Vergi

MERYAP: İnşaattaki KDV uygulaması kaliteyi düşürüyor!

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, KDV iadesi uygulamasının inşaat sektöründeki kaliteyi düşürdüğünü öne sürdü

Ekinci, yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektörü temsilcileri olarak,  sektörde kalitenin düşmesine neden olan uygulamaların değiştirilmesinden yana  olduklarını belirtti.

İnşaat sektöründeki KDV uygulamaları hakkında bilgi veren Ekinci, 'Katma  Değer Vergisi Kanuna göre, 150 metrekareye kadar dairelerde KDV oranı yüzde 1  olarak uygulanırken, 150 metrekare ve üstü dairelerde yüzde 18 olarak alınıyor. Bu oranlara dikkat edilirse keskin bir artış görülmektedir. Yani 149 metrekare  için yüzde 1 KDV oranı uygulanırken, 150 metrekare olduğu anda uygulanan KDV  oranı yüzde 18"e çıkmaktadır. 149 metrekare konut yapan birisi kendisine yüzde 17  KDV iadesi avantajı sağlamış oluyor. Kanundaki bu açık, vergi ödemekten kaçınan  firmalar tarafından kötüye kullanılmaktadır' ifadelerini kullandı.

'VERGİ BORçLARINI ÖDEMEMEK İçİN İNşžAAT YAPIMINA YÖNELİYORLAR'

Bu nedenle, 150 metrekarenin altındaki konutlarda inşaat şirketlerine  verilen yüzde 17 oranındaki KDV iadesinin acilen kaldırılmasını talep etiklerini  vurgulayan Ekinci, şunları kaydetti:

'Söz konusu uygulama nedeniyle birçok firma inşaata yönelerek yüzde  17"lik KDV iadesi avantajından faydalanıyor. Özelikle büyük firmalar başka iş  yapmaktan dolayı biriken vergilerini ödememek için inşaat yapımına yönelmekteler. Bu durum önüne gelen herkesin müteahhit olmasına neden olmaktadır. Vergi  borcundan kurtulmak isteyen herkes, bina inşa ederek biriken KDV iadelerini vergi  borcuyla mahsuplaştırmaktadır.'

KDV iadesi uygulamasının inşaat sektöründeki kaliteyi düşürdüğünü öne  sürerek, uygulamanın biran önce kaldırılmasını isteyen Ekinci, açıklamasında  şöyle devam etti:

'KDV iadesi uygulamasının kaldırılması ile herkesin müteahhit  olabilmesinin önüne geçilebilir. Neticede müteahhitlik mesleği, bir takım  ekonomik çıkarlar için icra edildiğinde, "müteahhitlik" olgusunun yıpranması bir  yana, insan hayatını riske atan kalitesiz binaların yapılmasına da neden  olmaktadır. Deprem kuşağı üzerinde olan birçok bölgede, nitelikten yoksun,  denetimden uzak binalar, sırf birileri vergi borcunu ödeyebilsin diye inşa  edilmekte. Son yaşadığımız deprem gerçeği de gösteriyor ki artık inşaat  sektöründe herhangi bir hatayı kabullenecek lüksümüz yok.'

'DEVLET, VERGİ KAYBI YAşžIYOR'

Ekinci, yürürlükteki KDV uygulamasının ayrıca müteahhitler tarafından bir  takım metrekare ayarlama ve uydurmalarına da neden olduğunu öne sürdü.KDV uygulamasının adil olmadığından dolayı, daire teslimlerinde gerçek  bedel üzerinden de fatura düzenlenmekten kaçınıldığını ifade eden Ekinci, şunları  kaydetti:

'Bu durum, maliye elemanları dahil herkesçe bilinen bir gerçektir. Hal  böyle olunca, gerek Kurumlar ve Gelir Vergisi, gerekse KDV açısından devlet de  aslen vergi kaybı yaşıyor.

Uygulanan KDV oranları var olan gerçekliğe aykırıdır. Düşük ve yüksek  oranlı KDV uygulaması eğer ki sosyal bir amaç taşıyorsa yani alt ve orta sınıf  konut ile üst sınıf lüks konut ayrımı yapılacaksa metrekareden başka kriterlerde  olmalı diye düşünüyoruz. Yüzde 1 ve yüzde 18 gibi keskin farklardan ziyade, hem  devlete vergi kaybı yaşatmamak hem de vatandaşı sıkıntıya uğratmamak için  kademeli KDV"ye geçilmelidir.'

AA