Milli Emlak 1.703 adet hazine arazisini satışa sundu!
Milli Emlak Genel Müdürlüğü 22 şehirde yüksek katma değerli tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek için toplam 83 taşınmazı, 23 kentte ise ağaçlandırma amacıyla toplam 104 taşınmazı kiraya vermek için ilan verdi.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü 22 şehirde yüksek katma değerli tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek için toplam 83 taşınmazı, 23 kentte ise ağaçlandırma amacıyla toplam 104 taşınmazı kiraya vermek için ilan verdi.
Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre; bu gayrimenkuller için başvurular 26 Kasım günü bitiyor. Hazine'nin özel mülkiyetinde ya da devletin hüküm ve tasarruf altında olan gayrimenkuller, tarım, hayvancılık ve turizm sektörünü destekleme amacıyla kullanılacak. 2022-2024 döneminde başta ceviz ve badem olacak şekilde ağaçlandırma ve tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği ve hayvancılık amaçlı olmak üzere toplam 90 milyon metrekare yüzölçüme sahip Hazine taşınmazı ilana sunulacak. Topraksız ve yeterli toprağı bulunmayan çiftçilerin tarımsal faaliyet göstermelerine katkıda bulunulması için Hazine taşınmazlarının kiraya verilmesi sürdürülecek. Bu kapsamda 2022-2024 döneminde 30 milyon metrekare yüzölçümlü tarım arazisi ilana sunulacak. Yatırım ve istihdamın teşviki doğrultusunda hazırlanan Hazine taşınmaz portföyü genişletilerek www.milliemlakgovtr adresli web sitesinde ilana verilmek suretiyle 2022-2024 döneminde toplam 60 milyon metrekare yüzölçüme sahip Hazine taşınmazı vatandaşlara arz edilecek. Vatandaşların Hazine ile olan mülkiyet problemlerinin çözüme kavuşması için yürütülen faaliyetler kapsamında 2022-2024 döneminde toplam 60 bin vatandaşın daha mülkiyet sorunu çözülecek ve tapularına kavuşturulacak.
22 İLDE 83 TAŞINMAZ KİRAYA VERİLECEK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün ilanına göre 22 şehirde ilaç ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan lavanta, gül, adaçayı, kekik başta olmak üzere 139 çeşit tibbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek için toplam 83 taşınmaz kiraya veriliyor. Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Elazığ, Eskişehir, Hatay, Isparta, Karabük, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Ordu, Tokat, Samsun, Sivas, Uşak, Van ve Yalova'da yer alan toplam 5 milyon 447 bin metrekare büyüklüğündeki taşınmaz kiraya verilecek. Kiraya verilen gayrimenkullerarasında büyüklük açısından Tokat Turhal Kayaören'de (Arapören Mahallesi'nde) 1 milyon 73 bin metrekare, Kızkayası'nda 494 bin 561 metrakere, Üçgöze'nde 452 bin 987 metrekare ve Malatya Darende'deki 471 bin metrekare yüzölçümlü gayrimenkuller dikkat çekiyor. İlana göre 18 taşınmaz ile Tokat, 11 taşınmaz ile Elazığ, 10 taşınmaz ile Konya, 6 taşınmaz ile Van, 5 taşınmaz ile Isparta en çok gayrimenkul ilanı verilen illerden oldu.
30.1 MİLYON METREKARE KİRALANDI
İlan edilen Hazine taşınmazlarına, üzerinde tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek isteyen gerçek ya da tüzel kişiler başvuru yapabilecek. Başvurular, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Emlak-Milli Emlak Müdürlüğü/İlçe Milli Emlak Müdürlüğü/Milli Emlak Şefliği'ne gerçekleştirilecek. Gayrimenkuller, hak sahibi olarak belirlenenlere pazarlık usulü kullanılarak kiralanacak. İlk sene tahmini kira tutarı; taşınmazın rayiç bedelinin binde biri olarak belirlenecek. Hazine taşınmazları, çok yıllık bitkiler için 10 seneye, tek yıllık bitkiler için ise beş seneye kadar kiraya verilebiliyor.
