06 / 05 / 2024

Mersin Yenişehir'deki imar değişikliği tepkilere neden oldu!

Mersin Yenişehir'deki imar değişikliği tepkilere neden oldu!

Büyükşehir Meclisi’nde tepki toplayan imar planı değişiklikleri sürerken, Yenişehir bölgesindeki bir düzenleme meclis üyelerini yine karşı karşıya getirdi. Konuyla ilgili Yenişehir Belediyesi’ne müfettiş gelmesi ve soruşturma açılması meclisi gerdi.



Mersin Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Meclis toplantısının birinci bileşimi Başkan Burhanettin Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı. Meclis gündemi 31 maddeden oluşurken, gündem dışı 12 madde mecliste görüşülen konular oldu. Komisyon raporlarına ait 18 gündem maddesinin de görüşüldüğü meclis toplantısında, yine plan-tadilat konularının ağırlığı dikkat çekti.


KATKI KAVŞAKLAR İÇİN KURUMLARDAN BEDEL İSTENMEYECEK

Mecliste; Aydıncık Belediyesi tarafından yapılan 4. Kültür ve Tarım Festivaline maddi destek verilmesi, 43. Uluslararası Silifke Kültür Haftası için 75. Bin TL destek verilmesi, MERULAŞ AŞ’nin sermaye artırımı, İstemihan Talay Caddesini 3. Çevre yoluna bağlayan 18. cadde üzerine isabet eden 1.Derece Arkeolojik Sit Alanına ilişkin plan tadilatı, Büyükşehir Belediyesi programlarında yer alan projelerle ilgili gündemde yer alan katlı kavşaklar ve gündeme alınacak projelerle ilgili alt yapı, kurum ve kuruluşlarca deplaseler nedeniyle oluşacak zemin tahrip bedeli, ruhsat harcı, keşif bedeli gibi ruhsat bedellerinin ilgili kurumlardan alınmaması için söz konusu teklifler görüşülmek üzere oy birliği ile komisyonlara havale edildi.


ŞEHİT ÖMER KOCA’NIN ADI KAVŞAĞA VERİLDİ

Akdeniz İlçesi sınırları içerisinde yer alan Bahçeler Caddesi ile Burhan Felek Caddesinin kesiştiği kavşağa Şehit Astsubay Üst Çavuş Ömer Koca isminin verilmesi oy birliği ile kabul edildi. 


ADANA VE MERSİN SINIRLARINDA TURİZM ATAĞI

Komisyonlardan raporlarına ait 18 gündem maddesinde 17’si tek tek oylanarak, komisyonlardan geldiği şekli ile kabul edilirken, tartışılan bir konu ise AK Partili Meclis Üyesi Musfata Güder’in red oyu ile oy çokluğu sonucu kabul edildi.


Bu maddeler içerisinde öne çıkan, Tarsus ilçesi, Kuşçular Mahallesi ile  Adana  ili Karaisalı ilçesi Kıralan Mahallesini birbirine bağlayan yolun, Mersin sınırları içerisinde kalan 3,5 km.lik kısmının yol ağına alınarak, Büyükşehir Belediyesi hizmet alanına alınmasına dair konuda kabul edildi.


Buranın Adana iline ait kısmının Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını söyleyen Başkan Kocamaz, “Bu bölge turizme açılacak. Adana kendi ait yolu yaptı. Bizde bizim sınırlarımız içerisinde kalan kısmı tamamlayacağız” dedi. 


“SORUŞTURMA VAR. BANA EVRAK GELDİ”

Yenişehir ilçesi Çiftlik 10996 Ada 1,2,3,4 nolu parseller, 10560 ada 2 nolu parsel, 10561 ada 1 nolu parsel 10563 ada 1 nolu parsele ilişkin 1/10000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ise mecliste tartışma konusu oldu. Bu madde 1 red oyuna karşın, oy çokluğu ile kabul edildi.


Bu madde ile söz alan AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Güder, “Mülkiyetin engellenmesi ile ilgili mahkeme kararları var. Mülkiye müfettişleri tarafından da bu madde ile ilgili tüm meclis üyelerine soruşturma açıldı. Yargı kararı ortada dururken buna karşı bir karar alıyor gibiyiz. Gündem çözüm üretilmesi konuşulurken o nedenle bu maddenin tartışılması için meclis kararı çıkmalıdır. Yazılı ifadem alınmak üzere bana evrak geldi. Bu bakımdan ben red veriyorum” dedi.


