Mesa Mesken'den yurtdışı atağı!
52 yıllık tecrübesiyle inşaat sektörüne yön veren Mesa Mesken, 2021 yılı içerisinde yurtdışına açılmayı hedefliyor.
2020 yılında koronavirüs salgını altında, Mesa Mesken ve Mesa imalat büyümeye devam etti. Capital'de yer alan habere göre; holding, farklı alanlardaki şirketleriyle 2021 yılı için de güçlü hedeflerle yoluna devam ediyor. Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu, "Yurt dışı taahhüt ve yatırım projelerine odaklanacağız. Konutun yani sira farklı sektörlerde de Mesa'yı marka haline getireceğiz. On celikli olarak Mesa Imalat ve Mesa Proje'de belirlediğimiz yeni hedeflere yönelik çalışmalara ağırlık vereceğiz" diyor.
Bu hedeflerle birlitkte Mesa İmalat, kalıp sektörünün yaninda, inşaat makineleri, tarım makineleri, otomobil yan sanayi ve savunma sanayine yönelik üretim amacıyla çalımalarına devam ediyor. Mesa Proje, enerji yatırımlarının yanında yurt dışı ve içindeki altyapı taahhüt işlerini gerçekleştiriyor. Mert Boysanoğlu, Mesa Proje ile ilgili planlarını, "Bünyemizde kendi yatırmımız olan ve toplamda 100 megavat kurulu güce sahip yenilenebi lir enerji tesisimiz bulunuyor. 2023 ve sonrasında başlamayı planladığımız 2 baraj ve 1 RES projemiz var. Böylece 5 yıl içerisindeki kurulu gücümüzü 400 megavat seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz" sözleriyle açıklıyor.
Mesa Mesken ile konut projelerinde Mesa Çengelköy Bosphorus için ön talep toplanıyor. Boysanoğlu, bu alanda planlarını "Beykoz'da gerçekleştirdiğimiz, ilk etabı oldukça yo. ğun ilgi gören Mesa Orman projemizin ikinci etabı olan Mesa Ormanlı satışına başladık. Tema istanbul 3. etap için de çalışmalarımız başladı. Bu yıl içerisinde satışa çıkmayı hedefliyoruz" dedi.
Yurt dışında da Rusya, Polonya ve Özbekistan'da projelerede çalışmalar devam ediyor. Boysanoğlu, "Rusya'da bu yıl içinde 2 taahhüt projesine başlamayı hedefliyoruz. Polonya'da da Melior ve Pruszkow projelerini yürütüyoruz. Mevcut projelerimize ek olarak, Rusya, Uzbekistan, Almanya, Endonezya, SirDislal ve ABD'de çeşitli projeleri takip ediyoruz. Hedefimiz Mesa'yi yurt dişinda da yurt içinde olduğu gibi marka haline getirmek" şeklinde konuşuyor. Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu ile pandemi döneminde çalışmalarını ve farklı alanlarda gelecek projelerini anlattı
1.2020 yılında odaklandığınız alanlarda nasıl büyümeler gerçekleştirdiniz?
Geçtiğimiz yıl tüm dünyayı etkisi altina alan pandeminin gölgesinde bir yıl geçirdik. Bu yıl da pandeminin etkileri devam ediyor. Ancak bu beklenmedik global krizde, Mesa 52 yillik bir "marka" olmasının gücünü, piyasa olanakları çerçevesinde büyüyerek gösterdi.
Holding şirketlerimizden Mesa Mesken ve Mesa Imalat ile büyümemizi sürdürdük. Mesa Mesken yurt içi ve yurt dışındaki projeleriyle lokomotif şirketimiz, Mesa Imalat ise aslında çok ön planda olMesa da bugüne kadar 5 kitada, 55 farklı ülkede, 2 binden fazla proje için üretim gerçekleştirdi. Segment ve tünel kalipta sektör lideriyiz. Ar-Ge'ye yaptığımız yatırımlarla üretim kapasitemizi ve yeteneklerimizi geliştiriyor, iç ve dış pazara yonelik üretimlerimizi sürdürüyoruz. Öte yandan konut teslimi sonrası hizmet için kurulan ancak bugün tarım ve hayvancılık alanlarında da çalışmalarını sürdüren Kosaş da kayda değer bir ivme yakaladı.
2.Pandemi sürecinin işlerinize ve holdinge yansımaları nasıl oldu?
Pandemi sürecinden en olumsuz etkilenen sektörlerin başında kara ve hava ulaşımı, turizm ve hizmet sektörleri geliyor hepimizin bildiği gibi. İnşaat sektörü de maalesef pande miden olumsuz etkilenen sektörlerden biri oldu. Sektör olarak 2020 yılına iyi bir başlangıç yapsak da Mart ayında tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan COVID-19 salgini, konut satışlarında duraksamaya neden oldu. Geleceğe yönelik beklentileri olumsuz olan veya bekleyip görmeyi tercih eden alici gruplar taleplerini erteledi. Yıl içindeki kredi destek paketleriyle ikinci ve üçüncü çeyrekteki artışlar, nisan ve mayıs ayındaki sıkıntılı dönemi telafi etti. 2020 yılının sektör hedeflerinin tutturulmasının da önünü açtı. Geçtiğimiz yıl sektör taahhütte yüzde 0,8, gayrimenkul geliştirmede yüzde 2,3 büyüme gerçekleştirdi.
