27 / 04 / 2024

Mesken emlak vergisi oranı 2015!

Mesken emlak vergisi oranı 2015!

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz malın türüne göre hesaplanıyor. Peki, mesken emlak vergisi oranı 2015 ne kadar?



Mesken emlak vergisi oranı 2015!

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Emlak vergisi birinci taksiti, mart, nisan ve mayıs aylarında, ikinci taksiti kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.  Maliye Bakanlığı ödeme aylarını, bölgelerin özelliklerine göre değiştirebilir.


Buna göre 2015 yılına ait emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak.


Emlak vergisi için ödemeler gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ancak söz konusu mülkün bir başka şehirde olması halinde tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödeme yapılabiliyor. Peki, mesken emlak vergisi oranı 2015 ne kadar?


Mesken emlak vergisi oranları:

Normal yörelerde: Binde 1

Büyükşehir belediyelerinde: Binde 2


Buna göre normal yöre sınırları içerisinde yer alan rayiç bedeli 100 bin TL olan meskenler için ödenecek vergi 100 TL iken; büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan aynı rayiç bedele sahip evin emlak vergisi 200 TL olarak hesaplanıyor.



10 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön