Yaklaşık 13 milyon metrekare Hazine arazisi kiraya verildi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2021 yılının ilk 6 ayında 39 şehirde toplam 12,9 milyon metrekare Hazine arazisi kiralandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2021 yılının ilk 6 ayında 39 şehirde toplam 12,9 milyon metrekare Hazine arazisi kiraya verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünün verdiği önemli bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektörlerinde yoğun şekilde kullanılan ada çayı, çörek otu lavanta, gül, kekik,başta olmak üzere, toplamda 139 çeşit tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkilerinin yetiştirilmesi amacoyla Hazine taşınmazlarını rayiç bedelin binde biri üzerinden kiralamayı sürdürüyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, arazilerin bir dönümü, ortalama 20 TL bedelle kiraya veriliyor.
Açıklanan resmi verilere göre, 2020 yılında ve 2021 yılının ilk 6 ayında, Balıkesir'de 2,4 milyon metrekare, Kütahya'da 2,1 milyon metrekare, Mardin'de 1,3 milyon metrekare olarak 39 şehirde toplam olarak 12,9 milyon metrekare Hazine arazisi kiraya verildi.
Gerçekleştirilen kiralamalarda, yaklaşık olarak 8 milyon metrekare arazi, lavanta yetiştirilmek için kiralandı.
Kiralama süreçleri nasıl işliyor?
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ya da gerçek/tüzel kişiler tarafından istenen ve kiraya verilmesi uygun olan araziler, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında ve uygun görülen diğer şekillerle 30 gün süreyle yer alıyor.
Bu gayrimenkuller ilgili belediye başkanlıkları,Tarım ve Orman Bakanlığı, ticaret ve sanayi odalarıyla ziraat odalarına da bildiriliyor, bu gayrimenkullerden köy ve belde sınırları içinde yer alanlara da aynı zaman içinde uygun görülen vasıtalarla açıklanıyor.
Aynı gayrimenkul için birden çok başvuruyapılırsa kiralama başvurusu yapanlar arasında seçim yoluna gidiliyor. Böylece barı kriterler üzerinden puanlama yapılıp, en yüksek puanı alan hak sahibiyle sözleşmeler imzalanıyor.
Kiralamalarda kime öncelik veriliyor?
Açıklanan puanlama sisteminde, kadın girişimci ya da 18-40 yaş arası genç çiftçiler, ziraat mühendisi veya teknisyenleri, gayrimenkulün yer aldığı bölgede ikamet eden veya kayıtlı olanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olarak tarımsal amaçlı birlik, kooperatif, tıbbi aromatik süs bitkisi yetiştiricileri ve benzerlerine kiralamada öncelik tanınıyor.
Kiralama uygulamasından faydalanmak isteyenler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesinde yer alan Milli Emlak Daire Başkanlıkları, Müdürlükleri ve ilçelerde Milli Emlak Şefliklerine başvuru yapabiliyor.
Hazine arazisi kiralama başvurular,ı Milli Emlak Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi "www.milliemlak.gov.tr" üzerinden elektronik olarak da gerçekleştirilebiliyor.