2022 Yılı Bütçe Gerekçesi'ne göre; tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin yetiştirilmesi amacıyla uygulamanın başladığı 2018 yılı Ağustos'tan bugüne kadar yaklaşık 44 milyon metrekare gayrimenkul için ilana verilmiş olup; 30.1 milyon metrekarelik kiralama işlemi gerçekleştirildi.
AĞAÇLANDIRMA DESTEKLENİYOR
Milli Emlak, 23 şehirde toplam 104 gayrimenkulü de ağaçlandırma için kiraya verecek. Adıyaman, Afyonkarahisar, Artvin, Aydın, Balıkesir, Batman, Burdur, Çankırı, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Isparta, Karaman, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Niğde, Osmaniye, Samsun, Siirt, Sivas ve Zonguldak illerinde yer alan toplam 7 milyon 656.7 bin metrekare büyüklüğündeki gayrimenkulün tahsisi gerçekleştirilecek.
TOPRAĞI OLMAYAN ÜRETİCİYE FIRSAT
Topraksız ve yeterli toprağı bulunmayan çiftçilerin tarımsal faaliyet göstermelerine imkan sunmak için nüfusa kayıtlı oldukları ya da ikamet ettikleri köy ve mahallelerde yer alan Hazine taşınmazlarının 20 seneye (10+10) kadar kiraya verilmesine yönelik proje sürdürülecek. Bu proje kapsamında 15 milyon metrekare Hazine arazisinin çiftçilere kiralanması gerçekleştirildi. 2022-2024 döneminde proje kapsamında 30 milyon metrekare yüzölçüme sahip tarım arazisi ilana verilecek.
Türkiye'deki orta ve büyük ölçekli hayvancılık yatırımlarının ve yerli üretimin artırılmasına destek olunması için Hazine taşınmazları vatandaşların kullanımına sunulacak. Bu çerçevede 2020 yılı ve 2021 yılının ilk 8 ayında toplam 18 milyon 610 bin metrekarelik yüzölçümü bulunan alan hayvancılık amaçlı irtifak hakkı tescil edilmek amacıyla ilana verildi. Milli Emlak'ın web sayfasında hayvancılık amaçlı irtifak tesisi kapsamında ilanda olan 183 gayrimenkul mevcut.
Üretici için büyük fırsat / Çankırı Şabanözü Ziraat Odası Başkanı Mustafa Özcan
Tarımsal üretimin Hazine taşınmazlarıyla desteklenmesini önemsiyorum. Kırsal kalkınmaya destek veriyor, yöre halkının gelirini artırıyor, kurulan meyve bahçeleri istihdam sağlıyor. Hazine taşınmazlarının bitkisel, hayvansal üretim ve ağaçlandırma amaçlı olarak tahsisi konusunda oda olarak üreticileri bilgilendiriyor, cesaretlendiriyoruz. Bölgemizde badem ve ceviz bahçeleri kurulabilir. Daha önce badem ve ceviz bahçeleri kuranlar oldu. Verimli bahçeler oluşturuldu. Ağaçlandırma amacıyla ilana çıkarılan araziler hakkında üretici bilgi alıp, bu alanda üretime yönlenebilir. Devletin bu konuda verdiği diğer desteklerden de yararlanabilir. Uygun bedelle tarım arazisi tahsisi, üretici için çok büyük bir fırsat. Üretici bu fırsatı değerlendirmeli. Bizim hayvanlarımız otlasın diye düşündüğümüz, bıraktığımız yerleri, dışarıdan gelip kiralayanlar da çıkıyor. Buğday ekiyor, nohut ekiyor. Onun için yöre halkının bu noktada bilinçlenmesini istiyoruz.
