02 / 05 / 2024

Millyarder Marc Lore, 400 milyar dolarlık ütopik kent inşa ediyor!

Millyarder Marc Lore, 400 milyar dolarlık ütopik kent inşa ediyor!

Amerikalı milyarder Marc Lore, ülkesinde 5 milyon nüfuslu yeni bir şehir inşa etmek için harekete geçti. Projenin tamamında Projenin kapsamında 40 senede kent nüfusunun 5 milyon kişiyi bulması planlanırken, maliyetinin de 400 milyar doları geçeceği öngörülüyor.



Amerikalı milyarder Marc Lore, ülkesinde 5 milyon nüfuslu yeni bir şehir inşa etmek için harekete geçti. Euronews'te yer alan habere göre; ütopik şehir projesi için 400 milyarlık bütçe ayıran Lore şehri hayata gaçirmek amacıyla dünyaca ünlü ekoloji dostu Danimarkalı mimar Bjarke Ingels'le anlaşma yaptı. 

Lore, Telosa isimli kenti sürdürülebilir bir metropol şeklinde sıfırdan yaratmayı planlıyor. Telosa kelimesi, ünlü Yunan filozof Aristo tarafından kullanılan ve "en üstün amaç" anlamını taşıyan telos kelimesinden geliyor. Amerikan süpermarket devi Walmart'ın eski yöneticisi Lore hayal kentini "Tokyo kadar temiz ve verimli, New York kadar canlı ve çeşitli, Stockholm kadar sosyal hizmetlere ve sürdürülebilir yönetim modeline sahip bir kent" şeklinde açıklıyor. 

Genellikle emlak projeleri şeklinde tasarlanan şehirlerin insanları merkeze alarak yaratılmadığını vurgulayan Lore, bu sebeple Telosa'nın amaç ve değerlerini daha eşitlikçi ve sürdürülebilir gelecek oluşturmak şeklinde belirtiyor. Projenin mimarı Ingels de şehrin İskandinav kültürünün sosyal ve çevreci anlayışıyla beraber Amerikan kültürünün özgürlük ve fırsatlarına sahip olacağının altını çiziyor. 

Millyarder Marc Lore, 400 milyar dolarlık ütopik kent inşa ediyor!

Çölde ekolojik, sürdürülebilir, "15 dakikalık şehir tasarımı"

Bir çölde hayata geçirilecek olan şehir için yaklaşık 60 bin hektarlık arazi arayışı başladı. Adaylar arasında Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Teksas ve Appalachian bölgesi yer alıyor.

"15 dakikalık şehir tasarımı" şeklinde belirtilen projede, kent sakinlerinin iş yeri, okul ve diğer yaşam alanlarına konutlarından sadece 15 dakikada ulaşabilecekleri bir plan üzerinde çalışıldığına vurgu yapıldı. Proje ayrıca ekolojik, sürdürülebilir enerji üretimi ve kuraklığa karşı su sistemi gibi taahhüt edilen durumlar bulunuyor. 

Fosil yakıt kullanan araçlara izin verilmeyecek olan kentin mimarlık grubu tarafından hazırlanan çizimlerinde sürücüsüz araçlar, kaykay kullananlar ve yayaların güneş enerjisiyle aydınlanan yollarda dolaştığı görünüyor. 

Simgesi "Eşitlik Kulesi"

Bir başka görselde ise Eşitlik Kulesi şeklinde belirtilen bir gökdelen kentin işareti olarak tanımlanıyor. Bu yapıda yüksek su deposu, topraksız tarım ve güneş panelleriyle enerji üretimi yapan çatılar ile üretilen herşeyin paylaşılıp dağıtılması ön planda yer alıyor.

İnşaatın ilk aşamasına 50 bin kişinin yerleşmesine yetecek 600 hektarlık bir alanda start verilmesi ve maliyetinin 25 milyar dolar olması öngörülüyor. Projenin kapsamında 40 senede kent nüfusunun 5 milyon kişiyi bulması planlanırken, maliyetinin de 400 milyar doları geçeceği öngörülüyor.

Proje organizatörleri; finansmanın yatırımcılar, yardımseverler, federal ve eyalet devleri ve ekonomik kalkınma teşvikleri gibi değişik kaynaklarla olacağını ifade ediyor. Şehrin ilk sakinlerinin 2030 yılında yerleşmesi öngörülüyor.

Dünyanın en zenginleri listesindeki isimler değişti!

 


Geri Dön