Otomobil

Milyonlarca araba sahibini yakından ilgilendiren haber! Son gün 1 Ağustos!

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinde yer alan duyuruda, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödeme detayları açıklandı.taksit ödemeleri için geri sayım başladı

Motorlu taşıtlar vergisinde 2. taksit ödemeleri için geri sayım başladı. Son tarih 31 Temmuz 2022 tatil günü olduğu için 1 Ağustos 2022 tarihine ötelendi. 

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinde yer alan açıklamada, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödeme detayları tüm ayrıntıları ile paylaşıldı.

Buna göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri, Gelir İdaresi Başlanlığı'nın (GİB) internet sitesi üzerinde bulunan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden ya da GİBMOBİL uygulamasıyla mobil telefonlardan ödenebilecek. 

Anlaşmalı bankaların kredi kartları, banka kartları veya yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile de ödeme mümkün olacak.

Ödemeler ayrıca anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet ve telefon bankacılığı ve mobil bankacılık gibi), PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden de yapılabilecek.

www.gib.gov.tr adresinden, İnternet Vergi Dairesi/Sık Kullanılanlar/Motorlu Taşıtlar Sorgulaması yapılarak veya gib mobil uygulaması kullanılarak kredi kartıyla yapılabiliyor. Veya anlaşmalı bankaların internet bankacılık hizmetlerinden, telefon bankacılığı hizmetlerinden ve banka şubelerinden ödemek. Son olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerini kabul eden vergi daireleri aracılığıyla ödeme yapmak da mümkün.

Geçmişe yönelik borçlar da Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden sorgulanarak yine kredi kartı aracılığıyla ödenebiliyor.

2022 Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, her araç için standart tutara sahip değildir. MTV tutarı; araç tipi, üretim yılı, silindir sayısı, ilk tescil tarihi vb. özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterir. MTV oranları, her sene enflasyon oranının etkisi ile değişebilen “Yeniden Değerlendirme” oranına göre hesaplanmaktadır. Bu yıl ise 2022 Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları için yeniden değerlendirme oranında indirim gerçekleştirilmiştir. Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre; 2022 MTV zammı %36,20 yerine %25 oranında uygulanmıştır.

1 Ocak 2018 tarihinden önce ve sonra tescil edilen araçlar için farklı vergilendirme kriterleri bulunmaktadır. Aracın yaşı arttıkça ve motor silindir hacmi azaldıkça ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi miktarı düşmektedir. Bununla birlikte; hususi araçlar ve şirket araçları için motorlu taşıtlar vergisi tutarlarında bir değişim olmamaktadır.

1 Ocak 2018 ve Sonrasında Tescil Edilen Araçlar için 2022 MTV Tutarları

1 Ocak 2018 Öncesinde Tescil Edilen Araçlar için 2022 MTV Tutarları

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenmezse Ne Olur? 

 

Altını olana bir iyi bir kötü haber

Altın yatırımcısına 'eyvah' dedirten gelişmeler

Dolar kahini Remzi Özdemir, doların düşeceği son noktayı açıkladı!