19 / 05 / 2024

Milyonlarca dolar ediyor! Dünyanın en pahalı madenleri hangileridir?

Milyonlarca dolar ediyor! Dünyanın en pahalı madenleri hangileridir?

Madenler, insanlık tarihinden de eskiye dayanıyor. Dünyada birbirinden değerli ve pahalı madenler yer alıyor. İşte o en pahalı madenlerin listesi!



RODYUM

Rodyum genellikle bir otomobilin karbon emisyonlarını azaltmak için üç yollu katalitik konvertörler ile kullanılır.

ALTIN

Bir sonraki değerli madenimiz altın, bu maden tüm dünyada yaygın olarak bilinmektedir. Altın takı olarak kullanımının yanında elektrik iletkenliği ve korozyon direnci için de kullanılıyor.

SAFRAN

Safran çeşitli ağrılardan depresyon tedavisine kadar çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Safran, çiçekli bir bitkidir. Çok değerlidir öyle ki bir gramı bile 11 dolar eden bu değerli çiçek dünya çapında oldukça değerli sayılıyor.

METAMFETAMİN

Metamfetamin, ilaçlarda kullanılır, yüksek dozda uyuşturucu etkiye sahiptir ve bağımlılık yapmaktadır.

İNSANLARIN İLK KULLANDIĞI MADEN NEDİR?

İnsanların ilk kullandığı maden merak edilen konular arasında yer almaktadır. İnsanoğlunun İ.Ö. 5000. yıllarda ilk kez işlemeğe başladığı maden bakırdır. Pişirme işleminde bakırın kullanılması daha sonraki çağlarda da devam etmiş ve bakır özellikle doğal yapısı bakır çıkmaya elverişli medeniyetlerin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bakırın insanoğlu tarafından keşfi ve işlenmesi uygarlık tarihi açısından çok önemlidir ve bir devrin, yani taş devrinin kapanmasına neden olmuştur.

İLK MADEN NE ZAMAN BULUNDU?

Tarihte bilinen en eski maden Esvatini'daki Aslan Mağarası'dır. 43.000 yıllık olduğu radyo karbon tarihleme yöntemiyle tespit edilen bu alanda, paleolitik dönem insanları demir ihtiva eden hematit madeni çıkarılmıştır.

TÜRKİYE’DE İLK MADEN NE ZAMAN ÇIKARILDI?

Osmanlı'da, 1810 Fransız Maden Kanunu esas alınarak 1861'de, 1868'de, 1879'da, 1887'de ve 1906'da maden nizamnameleri çıkarıldı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön