Ekonomi

Mevsim kurak geçince zeytinyağı fiyatları tavan yaptı!

Akdeniz'de kuraklık zeytin ve zeytinyağı üretimini de etkiledi. Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya'da fiyatlar 10 ayda yüzde 60 oranında yükseldi. Kuraklık devam ederse fiyatların daha fazla artmasına kesin gözüyle bakılıyor. Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya’da devam eden kuraklık yüzünden zeytinyağı fiyatları rekor seviyelere yükseldi

Son yıllarda etkisini giderek hissettiren iklim krizi tüm dünyayı etkilerken, tarım ürünü fiyatlarında da fiyat artışını beraberinde getiriyor.

Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya’da devam eden kuraklık yüzünden zeytinyağı fiyatları rekor seviyelere yükseldi. Zeytinyağının bir litresi, geçen senenin haziran ayı seviyelerine göre yüzde 60’lık artış ile birlikte 5,4 Euro’ya çıktı.

Konu ile ilgili olarak, İngiliz Financial Times (FT) gazetesine konuşan analistler, bu yaz aylarının da kurak geçmesi halinde zeytin rekoltesinin azalacağı ve fiyatların daha da artacağı konusunda uyarısında bulundu.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ YARI YARIYA AZALDI

Dünyada zeytinyağı üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan İspanya’da üretim, kuraklık yüzünden son bir yılda yaklaşık yüzde 50 oranındaki bir düşüş ile birlikte 780 bin tona geriledi.

İşte konuya ilişkin tüm merak edilenler...

Hollanda merkezli Rabobank’ta tohum ve yağlı tahıl analisti olan Vito Martinelli, “20 senedir bu sektördeyim. Daha önce hiç böyle fiyatlar görmedim” şeklinde konuştu.

Martinelli, geçen yılın İspanya için “felaket” olduğunu, Akdeniz’deki diğer ülkeler ile beraber İtalya’da da rekoltenin düşük kaldığını ifade etti.

İtalyan veri analiz firması Centro Studi Divulga, geçen senenin İtalya’da 1800 senesinden bu yana yaşanan en kurak yıl olduğunun altını çizmişti.

TEK DAMLA YAĞMUR YAĞMADI

İspanya meteoroloji ajansı, 2023 yılı mart ayının, bu yüzyılın en sıcak ikinci mart ayı olduğunu vurgulamıştı. Nisan ayında da kuraklık rekoru beklendiğini duyuran ajans, nisan ayının ilk 17 gününde İspanya’nın yarısından çoğuna tek bir damla yağmur yağmadığını paylaşmıştı.

Devam eden kuraklık yüzünden bu senenin zeytinyağı üretiminin de düşük kalmasından endişe ediliyor.

Emtina veri şirketi Mintec’te yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar analisti olan Kyle Holland, Akdeniz’de zeytin hasadının ekim ile şubat ayları arasında gerçekleştiğini ve eğer yakın zamanda yağmur yağmazsa, bu yılın hasadının da çok düşük olacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı sürpriz bir kararla tam 3220 personel alacak! Hemen bakın!

Annelere müjde! ŞOK’ta bebek bakım örtüsü 35 TL’ye, bebek bezi 194 TL’ye, ıslak havlu 17 TL’ye düştü!

Çeyiz düzenlere müjde! BİM’de paslanmaz çelik tencere 129 TL’ye, 6’lı su bardağı 55 TL’ye, derin tencere 169 TL’ye düştü