Başkan Kocamaz da, “Müfettiş bu konu da, ‘eski karara dönün, mahkeme kararını alın’ diyor. Uyuşmazlığın kaldırılması için uyumluluk kararı alıyoruz. Bizden de mahkeme kararının uygulanması isteniyor. Bu noktada biz eskiye döneceğiz ve burayı hizmet alanı yapacağız, daha sonrasına bakılacaktır. Eski haline dönmek zorundayız” dedi.  


“AK PARTİ GRUBU BAKANLIKLA GÖRÜŞSÜN ÇÖZSÜN”

Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de kendi bölgesinde kalan alanla ilgili şunları söyledi: “Burada bir soruşturma söz konusu değil. Bakanlığın müfettişi mülk sahibinin isteği üzerine geldi. Hizmet alanını çevirip konut yapmak mümkün değildir. Şikayet üzerine ön inceleme yapılması isteniyor. 5 binlik planda binlik ile 5 binlik uyumlu hale gelsin isteniyor. Kökten gelen bir konu değilse mahkeme red ediyor. Bir şeyi çok konuşmak doğru konuşmak değildir. Biz müfettişe oda verdik. Ön inceleme için geldi. Bunun sonucunda soruşturma olur ve bunu savcılık yürütür. Hakim kısıtlılığı kaldırın diyorsa bunu binlik planda kalkmaz. Bu sorunlar her yerde var. AK Parti grubu ilgili bakanlıkla görüşecek bu konunun yasa ile çözülmesi için girişimde bulunacaktır.”


ELEKTRONİK TRAFİK DENETLEME SİSTEMİ GELİYOR

Meclisin son bölümünde görüşülen 12 adet gündem dışı madde de görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Bu maddeler içerisinde katlı kavşak projelerinin imar planlarına işlenmesi ile daha önce haberlerimize konu ettiğimiz Elektronik Trafik Denetleme Sistemi (EDES) projesi öne çıktı. Mersin Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü yazısı üzerine, hayata geçirilen trafiğin düzenlenmesi için kullanılan EDES’in hayata geçirilmesi için Başkan Kocamaz’a yetki verilmesi ve 10 yıl süre ile işletilmesi için teklif oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra yerleri belirlenecek EDES’in belirlediği ihlaller sonucu elde edilecek trafik cezalarının gelirinin yüzde 30 u ise belediyeye gelir sağlayacak.


Haberci


Haber Milliyet'te şu şekilde yer aldı


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanı İsmail Yerlikaya, Mersin için hazırlanan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda nükleer santrale yer verilmemesi ve 1/100 binlik plana uymaması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planı kabul etmediğini belirtti. Yerlikaya, Bakanlık Müsteşarının, “100 binlik planımıza uymak zorundasınız. Aksi takdirde 100 binliği deldirmeyiz, değişikliği de kabul etmeyiz” dediğini aktardı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’na, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/50 binlik Çevre Düzeni Planı damga vurdu. Nisan ayı toplantısının birinci birleşiminde, dilek ve temenniler bölümünde söz alan Meclis Ak Parti Grup Başkanı İsmail Yerlikaya, söz konusu planda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın daha önce onayladığı 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na uyulmadığı ve bazı devlet projelerine yer verilmediği gerekçesiyle 50 binlik planı kabul etmediğini söyledi.

“SIKINTI BÜYÜK DEDİM”

Yaklaşık bir yıl önce başlayan 50 binlik plan çalışmaları çerçevesinde sürecin çok uzadığını ve Mersin’in çok fazla zaman kaybettiğini dile getiren Yerlikaya, bu süreçte Mersin’deki birçok kurum ve STK ile toplantılar yapılarak, görüşlerinin alındığını anlattı. Yapılan planda bir emek olduğunu ve Mersin’in ihtiyaçlarını karşıladığını vurgulayan Yerlikaya, “En son sivil toplum kuruluşları ve plancılarla yapılan toplantıda bir öğrenci, sunumu yapan profesöre, ‘Biz Akkuyu Nükleer Santrali’ni istemiyoruz. Planlardan kaldırdınız mı?’ diye sordu. O da, ‘Bu planlardan onu kaldırdık’ dedi. Bunun üzerine salonda bir alkış koptu ve ben ‘Tamam, sıkıntı büyük’ dedim” diye konuştu.

Yerlikaya, bundan çok kısa süre sonra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda da devletin bir projesi olan Mersin Limanı içerisine yapılan Konteyner Aktarma İstasyonu’nda inceltmeye gidildiğinin aktarılması üzerine, Deniz Ticaret Odası yetkililerinin, “Bu devletin bir projesi. Buraya çok büyük gemiler gelip malı indirecek, daha küçük gemilerle Avrupa ülkelerine aktarılacak. Yanlış yapıyorsunuz” dediklerini ifade etti. Bir meclis üyesinin de “Akkuyu’yu kaldırıyorsanız, siz bu planları yapmak istemiyorsunuz” dediğini dile getirdi.

