27 / 04 / 2024

Mesken emlak vergisi oranı ne kadar?

Mesken emlak vergisi oranı ne kadar?

Emlak vergisi, arsa, arazi, ev ve işyeri gibi taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel her taşınmaz türü için ayrı oranlarda hesaplanıyor. Peki, mesken emlak vergisi oranı ne kadar?



Mesken emlak vergisi oranı ne kadar?

Emlak vergisi, arsa, arazi, ev ve işyeri gibi taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel her taşınmaz türü için ayrı oranlarda hesaplanıyor.


Bu oranlar, 1319 sayılı kanun kapsamında belirleniyor. Mevzuat gereğince taşınmaz malların emlak vergisi büyükşehirde yüzde 100 zamlı olarak hesaplanıyor.


Peki, bir eviniz varsa ne kadar vergi ödeyeceksiniz? Bir eviniz için geliriniz yoksa vergiden muaf olacak mısınız? Vergiden muaf olmak için ne yapmalısınız?


Mesken emlak vergisi oranları 2015:

Normal yörelerde: Binde 1

Büyükşehir belediyelerinde: Binde 2


Buna göre normal yöre sınırları içerisinde yer alan rayiç bedeli 100 bin TL olan meskenler için ödenecek vergi 100 TL iken; büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan aynı rayiç bedele sahip evin emlak vergisi 200 TL olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisi mesken muafiyeti

Tek mesken sahipleri, gelirlerinin olmaması halinde vergiden muaf tutuluyor. Muafiyet için meskenin 200 metrekareden küçük olması gerekiyor. Muafiyetten geliri olmayan ev hanımları, işsizler, gaziler, engelliler ile emekliler faydalanabiliyor.


Muafiyetten faydalanmak için bir dilekçe örneği ile birlikte belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.



Yazlık ev emlak vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön