21 / 12 / 2024

Mersin'de kurulan Teknopark ekonominin büyümesini sağlıyor!

Mersin'de kurulan Teknopark ekonominin büyümesini sağlıyor!

Mersin'de kuruluşundan endüstriyel ürünler, moleküler teknoloji, sağlık, gıda, makine, yazılım, bilişim, otomotiv, mekatronik, bioteknoloji, kimya, gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Teknopark, kentin ekonomik büyümesine katkı sağlıyor.



Mersin'de kuruluşundan bugüne, endüstriyel ürünler, moleküler teknoloji, sağlık, gıda, makine, yazılım, bilişim, otomotiv, mekatronik, bioteknoloji, kimya, gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Teknopark, kentin ekonomik büyümesine katkı sağlıyor. Teknokent'te 2023 hedefleri doğrultusunda ar-ge ve inovasyona dayalı, katma değeri yüksek teknolojik ürünlere ağırlık veriliyor. 


2005'DE KURULDU


2005 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan Mersin Teknopark, Mersin Üniversitesi Çiftlikköy yerleşkesinde 50 dönümlük alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Teknopark, üç binasında bölgedeki girişimcilerin ve sanayi kuruluşlarının ar-ge süreçlerini yürüttüğü toplam 7 bin 200 metrekare kapalı alanda bulunuyor. Kurum, bünyesindeki İş-Kur hizmet noktası ve nitelikli personel ihtiyacını gidermeye yönelik Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEMJ projesi ile 2012 yılından bu yana firmaların kalifiye personele ulaşmasını hızlandırıyor. 


KULUÇKA BİNASI 


Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, Teknoloji Geliştirme Merkezi ile KOSGEB işbirliği kapsamında, firmaların desteklere doğrudan erişimini kolaylaştırdıklarını söyledi. Durmaz "Teknopark'ın kuluçka binası, TEKMER, TeknoGirişim gibi farklı desteklerle yapılanan kuluçka firmalarının birbiri ile etkileşim içerisinde ve tecrübeli işletmelerin rehberliğinde faaliyet göstermelerini destekleyecek şekilde yapılandırılmıştır. Türkiye'de Teknoparklar arasında bir ilk olarak hayata geçirilen Yaratıcılık ve İnovasyon Merkezi projesi ile, bölgedeki işletmelerin rekabet yeteneklerinin geliştirilmesi ve üniversite ve sanayi işbirliğinin artırılması amacıyla tasarlanmıştır" dedi. 


ULUSLARARASI BAŞARI 


Teknopark'taki firmaların uluslararası alanda başarılara imza attığını dile getiren Durmaz şu bilgileri verdi: "Teknopark ihtisaslaşan teknoparkların dışında geniş yelpazede hizmet veren bir yapıda olup 2014 itibariyle bünyesinde yüzde 50'si yazılımı, yüzde 6'sı tıp, yüzde 10'u makine, yüzde 5'i tasarını, yüzde 5'i otomotiv, yüzde 3'ü kimya, yüzde 3'ü gıda, yüzde 3'ü bioteknoloji ve yüzde 4 medikal alanlarında hizmet veren 63 firma bulunmaktadır. 


Kuruluşundan bugüne sektörel gelişime katkıda bulunan 132 proje tamamlanmış olup, devam eden 98 projeye; anne karnındaki bebeğin kalp atış takibi sisteminden kalça çıkığı ameliyatı simülasyonuna, yapay zeka tabanlı akıllı randevu sisteminden akıllı evler bina yönetim sistemlerine, beton santrali geliştirme prototipinden optik takip sistemlerine, kara aracı sürüşü eğitim simülatöründen navigasyon destekli akıllı market aracına kadar pek çok katma değeri yüksek ürün örnek gösterilebilir." 


2023 HEDEFİNE DOĞRU 


Teknopark firmaların ulusal ve bölgesel üretim, istihdam, ihracattaki yerinin yansınamaz olduğunu ifade eden Durmaz, şunları söyledi: "Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşması için inovasyona dayalı çalışmaya yönelmesi, ekonomik gelişmede üniversitelerin ve sanayi kuruluşlarının ortak iş gücünü kullanması gerekmektedir. 2023 hedeflerine ulaşma noktasında, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Türkiye'nin yüksek teknolojili ar-ge ve inovasyon politikasının en temel yapı taşı ve ülkede yaşanan teknolojik değişimin en önemli tetikleyicisidir. 2012 yılı verilerine göre ülkemizdeki teknoparkların performans endeksindeki sıralamaları geçtiğimiz şubat ayında açıklandı. Mersin Teknopark 52 Teknopark arasında 9'uncu olurken, kuruluş yılı dikkate alındığında ise birçok teknoparkı geride bırakarak 2'nci olmuştur." 


130 MİLYON TL CİRO


 2013 yılı itibariyle 130 milyon TL cirosu ve 4 milyon doları aşan ihracat rakamı ile Teknopark'ın kalkınmayı gerçekleştirecek ve sürdürülebilir kılacak önemli bir merkezi konumuna geldiğini kaydeden Durmaz şu değerlendirmeyi yaptı: "Teknopark'ta gerçekleştirilen buluş sayılarında ve ticarileşme oranlarındaki artışlar değerlendirildiğinde firmalarının satış ve ihracat rakamlarında oldukça yükselen bir ivıııe gözleniyor. 


Bu yıl yaklaşık 8.5 milyon olarak hedeflenen yatırını rakamları ile 200 milyon TL satış ve 10 milyon dolar ihracat rakamı bekleniyor. Bu arada Mersin Teknopark yeni binası ve alanları yatırıma açılıyor. Mersin Teknopark, bir yatırım alanı inşaatını daha tamamlayarak yeni ofis alanlarının kapılarını ar-ge ve yazılım faaliyetlerinde bulunmak isteyen firmalara açıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tahsis edilen alan içinde kurulmuş kuluçka merkezi, yönetim birimleri, toplantı salonları, yemekhanesi, sosyal alanları ve laboratuarları ile firmaların her türlü ihtiyacına karşılık verecek şekilde tasarlanmış 24 yeni ofis, ileri teknoloji ve yazılım geliştirme alanında faaliyet gösterecek şirketlere etkin teknopark hizmetleri sunmaya hazırlanıyor." 


Hakimiyet 


Geri Dön