“BİZİM PLANA UYMAK ZORUNDASINIZ. 100 BİNLİĞİ DELDİRMEYİZ, DEĞİŞİKLİĞİ DE KABUL ETMEYİZ”

Bu gelişmeler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kendilerini davet ettiklerini belirten Yerlikaya, “Bu konuları müsteşarla görüştük. Müsteşar, 1970’lerde yerinin işaretlendiği Akkuyu’dan özellikle bahsederek, ‘Siz bir Çevre Düzeni Planı yapıyorsunuz. Bu planlarda, bizim 100 binlik planımızda yer alan devletin projelerini kaldırıyorsunuz. 100 binlik plana uymak zorundasınız. Sizin uymanız gereken üst ölçektir. Bir plan hiyerarşisi var. Siz bunu çiğniyorsunuz. Bizim 100 binlik planımıza uymak zorundasınız. Aksi takdirde 100 binliği deldirmeyiz, değişikliği de kabul etmeyiz’ dedi.Müsteşar, nükleer santralle ilgili yapılmış olan uluslararası sözleşmeler olduğunu ve kesinlikle kaldırılmayacağını da aktardılar. Bakanlık, üst ölçeklere uymadığımız için şu an bizim planımızı kabul etmiyor. Biz bu planı oy çokluğuyla meclisten geçirebiliriz ama askı sürecinde itirazlar olacak, Bakanlık da taraf olacak ve bu iş tekrar mahkemeye gidecek. Burada kaybeden Mersin olacak. Devletin planlarının engellersek bu planın da çıkması zor ve süreç tekrar uzayacak” dedi.

“100 BİNLİK PLAN, 2 BİNİN ÜZERİNDE İTİRAZ OLMASINA KARŞIN ALELACELE ONAYLANDI”

Daha sonra konuyla ilgili görüşlerini aktaran Başkan Kocamaz ise 100 binlik planın, 2 binin üzerinde itiraz olmasına karşın alelacele onaylandığını, tepki gelmemesi için de Mersin Valiliği’nin birkaç toplantı yapıldığını ifade etti. O dönemde Valiye, “Bu plan onaylandı. Biz burada cambaza bakıyoruz. Yaptığımız iş havanda su dövmek. Hiçbir karşılığı olmayan, zaman kaybından başka bir işe yaramayan çalışmalar” dediğini aktaran Kocamaz, şöyle devam etti: “Herkesin gönlüne göre plan yapma şansımız yok. Bu kentinde beklentileri var. 100 binlik planlar Bakanlığın uhdesinde olan planlar. 50 binlik planların da buna uygun olması lazım” ifadelerini kullandı.

Kocamaz, “Zaten nükleer santral de yine Bakanlığın aldığı karar doğrultusunda işaretlenmiş. Ama aynı Bakanlık, bu bölgede 8 tane de turizm bölgesini işaretlemiş. Kendi içerisinde bir tezat olduğunu hepimiz görüyoruz. Bizim gönlümüzden geçen bir an evvel planın tamamlanması, onaylanması, Mersin’in önünün açılması. Bu konuda kararı verecek olan meclis. Meclisin de mutlaka kentin dinamikleriyle yaptığı görüşmeler vardır. Biz bu planı defalarca herkesle tartıştık.Bu imar planı inanıyorum ki, Mersin’in önünü açacak plan, çünkü herkese danışılarak bugünlere gelindi” dedi.

“BAKANLIĞIN NÜKLEER SANTRAL TEPKİSİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Nükleer santralle ilgili yapılan anketlerde, Mersin halkının nükleer santrale sıcak bakmadığının ortaya çıktığına işaret eden Kocamaz, “Üniversite hocaları, halkın taleplerini değerlendirerek nükleer santrali 50 binlik planda göstermek istemediler. Tabi işin bir de gerçeği var, biz gerçekten zor durumdayız. Bir taraftan Mersin’in önünü açmaya, beklentileri karşılamaya çalışırken, bir taraftan da Bakanlığın bu konudaki tepkisiyle karşı karşıyayız. Mecburen bir orta yol bulunması gerekiyor. Bu konuda meclis değerlendirmesini yapar. Amacımız, onaylanmayacak bir plan değil. Havanda su dövmek istemiyoruz. Bunları düşünerek kararımızı vereceğiz” dedi.


Milliyet


Geri Dön