30 / 04 / 2024

Milyonlarca emekliye yeni zam müjdesi gelecek mi? Emekli maaşları yükselecek mi? Maaşlarda OVP etkisi!

Milyonlarca emekliye yeni zam müjdesi gelecek mi? Emekli maaşları yükselecek mi? Maaşlarda OVP etkisi!

Enflasyonla beraber hayat pahalılığını en ağır şekilde yaşayan emeklilerin büyük kısmı, asgari ücretin altında kalan maaşlarına seyyanen zam beklentisine girmesine karşın, seçim öncesi talepleri karşılanmadı. Peki milyonlarca emekliye yeni zam müjdesi gelecek mi? Emekli maaşları yükselecek mi?



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak ayında "Bu yılı emekli yılı ilan ediyoruz" diyerek duyurduğu emekli maaşlarına ilişkin zam oranı, emeklilerin "en az asgari ücret" talebinden daha düşük kaldı. 

Emeklilere seçim öncesi verilen müjde de bayram ikramiyesinin 2 bin TL'den 3 bin TL'ye yükseltilmesiyle sınırlı kalırken, buna banka promosyon ödemelerinin 8 ila 12 bin TL arasına çıkartılması da ilave edildi. Promosyon ödemeleri zaten rutin şekilde yapılıyor, emekliler ise en az bir maaş kadar ikramiye talebinde bulunuyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin bu talepleri ile ilgili "Yüksek enflasyon ortamında ne verirsek verelim dipsiz kuyu misali kaybolup gidiyor" açıklamasında bulunmuştu.

Milyonlarca emekliye yeni zam müjdesi gelecek mi? Emekli maaşları yükselecek mi? Maaşlarda OVP etkisi!

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; Türkiye'de 15,8 milyon emekli var ve yıl başında en düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükseltildi. Fakat kök aylıklarda değişiklik yaşanmadı. 

Kök maaşı 10 bin TL'den düşük olanlar bir sonraki zammı 10 bin liranın üzerinden değil kök aylıkları üzerinden alacak. SGK tarafından açıklanan rakamlara göre, emeklilerin yarıdan fazlasının kök maaşı 10 bin TL'den daha düşük. 

DW Türkçe'ye konuşan Emeklilerle Dayanışma Sendikası Başkanı Mahinur Şahbaz, söz konusu açıklamasında emeklilerin şimdiye kadar yatırdığı ve devletin güvencesinde olması gereken primlerin nerede olduğunu sordu ve eğer reform adı altında bazı adımlar atılmamış olsaydı en düşük emekli maaşının 30 bin TL seviyesine çıkarılmış olacağının altını çizdi. 

Milyonlarca emekliye yeni zam müjdesi gelecek mi? Emekli maaşları yükselecek mi? Maaşlarda OVP etkisi!

Çalışma ekonomisi uzmanı Özgür Müftüoğlu da emeklilerin EYT düzenlemesiyle de birlikte yüksek bir sayıya ulaştığının altını çizdi. 

Orta Vadeli Program'ın zaten kemer sıkma ve kamudan emekliye daha az kaynak ayırma anlamına geldiğine dikkat çeken Müftüoğlu, söz konusu açıklamasında önümüzdeki süreçte emekliye bir müjde verileceğini düşünmediğini dile getirdi. 

Haziran ayında emekli maaşlarında bir miktar yükseliş yaşansa da yüksek enflasyon nedeniyle yoksulluk sınırının çok çok altında olan rakamlarda anlamlı bir artış yaşanmayacağına dikkat çekti ve "Bu tablo gelecek süreçte de değişmeyecek. Emeklilerin yoksulluğu derinleşecek" dedi. 

Evi, arsası olan emekliler dikkat: Emlak vergisi muafiyet şartları neler? Kimler emlak vergisi ödemez? 

İş Bankası promosyon 2024 ne kadar? Emeklilere Nisan'da kesin bu kadar yatacak! İşte İş Bankası emekli promosyon 2024...

Depremzedeler dikkat: Şimdi açıklandı! Kalıcı konutlarınız...


Geri Dön