Tüm kriz dönemlerinde olduğu gibi pandemi döneminde de başarılarımızda en kilit rolü çalışanlarımız üstlendi. "Türkiye'de konut geliştirici" olarak 52. yılını kutlayan sayılı markalardan biri olan Mesa markasının ancak çalışanlarımızla devam ettirilebileceğine inanıyoruz. Bu nedenledir ki pandemi sürecinde odağımız her zaman tüm Mesa ailesini korumak oldu. 2020 yılındaki 4 bin 500 kişilik istihdamımızı 2021 yılında da korumak en temel hedefimiz.
3. 2021 için nasıl bir büyüme stratejisi çiziyorsunuz? Hangi alanlarda, nasıl bir büyüme planınız olacak?
Yurt dışı taahhüt ve yatırım projelerine odaklanacağız. Konutun yanı sıra farkli sektörlerde de Mesa'yı marka haline getireceğiz. Öncelikli olarak Mesa Imalat ve Mesa Proje'de belirlediğimiz yeni hedeflere yönelik çalışmalara ağırlık vereceğiz.
4.Yakın dönem için nelerde, ne tip yeni projeler ve işler gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz?
Öncelikle yeni işlerimizden bahsedeyim. Mesa imalat ile ka lip sektöründeki yeteneklerimizin yanına, inşaat makineleri, tarım makineleri,otomobil yan sanayi ve savunma sanayine yönelik üretim hedefleri de koyduk. Mevcut Ar-Ge merkezimizi bu yönde geliştirmeyi ve diğer firmalarla iş ortaklıkları yaparak bu alanlarda büyümeyi hedefliyoruz.
Proje hizmeti vermek amacıyla kurduğumuz Mesa Proje'nin bünyesini genişleterek hem enerji yatırımlarımızı hem yurt dışı ve yurt içindeki altyapı taahhüt işlerimizi bu firma üzerinden gerçekleştirmeye başladık. Bünyemizde kendi yatırımımız olan ve toplamda 100 megavat kurulu güce sahip yenilenebilir enerji tesisimiz bulunuyor. 2023 yılı ve sonrasında başlamayı planladığımız 2 baraj ve 1 RES projemiz var. Böylece 5 yıl içerisindeki kurulu gücümüzü 400 megavat seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.
Tarım sektöründe yaptığımız çalışmaların COVID-19 döneminde bir kez daha ne kadar önemli olduğunu anladık. Özellikle yeni nesil sera ve topraksız tarım özelinde çalışmalar yürütüyoruz. Kosaş bünyesinde Ankara'da yer alan Şehit Ali Çiftliği'nde de yaklaşık 1,5 milyon metrekare alan üzerinde organik tarım, küçük ve büyükbaş hayvancılık ve ağaç yetiştirme faaliyetleri yapıyoruz. Bu faaliyetlerimizi daha ileriye taşımayı hedefliyoruz.
Konut projelerimize baktığımızda, Mesa Mesken'in uzun yıllardan sonra Çengelköy'e geri döndüğümüz projemiz Mesa Çengelköy Bosphorus için ön talep toplamaya başladık. Beykoz'da gerçekleştirdiğimiz, ilk etabı oldukça yoğun ilgi gören Mesa Orman projemizin ikinci etabı olan Mesa Orman Iı’nın satışına başladık. Tema İstanbul 3. Etap için çalışmalarımız başladı. Bu yıl içerisinde satışa çıkmayı hedefliyoruz. Tema İstanbul 3. etap için çalışmalarımız başladı. Bu yıl içerisinde Tematik Park ve Tema İstanbul'un 3. etabını başlatmayı hedefliyoruz. İstanbul Etiler'de ve İzmir Urla'da yeni geliştireceğimiz projelerimizin ön çalışmalarını sürdürüyor.
5.Yurt dışında nasıl bir büyüme planınız var?
Yurt dışında Rusya'da, Polonya'da ve Özbekistan'da devam eden projelerimiz mevcut. Rusya'da 500 kişilik Mosfilm Kültür Kompleksi'nin yüzde 35'ini tamamladık. 3 bin 500'den fazla konut inşa ettiğimiz Özbekistan'da Olmazor Business City ve Yunusabad Manzara Business City projelerini yürütüyoruz. Rusya’da bu yıl içinde 2 taahhüt projesine başlamayı hedefliyoruz. Takip ettiğimiz Vlapostok Kültür ve Sanat Merkezi projesinde ise büyük aşama kaydettik. Polonya'da da Melior ve Pruszkow projelerini yürütüyoruz.
Mevcut projelerimize ek olarak, Rusya, Özbekistan, Almanya, Endonezya, Sırbistan ve ABD'de çeşitli projeleri takip ediyoruz. Hedefimiz Mesa'yı yurt dışında da yurt içinde olduğu gibi marka haline getirmek.
6.5 yıl sonrası için hedefleriniz neler?
Önümüzdeki 5 yıl içinde, Mesa markasını farklı sektörlerde önemli bir oyuncu haline getirmek ana hedefimiz. Uzun vadede hedefim ise ülkemize katma değer yaratacak Mesa Vakfı'nı kurmak. Mesa 52 yıllık bir marka. Vakıf altında bir mimarlık ve mühendislik fakültesi kurarak bu fakültede yetiştirilecek öğrencilerin kalite ve güven ile anılan markamızın ilkeleriyle donatılarak ülkemize katkı sağlayacağı fikri beni çok heyecanlandırıyor.
Mesa 2021'de 1.2 milyar TL'lik konut yatırımı yapacak!