28 / 04 / 2024

Milletvekilli Bakırlıoğlu: Kira artışı 'vicdansız ev sahipleri' diyerek çözülecek bir konu değil!

Milletvekilli Bakırlıoğlu: Kira artışı 'vicdansız ev sahipleri' diyerek çözülecek bir konu değil!

Konut ve kira fiyatlarındaki artış barınma krizini etkilemeye devam ediyor. CHP’li Bakırlıoğlu, kira artışlarına dikkati çekerek "Vicdansız ev sahipleri diyerek çözülecek bir konu değil" dedi.



Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın İstanbul’da kiraların yüksek olduğundan şikâyet etmesi üzerine gözler konut piyasasına çevirdi. 

Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü  (OECD) ülkeleri arasında da kira artışında ilk sırada yer alıyor. 2015 senesi dikkate alınarak gerçekleştirilen kira artışı endeksine göre yüzde 419 ile Türkiye konut kiraları en çok yükselen ülke konumunda. Türkiye’yi yüzde 74 ile Macaristan, yüzde 70 ile Litvanya takip ediyor.

Kiralık Konut Piyasası Görünümü raporuna göre ise bir senede ülke genelindeki ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 128 liraya yükseldi. Öte yandan yıllık kira artış oranı ise İstanbul’da yüzde 77, Ankara’da yüzde 159 İzmir’de ise yüzde 117 oldu.

 Milletvekilli Bakırlıoğlu: Kira artışı vicdansız ev sahipleri diyerek çözülecek bir konu değil!

Birgün'de yer alan detaylara göre; CHP Manisa Milletvekilli Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, konu hakkında açıklamalarda bulundu.

"Kira artışında liderliği kimseye kaptırmamışız" diye ifade eden Bakırlıoğlu, “Türkiye, OECD tarafından açıklanan verilere göre 2015 senesi baz alınarak yaptığı kira artışı endeksine göre yüzde 419 ile konut kiraları en fazla artan ülke. TÜİK verileri de bunu doğruluyor. Bir yılda kira enflasyonu yüzde 105. Aslında gerçek kira artışı çok daha fazla” diye konuştu. 

 Milletvekilli Bakırlıoğlu: Kira artışı vicdansız ev sahipleri diyerek çözülecek bir konu değil!

‘VİCDANSIZ EV SAHİPLERİ’ DİYEREK ÇÖZÜLECEK BİR KONU DEĞİL

Bakırlıoğlu şunları dile getirdi:

“Kiralık Konut Piyasası Görünümü raporu ortada. 2 yılda ortalama kira fiyatları yüzde 352 artmış. Hem konut fiyatlarındaki artış hem de sürekli yükselen kiralar ülkede ciddi bir barınma krizi olduğunu gösteriyor. Yasal düzenleme ile konut kira artışı yüzde 25 ile sınırlandırılmasına rağmen bu şartın uygulandığını söyleyemeyiz. Hem arabulucularda hem de icra dairelerinde kira artışı dosyaları ve tahliye talepli icra dosyası sayısında büyük artış var. Bu şartlarda Merkez Bankası başkanı kiralardan şikâyet ediyor da yurttaş ne yapsın.  Bu sorun kürsülerde ‘vicdansız ev sahipleri’ diyerek çözülecek bir konu değil. Barınma krizinin bir parçası olarak değerlendirip ona göre çözüm üretmek gerekiyor.”

Kahramanmaraş'ta orta hasarlı binalara güçlendirme izni verilmiyor mu? Milletvekili tek tek açıkladı!

Konutta yıllık getiri oranı en yüksek iller! Bu kentlerde evi olanlar yaşadı... Ankara, Mersin, İzmir, Bursa, İstanbul..


Geri Dön