Ekonomi

Milyonlarca çiftçiyi şoke eden buğday fiyatları açıklaması! 7 lira bekleniyordu

Çiftçiler hububat alım fiyatlarının açıklanmasını beklerken, ziraatçılar; kuraklık nedeniyle oluşabilecek rekolte düşüşüne de dikkat çekerek ekmeklik buğdayda taban fiyatın 7,5 lira olarak açıklanmasını istedi.Çiftçiler ekmeklik buğdayda taban fiyatın 7,5 lira olmasını bekliyor

Buğday ve hububat üreticisi bu sene sulu buğdayda, tonda 8 bin 370 bin TL’ye; ekmeklik buğdayda tonunu 7 bin 870 TL’ye, kuru tarımda kırmızı mercimeğin tonunu 15 bin 800 TL’ye, sulu koşullarda ekilen kırmızı mercimeğin tonunu 17 bin 780 TL’ye satarsa para kazanmış olacak. Çiftçiler ekmeklik buğdayda taban fiyatın 7,5 lira olmasını bekliyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçen yıl taban fiyatını 2,5 TL olarak açıkladı. 2021 ekmeklik buğday alım fiyatlarında tonunu 2.250 – 2.050 TL/ton arasında, makarnalık buğday için 2.450- 2.200 TL/Ton, arpa, çavdar ve tritikale için 1.750 TL/Ton ve yulaf için 1.900 TL/Ton olarak açıklamıştı. 

Hükümetin taban fiyat açıklarken sivil toplum kuruluşlarından, üretici birliklerinden maliyetleri alması bekleniyor. Üreticiler maliyetleri çıkarıp öyle fiyat açıklaması yapılmasının doğru olacağını ifade ediyor.

Hükümet şu an dışardan buğday ithal ederse 7 liranın altında ithal edecek buğday yok. Bu (ithal edilen) buğdayların cinsi belli değil. Yerli buğday ise verimli, kaliteli, proteini yüksek buğday. İthal edilen buğdayın arpanın geni, içeriği ne; belli değil.

 

 

BUĞDAY FİYATLARI ENDİŞE YARATIYOR

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  “Tarım hakikaten son dönemde ülkemiz için de çok önemli hale geldi. Özellikle gıda fiyatlarını kontrol etmek için bütün dünya yoğun çalışıyor. Ukrayna’daki kriz tüm dünyayı etkiliyor. Bu sene buğday fiyatlarıyla ilgili herkeste bir endişe oluştu. Bence daha önemlisi hepimiz bu işe ciddi bir kaynak ve insan kaynağı harcıyoruz” şeklinde konuştu.

Emekli ve memur maaşlarına ek zam için hükümetin gizli çalışması ortaya çıktı! 4 bin liradan başlayacak

Erdoğan açıkladı uzmanlar uyardı: O fiyata ev bulmak artık hayal olabilir

Herkesin gözünden kaçan asgari ücrete ek zam detayı! 2022 Temmuz'da asgari ücret beklentisi ve hesabı kaç para oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş asgari ücrete zam ve ucuz konut açıklaması: 3 farklı seçenek geliyor