01 / 05 / 2024

Mesa 2021'de 1.2 milyar TL'lik konut yatırımı yapacak!

Mesa 2021'de 1.2 milyar TL'lik konut yatırımı yapacak!

Mesa Holding, 6 sene önce 48 ortaklı yapısını bitirdi ve yoluna devam etti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, yeni yatırımlarını açıkladı. Boysanoğlu, koronavirüs salgını döneminde sektörde neler olduğunu da anlattı. 



Mesa Holding, 6 sene önce 48 ortaklı yapısını bitirdi ve yoluna devam etti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, yeni yatırımlarını açıkladı. Boysanoğlu, koronavirüs salgını döneminde sektörde neler olduğunu da anlattı. 

Capital Dergisi'nden Ayçe Tarcan Aksakal'ın haberine göre; Erhan Boysanoglu, bu sayede eskiye göre daha çok hızlandıklarına dikkat çekti. 

"Önceden şimdiki kadar hızlı karar bulamıyorduk" diyen Boysanoğlu, ortaklardan ayrıldıktan sonra holdingin cirosunun dolar bazında 1,5 kat artığını belirtti. Son 1 yıldır günlük işlerden çekildiğini, işleri oğullarına devrettiğini dile getiren Boysanoğlu, 3 sene önce strateji değiştirip daha küçük projelere yönelmeleri sebebiyle Kovid-19 salgınını hasarsız atlattıklarına vurgu yaptı.

İşte Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu'nun yeni dönem haritası ve yatırım planları...

Mesa 2021 de 1.2 milyar TL lik konut yatırımı yapacak!

Son 1 yılınız nasıl geçti? Pandemi sizi nasıl etkiledi?

Denizi ve balık tutmayı çok seviyorum. Pandemiden dolayı 1 yıl eşimle Bodrum'da teknede yaşadım. Artık günlük işlerle fazla ilgilenmiyorum. İşleri oğullarıma devrettim. Sadece proje alırken ve geliştirirken karışıyorum.

İş paylaşımını nasıl yaptınız?

Büyük oğlum benim gibi mimar. İşte 19 yılını doldurdu ve ana şirketimiz Mesa Mesken'in başına geçti. Küçük oğlum Yiğit ise işletmeci. O da grupta sanayi ve enerji işlerini yürütüyor.

Bugüne kadar kaç konut ürettiniz?

52 yılda 40 bini yurt dışında olmak üzere 114 binden fazla konuta imza attık ve 34 milyar dolarlık iş hacmine ulaştık. İnşa ettiğimiz projelerde bugün 350 bine yakın kişi yaşıyor. İstanbul ve Ankara'da yaptığımız projeler, kimi semtlere adını verdi. İstanbul'da Bahçeşehir ve Ataköy'ü, Ankada'da ise Eskişehir Yolu gibi uydu kentleri kurduk.

Neden artık eskisi gibi büyük projeler yapıyorsunuz?

Bizim sektörde başarılı olmanızın, balon denilen olayları engellemenin en önemli unsuru hangi bölgede neye ihtiyaç olduğunu bilmekten geçiyor. Maalesef Türkiye'de konut sektörünün istatistikleri ihtiyaca karşılık vermiyor. Konut satışında tapu verileri baz alındığından bilgiler güncel değil, 2-3 yıl öncesine ait. Bilgi güncel olmayınca hedeflediğiniz bölgede arazi alip proje geliştirmek doğru mu, yanlış mi gibi bir tespit yapamıyorsunuz. Bunu, Maltepe'de yaşadık. Başta Maltepe'de konut projesi yok gibi geldi ancak biz girer girmez. 20 şirket ortaya çıktı ve birden bire bölgenin ihtiyacından fazla konut piyasaya sunuldu. Bu nedenle 3 yıl önce ekip arkadaşlarıma Türkiye konut istatistikleri güncel olmadığı için "Daha küçük ve yaygın projeler yapalım" dedim.

Strateji değişikliği ne sağladı peki?

Küçük çaplı ve farkl bölgelerde proje hayata geçirmemizdeki ana hedefimiz, bir sorun karşısında telafi edebilme şansımızın olmasıydı. 3 yıl önce aldığımız bu karar, pandemi döneminde çok başarılı olmamızı sağladı. Elimizde bulunan büyük arazileri de parçalama şansımız oldu.

Bunun gibi başka strateji değişiklikleriniz oldu mu?

Geliştirdiğimiz konutlarda yere yakın şekilde ilerliyorduk. Ancak daha da yere yakın olmamız gerektiğini düşünüyorduk. Salgin da bunun doğruluğunu kanıtladı. Önümüzdeki dönemde bu şekilde ilerleyeceğiz. Tema'da başlayacağımız yeni projede az katlı konut çözümlerine yöneliyoruz.

Mesa 2021 de 1.2 milyar TL lik konut yatırımı yapacak!

Pandemide hangi konulara odaklandınız? Neler yaptınız?

Ürün yelpazemizi geniş tutarak pandemi gibi global krizlerin yarattığı değişikliklerden olumlu şekilde faydalanmak için çaba sarf ediyoruz. Bu dönemde, yurt dışı işlerimiz bizi destekledi. Özellikle yurt dışında dövizle satış yaptığımız için ciro bazında ciddi rakamları yakaladık. Bu, bir fırsat. Bu fırsatla da tabii dışarıya daha çok odaklandık. Daha çok uğraş verdik. Küresel birçok rakibimiz var, ancak kalitemizle birçok rakibimizi geride bırakmayı başardık. 52 yıllık köklü geçmişimiz, yarattığımız güven çekirdek ve sadık müşteri potansiyelimiz de bizi dalgalanmalardan koruyor.

