22 / 12 / 2024

Mersin'in çöpünden 43 bin konuta elektrik üretilecek!

Mersin'in çöpünden 43 bin konuta elektrik üretilecek!

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Eman Enerji Limited Şirketi işbirliğince yapılan Entegre Katı Atık Değerlendirme tesisinde çöpler elektrik enerjisine dönüştürülerek 43 bin konut aydınlatılacak. İşte ayrıntılar...



Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Eman Enerji Limited Şirketi işbirliğince yapılan Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Sistemi'nin 1. Etabı olan Elektrik Enerjisi Üretim Sistemi'nin açılış töreni gerçekleştirildi. 


Eman Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Yürekli, projenin ilk etabında Mersin merkez katı atık depolama sahasında metan gazının tamamını toplayabilmek için organik atıklardan 10 kilometre borlama ağı tesis edildiğini belirterek, "Sahada toplanan gaz istasyonundan ana kolektöre ve santral sahasına kendiliğinden vakumlama sistemiyle taşınacak. Sonrasında yıkama tesisinde soğutulup ulusal elektrik şebekesine verilecek. Şu ana kadar 20 milyon TL yatırım yapıldı 2. ve 3. etapla birlikte projenin toplam yatırım bedeli yaklaşık 40 milyon TL'yi bulacak. İkinci etapta Mersin merkez sahasında sızıntı suyu arıtma tesisi, katı atık ayrıştırma tesisi, oksijensiz çürütme ünitesi olacak. Ayrıca Tarsus ve Silifke katı atık sahalarında da elektrik üretimi olacak" şeklinde konuştu. Yürekli, proje tamamlandığında tesisin saatte 10 megawatt kurulu güce sahip olacağını, 87 milyon 600 bin kilovatsaatle 43 bin konutun aydınlatılacağını söyledi. 


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, proje kapsamında yer alan tesislerin sadece Çöp Depolama Alam'nda kendiliğinden çürüme sonucu oluşan biyogazı elektrik enerjisine dönüştürdüğünü ifade ederek, "Herbiri saatte 1,2 MegaWatt (MW) gücündeki 5 adet jeneratör ile toplam saatte 6 MW gücünden oluşuyor. Bu alana, kurulacak tüm tesislerimiz devreye girdikten sonra yaklaşık saatte 10 MW elektrik üretimi yapacağız. Üretilecek elektrik enerjisinin satışından, belediyenin kasasına her yıl yaklaşık 15 milyon TL girecek. Kısa süreçde Tarsus ve Silifke'de de bu tesisler kurulacak" dedi. 


Gülnar'da da soğuk hava deposu açıldı


Yerel yönetimlerin hizmetlerini gerçekleştirirken kar amacı gütmeden hareket ettiğini belirten Kocamaz, "Geçtiğimiz haftalarda Gülnar soğuk hava deposunun açılışı yaptık. Deponun faaliyete geçmesiyle elmalarda hasat döneminde ortalama 60 kuruş olan satış fiyatı artacak ve üreticinin eli güçlenecek. Depo sayesinde, üreticimiz depolama sorunundan kaçmak için ürününü daha dalındayken düşük fiyata satmak zorunda kalmayacak. Böylece tüccarların üreticiler üzerindeki baskısı azalacak. Bu sayede üretim teşvik edilecek, modern depo işletmeciliğinin ve elmacılığın gelişimine katkı sağlanacak. Yapılan hesaplamalara göre ilçe ekonomisine yıllık yaklaşık 6 milyon 600 bin TL girdi sağlayacak" şeklinde konuştu. 


Dünya




Geri Dön