Ekonomi

Mevduat faizleri altının tahtını salladı! Hem yerli hem yabancı talebi dip yaptı!

Mevduat faizlerinin yükselmesi altın talebini de etkiledi. Altına göre düşük kalsa da yatırımların faize yöneldiğini söyleyen İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, yerlinin yanı sıra yabancı talebinin dip yaptığını dile getirdi.


Son dönemlerde fiyatları artış trendine girse de yüksek faizlerin cazibesi, fiziki altın talebinide etkiledi. Ekonomim’den Yener Karadeniz imzalı habere göre hem yerli hem de yabancı tarafında fiziki altına talep gerilerken gelişme Darphane’nin altın basım adedine de yansıdı. Darphane Temmuz’da 478 bin adet ile aylık bazda son iki senenin en düşük cumhuriyet ziynet altın basımını gerçekleştirdi. Oysa seçim öncesi belirsizlik sebebiyle basım adedi Nisan ayında 3,8 milyon ile 2021 yılından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Kapalıçarşı’da faaliyet gösteren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada artış gösteren faiz oranlarından sonra hane halkının tasarruf tercihi değişti ve altına talep neredeyse dip yaptı. Düşük bütçeli turistin gelmesi de sektörü negatif etkiledi. Yabancılar da altın almıyor” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 40 DEĞER KAZANDI

Güvenli liman şeklinde bilinen altın, yılbaşından bu yana önemli yükselişteydi. Eylül’ün ilk gününe göre gerilese de yılbaşında 1.953 Türk Lirası şeklinde olan altın yüzde 40,14 oranında değer kazandı. Gram altın fiyatı son bir senede yüzde 64,34 artış gösterdi. Mevduat faizleri de bankaya ve vadeye göre değişiklik göstermekle beraber Merkez Bankası verilerine göre hali hazırda yüzde 60’a yakın seyrediyor. Fakat gündemden düşmeyen altın fiyatları gerek küresel piyasa gerekse yurt içi ekonomik gelişmelere göre yön bulduğu için mevduat faizine göre daha fazla risk taşıyor. Bu anlamda risk almak istemeyen yatırımcıların mevduat faizini seçtiğin dile getiren Özboyacı, “İç piyasaya gelince artış gösteren faiz oranlarından sonra hane halkının tasarruf tercihi değişti ve altın talebi neredeyse dip yaptı. Yine Turizmde yaşanan düşüş ve gelen turistin düşük bütçeli olması da katkı yapmadı” dedi.

YABANCI YATIRIMCI DA KAÇTI


Yatırımcıların gözdesi altına olan talebin düşüşünde bir diğer sebep de geçen sene Ağustos’Ta altın ithalatına getirilen kota ile yurtdışı ile açılan fiyat farkı etkili oldu. Seçim öncesi kilogram başına 5 bin dolara kadar çıkan fark, halihazırda 2 bin dolar civarında seyrediyor. Yani yerli ya da yabancı tüketiciler, ülkemizde altına yurtdışından çok daha yüksek fiyatla ulaşıyor. Bu da özellikle yabancı talebini de negatif etkiliyor. Özboyacı konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Şu anda fark 2 bin dolar. Aşırı bir altın talebi olmamasına rağmen yine de bir fark var. Ekim’de düzenlenecek fuar öncesinde farkların bu seviyede kalması ve artma ihtimali nedeniyle ihracatçılarımız oldukça endişeli” dedi.

Kuyumcukent’te faaliyet gösteren Önder Kıymetli Madenler Genel Müdürü Enes Uyanık da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada fiziki altına talebin düşük seyrettiğini kaydederek, “Hem yerli hem de yabancı yatırımcı altın almıyor. Yabancı fiyat farkı sebebiyle almıyor fakat yerlide de durum çok farklı değil. Altın fiyatları çok yükseldi fakat bu dönemlerde nsanlara yüksek faiz daha cazip geliyor. Altın her ne kadar daha yüksek getiri sunsa da bazı riskler taşıyor. Bu da daha garanti bir getiri sunan faizi cazip duruma getiriyor. Önümüzdeki dönemde faizler düştüğünde yeniden bir canlanma olacaktır. Fakat faizler böyle kaldığı sürece insanlar fiziki altından ziyade faiz getirisini daha avantajlı buluyor. Altının riski var çünkü altın düşebilir de çıkabilir de. Fakat faizde öyle bir risk yok. Yüzde yüz garanti bir getiri sunuyor” dedi.
 

Merkez Bankası'ndan kira enflasyonu açıklaması: Kiralarda aylık artış, yüzde 7,38’e yükseldi!

Albayrak Yapı'dan iki yeni proje geliyor! Teraphill Loft ve Villa Rise için start verildi!

Emekli maaşları için kod hatası uyarısı! Dikkat maaşınız kesilebilir!