28 / 04 / 2024

Milletvekili Deniz Demir: Memur, işçi, emekli bu ülkede artık ev sahibi olamıyor!

Milletvekili Deniz Demir: Memur, işçi, emekli bu ülkede artık ev sahibi olamıyor!

CHP Ankara milletvekili Deniz Demir, konut sektörüne ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ülkede konut krizi olduğuna dikkati çeken Demir, "Memur, işçi, emekli bu ülkede artık ev sahibi olamıyor" dedi.



CHP  Ankara  milletvekili Deniz Demir, Türkiye'deki konut piyasasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Demir, özel bankalarda faizlerin çok yüksek olduğuna vurgu yaparak devlet bankalarının ise sadece eşe dosta kredi verdiğini iddia etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 20,6 azalarak 93 bin 514 oldu. 

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir artan konut maliyeti ve buna bağlı konut satışlarındaki azalmayı değerlendirdi.

 Milletvekili Deniz Demir: Memur, işçi, emekli bu ülkede artık ev sahibi olamıyor!

BİTMEYEN KONUT KRİZİ

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre, Demir, Türkiye genelinde konut krizine dikkati çekerek, "Ülkede bitmeyen bir konut krizi var. İnşaat maliyeti yükseliyor, bankalar konut kredisi vermiyor memur, işçi, emekli bu ülkede artık ev sahibi olamıyor" dedi.

İnşaat maliyeti endeks, ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 2,2, 2022'nin aynı ayına göre yüzde 65,93 yükseldiğini söyleyen Demir, "Aylık bazda malzeme endeksi yüzde 2,43, işçilik endeksi yüzde 1,67 arttı" diye ifade etti.

'BANKALAR KREDİ VERMİYOR, KONUT SATIŞLARI AZALDI'

Bu artışların satış fiyatlarına da yansıması ile konut satışları dibi gördüğüne vurgu yapan Demir, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Konut satışları Kasım'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,6 azalarak 93 bin 514 oldu. Konut satışlarında Ekim ayında yıllık olarak yüzde 8,7 düşüş yaşandı. Kredi kullanılarak alınan konut sayısı da geriliyor. Ekim ayında satılan her 100 konuttan sadece 6'sı krediyle satıldı. Özel bankalarda faizler çok yüksek devlet bankaları ise sadece eşe dosta (!) kredi verir oldu.”

CHP’li Demir sözlerini söyle sürdürdü:

 Milletvekili Deniz Demir: Memur, işçi, emekli bu ülkede artık ev sahibi olamıyor!

'AİLE VE GENÇLİK FONU KREDİSİ BİR YILLIK KİRAYI KARŞILAMAYA YETMİYOR'

“Konut fiyatlarının yüzde 100'ün üzerinde artması ve konut kredisi faizlerinin üçe katlanması ev almayı imkansız hale getirdi. Ne yazık ki aynı zamanda kiralarda her geçen gün yükseliyor. Barınma krizi gün geçtikçe büyüyor. AKP iktidarının Mayıs 2023 seçimlerine kadar uyguladığı ve yaklaşık 1,5 sene süren ekonomi politikası emlak piyasasını da alt üst etti. Ev fiyatları uçtu, kira bedelleri astronomik seviyelere ulaştı. Yanlış ekonomi politikalarının kurbanı yine halk… Vatandaş ne ev alabiliyor ne de maaşı kira ödemeye yetiyor. AKP hükümeti yeni evlenecek gençlere 150 bin TL kredi vereceklerini söyleyip övünüyor ama 150 bin TL artık orta halli bir evin yıllık kirasını karşılamak için bile yeterli değil. 161 bin TL maaş alan Merkez Bankası Başkanı’nın ev bulamadığı yerde, yeni evli çiftlere verilen 150 bin TL'lik geri ödemeli krediyi övünerek anlatıyorlar. Vatandaşla dalga geçiyorlar.”

MTA'dan Türkiye'nin diri fay hattı haritası! Hangi iller riskli?

Dünyanın en zengin isimleri burada yaşıyor!  Amazon’un kurucusu Jeff Bezos da 'Milyarder sığınağı'na yerleşti!


Geri Dön