6 yıl önce ortaklarınızdan ayrılmanız Mesa'yı hangi noktaya taşıdı?

Başlangıçta 6 ortaktık, daha sonra bu sayı çocukların devreye girmesiyle 40'ı geçti. Karar vermek zorlaştı. Bizim sektörde iş kaçırmamak için çok hızlı olmak gerekiyor. Ortakların ayrılmasından sonra bilgi kaybı yaşamadık, artık daha hızlı karar veriyoruz. Çoklu ortaklık yapısını terk ettikten sonra küçülerek güçlenen ve daha dinamik, daha hızlı karar alan bir yapıya ulaştık. Bu bayrak değişimiyle birçok açıdan Önemli kazanımlar elde ettik ve çok daha güçlendik. Ayrıca yönetim olarak çok daha hızlı, efektif, güçlü ve dinamik bir yapıya ve karar alma kabiliyetine kavuştuk. Çalışanlar da daha çok fikir geliştirmeye başladı. Önceden çalışanların daha fazla kişiyi aşması gerekiyordu, şimdi direkt bize ulaşabiliyorlar.

6 yıl öncesine göre ne kadar büyüdünüz?

Ortaklarımızdan ayrıldıktan sonra hız kazandık ve daha hızlı büyüdük. Son 6 yılda Mesa'nın tüm iştiraklerine ait toplam ciromuz TL bazında 3,5-4 kat arttı.

Geçen yılı nasıl kapattınız? Cironuz ne oldu?

Geçtiğimiz yıl tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin gölgesinde bir yıl geçirdik Ancak bu beklenmedik global krizde 52 yıllık bir "marka" olmanın gücünü, piyasa olanakları çerçevesinde büyüyerek gösterdik. 2020'de grup şirketlerinin toplam cirosu 2,2 milyar TL oldu. Yurt dışı çalışmalarımız ve fabrikamın yaptığı ihracat ise 80 milyon dolar oldu

Pandemiden dolayı konut satışlarında azalma var mı?

Tam tersine geçen yıl marttan sonra çok iyi satış yaptık. Bunun en iyi örneği Büyükçekmece’deki Yeşilyaka projemiz. Dönüm başına bir Villa yaptigimiz bu projede pandemiden önce 3 villa satarken pandemiden sonra ayda 30 villa satışına kadar çıktık.

Diğer projelerde satışlar nasıl?

Son dönemde en hızlı sattığımız proje Çubuklu’daki Orman projemiz oldu. Kadıköy ve Maltepe'deki projelerimizde de konut kalmayacak gibi gözüküyor. Pandemi süresince Bonun Demirbükü projemize de talep oldukça arttı.

Yurt dışı proje var mı?

Yurt dışında Rusya, Polonya ve Özbekistan'da devam eden projelerimiz mevcut Rusya da Mosfilm Kültür Kompleksinin yüzde 25'init mamladık. Moskova'da devasa film stüdyoları ya piyonu 3 bin 500'den fazla konut inşa ettiğimiz Özbekistan'da Olmazor Business City ve Yunusa. bad Manzara Business City olmak üzere 2 projeyi yürütüyoruz Polonya'da da 15 yıldan bu yana taahhüt yapmadık, yap-sat işinde yer aldık. Şu anda da Polonya'da 2 projeyi yürütüyoruz.

Mesa 2021 de 1.2 milyar TL lik konut yatırımı yapacak!

Yurt dışında yeni projeler hangi ülkelerde olacak?

En büyük hedeflerimizden biri yap-sat işini Moskova'da geliştirmek. Bununla ilgili epey bir yol aldık. Sırbistan'a girmek üzereyiz. Rusya'nın yanı sıra Özbekistan, Almanya, Endonezya, Sırbistan ve ABD'de çeşitli projeleri takip ediyoruz.

Konut dışında hangi sektöre yatırım yapıyorsunuz?

Sanayi, tarı, enerji odaklandığımız sektörler. Tünel kalıp ve endüstriyel kalıp üretimi gerçekleştiren Mesa Imalat şirketimiz sadece Türkiye değil, dünya lideri. Çelik kalıp işinde de Türkiye lideriyiz. 

"PANDEMİYE RAĞMEN YATIRIMA DEVAM"
 
TOPLAM YATIRIM 7 MİLYAR TL 

Pandemiye rağmen yatımlanmıza devam ediyoruz. Türkiye'de 10 konut projemiz devam ediyor. Bu yıl konuta 1,2 milyar TL yatırım yapacağız. Önümüzdeki 2 yılda ise konut, sanayi, enerji ve fanm sektörlerine yaklaşık 7 milyar TL yatırım yapacağız.

PRESTİJ PROJESİ 

Boğaz manzaralı eşsiz bir lokasyonda geliştirdiğimiz butik ve prestijli bir projemiz Mesa Çengelköy Bosphorus için ön talep toplamaya başladık. İlk etabi oldukça yüksek ilgi gören Mesa Orman projemizin de ikinci etabının sahsına başladık. 

YENİ PROJELER NEREDE? 

Tema İstanbul’un 3'üncü etabı için çalışmalarımız başladı. Bu yıl Tematik Park'ın 3'üncü etabına başlatacağız. İstanbul Etiler'de ve İzmir'de yeni geliştireceğimiz projelerimizin ön çalışmalarını sürdürüyoruz.

İnşaat sektörünün 2021 beklentileri!


Geri Dön