Genel

Mesut Sancak: İzmirde kaçak yapılaşma daha fazla!

Kaçak yapılaşma sorununun büyük ölçüde yaşandığı İzmirde, kentsel dönüşüm konusunda engelleri ortadan kaldıracak bir yasal düzenleme yapılması halinde bunun en hızlı şekilde hayata geçirilebileceği belirtildi

Kaçak yapılaşmanın yüzde 55 olarak tahmin edildiği İzmirde, büyükşehir belediyesi ve inşaat şirketleri, kentsel dönüşümü kolaylaştıracak yasal düzenleme yapılmasını bekliyor. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, yaptığı
açıklamada, İzmirde kaçak yapılaşma oranının diğer büyük kentlere göre daha yüksek olduğunu, bunun yanı sıra sahil bandındaki yapıların da depreme dayanıksız olması sorunu bulunduğunu iddia etti.

İzmirde, Van depremi büyüklüğünde bir deprem olması halinde, bunun sonuçlarını tahmin etmenin çok zor olacağına işaret eden Sancak, İzmirin bu konuda ihtiyaçlarının, İstanbula göre daha öncelikli olduğunu iddia etti. Sancak, firma olarak İzmire yatırım yapmalarının da bu nedenden kaynaklandığını ifade ederek, İzmirin vereceği kentsel dönüşüm mücadelesinde, aktif rol almak istediklerini söyledi.

Büyükşehir belediyesinin kentsel dönüşüm alanında çeşitli projeler geliştirdiğini, ancak kentsel dönüşüm için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu savunan Sancak, "Mevcut duruma göre kentsel dönüşüm yapılacak bölgelerde, bi kişi dahi kabul etmezse o iş olamıyor. Belediye bir şeyler yapmaya çalışıyor, ama mevcut yasalarla buna başlaması ve bitirmesi zor görünüyor. Bununla ilgili yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor" dedi. Sancak, bu konuda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Van depremi sonrası yapılan açıklamanın olumlu bir gelişme olduğunu ifade ederek, çıkarılacak yasanın, uygulanacak dönüşüm projelerinin önünün kapatılmasını engelleyen bir düzenleme olmasını arzuladıklarını söyledi.

İzmirde kentsel dönüşümün hızla yapılabilmesi için uygulanacak diğer bir çözümün de "emsal yükseltmekten" geçtiğini dile getiren Sancak, İstanbulda bu formülün başarıyla uygulandığını ve eski binaların, gecekonduların olduğu bölgelerde belediye tarafından altyapısı oluşturmak kaydıyla "emsal bina" uygulamasının, 1den 2,5a yükseltildiğini, böylece hem orada mevcut oturanlar mağdur olmamış hem de müteahhidin elinin güçlenmiş olduğuna dikkati çekti.

MİLYONLUK ARSALAR

Mesut Sancak, İzmire denizden bakıldığında kaçak yapıların en değerli arsalarda yapılanmış olduğunun görüleceğine de işaret ederek, bunun kentsel dönüşüm açısından bir avantaj olduğunu kaydetti. İzmirdeki konut ve diğer inşaat projelerine olan ihtiyacın, İstanbula göre çok daha yüksek olduğunu belirterek, "Yasa çıkarsa ve emsal konusunda düzenleme yapılırsa, İzmir, en hızlı dönüşen kent olur. Biz kent dönüşümüne adayız. Davet gelirse kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bölgeleri yıkar, yenisini yapar hak sahiplerine veririz. Ancak bu konuda belediye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birlikte bu kentin 20 yılını planlaması gerekiyor" diye konuştu.

iNŞAAT HAREKETLİLİĞİ

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ayhan Emekli ise İzmirde inşaat sektöründe önemli bir hareketlilik gözlendiğini, kendilerine gelen yeni bina başvurularında ocak-ağustos döneminde geçen yıla göre yüzde 50 artış olduğunu bildirdi.Kaçak yapılaşma ve kentsel dönüşüm konusunun, bir süredir kent gündeminde bulunduğunu, ancak bu konuda hızla adım atılması gerekliliğinin Van depremiyle bir kez daha anlaşıldığını ifade eden Emekli, bu noktada büyükşehir belediyesinin, kentsel dönüşümle görevli bir daire başkanlığı oluşturmasını olumlu karşıladıklarını belirtti.

Emekli, çıkarılacak yasal düzenlemeler sonrası merkezi hükümet ve yereL idarenin uyumlu çalışma göstermesi halinde İzmirde önemli projelerin başlayacağına inandığını dile getirerek, "İzmirde Yeni Kent Merkezi planıyla birlikte büyük projelerin gelmesi bekleniyor. 2008 sonrası süreçte zaten bir hareketlilik yaşanıyordu. Ocak-ağustos döneminde odamıza yapılan yeni bina müracaatlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artış var. Bu artışın devam edeceğini, kenti inşaat sektöründe daha hareketli günlerin beklediğini düşünüyoruz" dedi.

10 BÖ LGE İÇİN DÖNÜŞÜM PROJESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesinden bu konuda yapılan açıklamada da kentsel dönüşüm için 10 bölge belirlendiği, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından projelerde çalışmalara başlanacağı belirtildi. Bölgelerden bir bölümünün müteahhitler kanalıyla dönüştürüleceğinin belirtildiği açıklamada, masrafını karşılamayacak düzeyde olan bölgelerin belediye tarafından sübvanse edilerek dönüştürüleceği, projelerin hayata geçirilme hızını, konut piyasasının durumu ve yeni konut talebinin de belirleyeceği ifade edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında, Cennetçeşme, Örnekköy, Menemen, Torbalı, Bayındır, Gaziemir-Aktepedeki kentsel dönüşüm projelerinin Bakanlar Kuruluna sunulduğu, Umurbey, Ege, Hilal, Ballıkuyu, Uzundere, Buca-Çaldıran ve Çiğli-Güzeltepe mahalleleri için de dönüşüm planı hazırlık çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

AA