Milyonerlerin gayrimenkul varlıkları 418,3 trilyon oldu!
Credit Suisse tarafından yayınlanan yeni bir rapordaki verilerde, Kovid-19 pandemisi sürecinde 5 milyon kişi milyoner oldu. Kişilerin gayrimenkul varlıklarının toplam değeri 418,3 trilyonu buldu.
Credit Suisse tarafından yayınlanan yeni bir rapordaki verilerde, Kovid-19 pandemisi sürecinde 5 milyon kişi milyoner oldu.
BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre; toplam serveti 50 milyon doları geçen kişi sayısı ise dörtte bir oranında yükseldi. Bu yükselişin başlıca nedeni hisse ve emlak fiyatlarında yaşanan yükseliş oldu. Bunun sonucunda kişilerin gayrimenkul varlıklarının toplam değeri 418,3 trilyonu buldu.
Yeni milyonerlerin pek çoğu zengin ülkelerde yer alıyor. Milyonerler listesine yeni katılanlar isimlerin üçte biri ABD’de yer alıyor. Çin’deki milyoner sayısı 200’de 1 oranını buldu. ABD’de ise insanların yüzde 8’i milyoner oldu.
Parasal genişlemenin piyasada belirli yansımaları bulunduğunu, ancak bu etkilerin planlananlardan daha farklı olduğu eninde sonunda ortaya çıktı. Parasal genişlemeyle beraber krediler yükselmemiş, tam tersine yatırım portföylerinde bulunanborç oranı düşmüştü. Diğer bir deyişle, parasal genişleme paranın gitmek istediği yöne doğru ilerledi.
Yatırımcılar merkez bankalarının arzda olduğu tahvillerden ayrıldılar; hisse, özel sektör tahvilleri ve gayrimenkul gibi yatırımları tercih ettiler. Birleşik Krallık’ta parasal genişlemenin oluşturduğu sonuçlar konut sektöründe dikkat çekiyor. Konut fiyatlrı uçtu.
NÜFUS KIRSALA YÖNELDİ
Kovid-19 salgını tarihte eşi benzeri görülmemiş bir daralma yarattı. Anacak önceki daralma süreçlerinin tersine konut fiyatlarındaki yükseliş devam etti. Ofislerin kapayılması ve nüfusun kırsalı tercih etmesiyle kırsal yerlerdeki gayrimenkul fiyatlarında yüzde 14 artış yaşandı. Şehirde ise artış yüzde 7 civarında kaydedildi.
Dahası, faiz oranları dibe gerilemişken birçok emekli, parasının hepsini bankadan çekip yatırım amacıyla ikinci bir konut almak için karar vermeye başladı. Muhafazakarlar sayesinde son 10 senede 700 bin kişi konut aldı.
Kira kontrollerinin ve sosyal konut projelerinin yokluğunda, genç nüfuslar aşldıkları maaşının yaklaşık üçte ikisi gibi bir oranı kira için harcıyor. İŞ yerlerine yakın yerde oturabilme ayrıcalığı için rekor seviyede bedeller veriliyor.
Tüzel kişiliklerin gayrimenkul varlıklarındaki artış ilk olarak ABD’de, ardından İrlanda’da görüldü. Şimdi aynı durum Birleşik Krallık’ta da görülüyor.