaşamında bazı olumsuzluklarla karşılaşılabileceğini dile getiren Seçer, “Göreve geldiğimiz günden bu yana da zaten gerekli tedbirleri alıyorduk ama vatandaşlarımızın da katkısına, yardımına, hassasiyetine, desteğine, hoşgörüsüne ihtiyacımız var. Mersin’e hizmet yapma arzusundayız. Bunun çabası içerisindeyiz. Bu konuda samimiyiz, azimliyiz ve kararlıyız ama hizmetlerimizin etkin, yerinde ve sürdürülebilir olması için de Mersinli hemşehrilerimin yoğun desteğine ihtiyacımız var. Mersinimize metromuz hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

7 ile 185 kilometrelik raylı sistem geliyor!