06 / 05 / 2024

MİA projesinde son durum ne?

MİA projesinde son durum ne?

Eski Gölcük Yolu ile Yeni Gölcük Yolu arasında bulunan, Büyükşehir Belediyesi’nin prestij projeleri arasında da yer alan MİA Projesi tam anlamıyla kördüğüm oldu.



Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinden olan, Eski Gölcük Yolu ile Yeni Gölcük Yolu arasında bulunan Merkezi İş Alanı (MİA) Projesi’nde gelinen nokta tam anlamıyla kafaları karıştırıyor. Bilindiği gibi MİA ile ilgili son olarak Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Antikkapı’da gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında bazı açıklamalarda bulunmuştu. Başkan vekili Özak, yaptığı açıklamada Kocaeli İdare Mahkemesi’nin MİA Projesi ile ilgili ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararını Danıştay’ın kaldırdığını açıklamıştı.

 

KARAR BOZULDU

Özak açıklamasında ayrıca şunları da dile getirmişti; “Konu yargıya taşındı. Yerel mahkemenin yürürlüğü durdurma ve plan iptali kararı, belediyemizin itirazı sonucunda davayı inceleyen Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu. Danıştay tarafında yerel mahkemenin kararına esas teşkil eden bilirkişi raporlarında çelişkiler olduğu ve plan kararlarının yeterince değerlendirilmediği açıkça ifade edilmişti.” Mahkeme sürecinde bilirkişi heyetince yeniden rapor düzenlenmesi gerektiği kararı alındığını da hatırlatan Özak şu ifadeleri de kullanmıştı;

 

AVUKATLAR KONUŞTU

“MİA’nın önü Danıştay tarafından açılmış oldu. Danıştay’ın aldığı kararla 25 bin ve 5 bin ölçekli nazım planlar tekrar yürürlüğe girmiş ve bu planla ilgili önyargılar ortadan kalkmıştır. Bin ölçekli uygulama imar planının ise İzmit Belediyesi tarafından hazırlanacağı hükme bağlamıştır. Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık 60 şehir plancısı, imar, mühendis ve akademisyenin büyük bir özveriyle 2.5 yıl çalışarak hazırladığı, kentin vizyon projesi olan MİA, aynı zamanda kentin gelişiminin anahtarıdır.” Zekeriya Özak’ın da dediği gibi, Danıştay tarafından bozulduğu söylenen davayla ilgili ise, davacı vekilleri avukat Atakan Sonugelen ile avukat Arzu Türkkal Enç konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

SÖZ KONUSU DEĞİL

Davanın davacı vekilleri avukat Arzu Türkkal Enç ile avukat Atakan Sonugelen, “Kocaeli 2. İdare Mahkemesi, 1/1000, 5000 ve 25000 ölçekli nazım imar planlarına ilişkin belediye meclisinin kararını (MİA olarak adlandırılan planını) iptal etmiştir. Danıştay 6. Dairesi verdiği kararla 1/1000 ölçekli uygulama imar planına ilişkin kararı onamış 1/5000 ve 25000’lik planlılara ilişkin kararı üniversitelerin dava konusu alanında uzmanlaşmış akademik unvana sahip mensuplarından oluşacak bilirkişi heyetince incelenmesi sonucunda düzenlenecek rapora göre yeniden karar verilmesi şeklinde bozmuştur. Yani 1/500 ve 25 binlik planlarla ilgili lehte ya da aleyhte bozma söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

 

MİA Projesi’nin davacı vekilleri avukat Atakan Sonugelen ile avukat Arzu Türkkal Enç, MİA hakkında çarpıcı iddialarda bulundu

 

GEREKÇELER NELER?

Avukatlar ayrıca şunları da söyledi; “İptali onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planın iptalinin gerekçeleri ise; mülkiyet sahibinin tercihi doğrultusunda farklı kullanımlara imkan tanınması, farklı yükseklik ve yapılaşmayla aynı konumda olan parseller arasında farklı tiple yapılaşmanın olumsuz etki yaratacağı, bölgenin kendisine özgü jeolojik yapısının dikkate alınmadığı, güvenli inşaat tekniklerine yer verildiği, bölgede zaten yetersiz olan donatı dengesinin daha da bozulacağı, bedelsiz terkler yapılması halinde emsal artışının olacağı, bunun da kamu yararı ilkesine aykırı olduğu, plana rağmen plansız gelişmenin olacağı bölgenin otopark ihtiyacının karşılanamayacağı, yeşil alanların devamlılık arz edecek şekilde kurgulanmadığı, sulak alanların korunmadığı, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu yer alıyor.

 

MÜMKÜN DEĞİL

Danıştay’ın bu kararına göre bu ilkeler göz ardı edilerek yeni bir plan yapılabilmesi mümkün değildir. Kesinleşen yargı kararlarına göre işlem yapılması yasal bir zorunluluktur. Kaldı ki 1/5000 ve 1/25000’lik planlarla ilgili henüz verilmiş bir karar yoktur ve hukuk mantığı açısından bakıldığında 1/5000 ve 25 binlik planların da iptal edilmesi gereklidir.” Öte yandan Danıştay 6. Dairesi’nin onadığı 1/1000 ölçekli uygulama imar planına ilişkin kararının ardından akıllarda birçok soru işareti kaldı. Çünkü, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı en ince detayların dahi düşünüldüğü bir plan. Yani; 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hakkında alınan kararın aynısı 1/5000 ve 1/25000’lik planlar için de alınması kuvvetli ihtimal. Binlik planlarda detayların yer aldığı göz önünde bulundurulursa, detaylar yapılmadan geneldeki uygulamalar zaten yapılamaz. Şimdi tüm gözler MİA ile ilgili önümüzdeki süreçte nelerin yaşanacağına çevrildi.


Bizim Kocaeli


Geri Dön