29 / 04 / 2024

MHP Genel Merkezi binası Ahmet Vefik Alp'i Avrupa birincisi yaptı!

MHP Genel Merkezi binası Ahmet Vefik Alp'i Avrupa birincisi yaptı!

MHP Genel Merkezi Binası Asya Pasifik, Afrika, Amerika ve Ortadoğu bölgelerinde kamu hizmet binaları kategorisinde 1. olan projeler ile Aralık ayında   Londra Savoy Oteli 'nde yer alacak büyük finalde ‘Dünya'nın En Iyisi ' payesini kazanmak için yarışaca



Rahmetli   Türkeş tarafından 1994 yılında Partiye getirilen Prof. Mimar ve Kentbilimci Dr. Ahmet Vefik Alp MHP yi 1994 ve 1999 yıllarında Istanbul Büyükşehir Başkan Adayı olarak temsil etmiş   ve 1999 yılında MHP nin Istanbul da gelmiş geçmiş en yüksek oyunu almıştı. MHP nin 1999 yılı 57. Koalisyon Hükümetine girmesinde kayda değer bir   katkısı olduğu söylenen Dr. Alp aynı yıl Başbakan Başdanışmanlığı 'na atanmışsa da yetki kararnamesi yürürlüğe konmadığından bu görevde çalışma imkanı bulamamıştı.

Rahmetli Türkeş projeyi Alp 'e ‘Ahmet Bey oğlum, bu bina yalnız MHP Genel Merkezi olmasın, Türk Dünyasının Mekkesi olsun ' diyerek emanet etmiş, Alp tarafından hazırlanan projeyi çok beğenmiş, ancak binanın temeli vefatından sonra atılabilmişti. Inşaat sırasında mimari yanlışlara karşı tavizsiz davrandığı   ileri sürülerek 2003 yılında Genel Muhasip imzalı bir fax mesajı ile Mimar Ahmet Vefik Alp 'in inşaatı denetlemesi engellenmek istenmiş ve bu duruma çok üzülen Prof. Alp MHP den istifa etmişti.

2009 yılında   binaya proje dışı eklenen bir metal sundurma ilavesine ‘Benim eserimdir ve Başbuğ 'un emanetidir, bozdurmam ' diyerek karşı çıkması üzerine de Alp 'in ana giriş kapısındaki isim plaketi de sökülmüş ve itirazı dikkate alınmamıştı.

Londra Park Lane Otelinde 23 Eylül 2011 Ödül Gala gecesinde MHP Genel Merkez Binası 'nın kamu binaları dalında Avrupa 1.cisi seçilerek Dünya 1.ciliği için yarışacağını salonda öğrendikten ve ödül plaketini aldıktan sonra Alp ‘Eserimden uzaklaştırılmak istendim, bina girişindeki isim plaketim de söküldü, ancak ben MHP yi Avrupa Birincisi yaptım, inşallah Aralık ayında Dünya Birincisi de oluruz, dilerim MHP aynı başarıyı siyasettede yakalar, MHP ye en verimli 10 senemi verdim, Partinin zor günlerinde taşın altına elini sokanlardanım. Herşeye rağmen Sayın Bahçeli 'nin ‘kırgınlar geri dönsün ' çağrısını samimi kabul ederek son seçimlerde MHP den aday adayı oldum, maalesef veto yedim, listeye dahi alınmadım, kırgınım, ancak mutluyum, rahmetli Türkeş Beyefendinin ruhu bir kez daha şad olmuştur, çünkü bu eserin anası da babası da O dur ' şeklinde beyanat verdi. Bu aşamada binanın inşaasını sağlayan Dr. Bahçeli ye şükranlarımı arzederken kendilerinden isim plaketimin tekrar yerine konmasını ve bina estetiğine uymayan sundurmanın tarafımdan çizilecek bir sundurma ile değiştirilmesini istirham ediyorum ' dedi. Alp, ayrıca ‘Rahmetli Başbuğ 'a yakışır bir Anıt Mezar ve Mescidini Alparslan Türkeş Vakfı ve MHP nin tavassutu ile çizmek istediğini ' ifade etti.

MHP binası 2005 yılında Uluslararsı Mimarlar Akademisi Başkanı ve Dünya Mimarlar Birliği Eski Başkanı Prof. Georgi Stoilov tarafından da ‘Türkiye 'nin en iyi binası ' olarak nitelenmişti. Aynı yarışmada Alp 'in diğer bir eseri ‘Malatya Belediye Sarayı ' da kamu hizmet binaları kategorisinde diğer ülkelerden mimari yapıtlarla beraber ödül aldı ve finalist oldu, ancak Avrupa Birinciliğinde ipi  Ankara  MHP Binası göğüsledi.

 


Geri Dön