Hazine arazisinde üretim yapana kiralama
Hazine taşınmazlarında üretimde bulunan çiftçilere 10 seneye kadar doğrudan kiralanabilmekte olup, kira tutarları cari yıl için belirlenen ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden belirleniyor. Kira tutarlarının tahsilatı, hasat sezonu da dikkate alınmak suretiyle sene sonunda tek defada gerçekleştiriliyor. Ayrıca kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getirenlere kira süresini yeniden uzatma ya da 10 sene boyunca kullananlara doğrudan satın alma hakkı sunuluyor. Bütçe gerekçesine göre bu düzenlemeden yaklaşık 180 bin çiftçi faydalanmak üzere başvuruda bulundu. Gelen başvurular, Milli Emlak birimlerince değerlendirilmeye başlandı ve gerekli koşullara sahip 53 bin 526 çiftçiye 592 milyon 857 bin metrekare taşınmazın kiralama işlemi gerçekleştirildi. Kiralanan gayrimenkullerin kira tutarlarının tahsili ve kullanım durumlarının kontrolünün yapılması devam ettirilecek.
YATIRIMLARA DESTEK SÜRÜYOR
Hazine gayrimenkullerinin daha etkin ve verimli kullanılmasının sağlanması için yatırım ve istihdamın teşviki kapsamında oluşturulan Hazine taşınmaz portföyü genişletilerek www.milliemlakgovtr adresli internet sitesinde ilana çıkarılmak suretiyle 2022-2024 döneminde toplam 60 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı vatandaşlara arz edilecek. Ayrıca “proje bazlı yatırımlara” arazi desteğinde bulunulması amacıyla Hazine taşınmazları arz edilecek. 2020 yılı ve 2021 yılı ilk 8 ayında toplam 43.3 milyon metrekare yüzölçüme sahip gayrimenkul; eğitim, tarım ve hayvancılık, turizm ve diğer amaçlı yatırımlar için ilana sunulmuş ve yaklaşık 501.5 milyon TL, yatırım tutarı ve 2 bin 48 kişilik istihdam taahhüdü karşılığında 5 milyon 600 bin metrekare yüzölçüme sahip gayrimenkul için ön izin ve irtifak hakkı tesis verildi.
Proje bazlı yatırım teşvik sistemi kapsamında ise yerli otomobil projesi başta olacak şekilde 2020 yılında 27.8 milyar TL yatırım tutarlı, 6 bin 500 istihdam taahhüdü bulunan 4 proje için 9 milyon 28 bin metrekarelik Hazine taşınmazına irtifak hakkı tesis edildi.
Organize sanayi bölgesi alanı içinde Hazine’ye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerin istenmesi ve başkaca bir sakıncası olmaması halinde harca esas değerleri üzerinden organize sanayi bölgelerine satışı sürdürülecek.
Bin 700'ü aşkın taşınmaz satışta
Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün www.milliemlakgovtr adresli internet sitesinde 10 Kasım 2021 itibarıyla bin 703 Hazine arazisi satış için ilana sunuldu. KDV alınmadığı Hazine gayrimenkullerinin satış işlemlerinde iki seneye kadar taksit, emlak vergisinden beş sene muafiyet, harçsız tapu imkanı sunuluyor. Milli Emlak'ın internet sayfasında kiralama amacıyla ihaleye sunulan 141 taşınmaz yer alıyor. 143 gayrimenkul ise kiralamaya hazırlanıyor. Kiralamalarda sabit tesis yapılmadan 10 seneye kadar kiralama süresi, KDV'siz ödeme, kullanıcılarına tarım arazilerinin doğrudan kiralanması gibi fırsatlar sunuluyor. 10 Kasım itibarıyla 10 taşınmaz irtifak hakkı için ilana verilmişken, 327 gayrimenkul ise irtifak hakkına hazırlanıyor. Yatırım teşviki çerçevesinde ihaleye sunulan dört, yatırım teşvikine hazırlanan 506 taşınmaz mevcut. Teşvik belgeli yatırımlarda 49 sene süre, bedelsiz ön izin, emlak vergisi değerinin yüzde 25'ine kadar senelik bedel, ilk üç sene yüzde 70 indirim, hasılattan pay alınmaması gibi imkanlar bulunuyor.
Yaklaşık 13 milyon metrekare Hazine arazisi kiraya verildi!
60 milyon metrekare Hazine arazisi yatırımcılara tahsis edilecek!