Ekonomi

Milyonlarca işçiyi ilgilendiriyor! Kıdem tazminatında tavan tutar belli oldu!

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeyle netleşti. İşte detaylar...Asgari ücrete yapılan ara zam sonrası milyonlarca vatandaş, kıdem tazminatını araştırmaya başladı

Hükümet, işçi ve işveren sendikalarından temsilcilerin oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücretin net miktarının 5 bin 500 TL olmasına karar verdi. Asgari ücrete yapılan ara zam sonrası milyonlarca vatandaş, kıdem tazminatını araştırmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 2022 Temmuz ayına ait mali ve sosyal haklara ilişkin genelgeyle kıdem tazminatının tavanı belli oldu. Peki; 2022 Temmuz ayında kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte kıdem tazminatına dair son gelişmeler…

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeyle netleşti.

 

KIDEM TAZMİNATI TAVANI 2022 TEMMUZ NE KADAR?

Genelgeye göre, Temmuz-Aralık 2022 döneminde kıdem tazminatının tavanı 15.371,40 TL oldu. Kıdem tazminatı tavanının yükselmesiyle birlikte alınacak tazminatlar da arttı. SGK brütü 15.371 TL’nin üzerinde olan herkes tavan rakamdan faydalanabilecek. Buna göre 10 yıl boyunca çalışan biri işten çıkarılırsa alacağı kıdem tazminatı 153.714 TL olacak.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

İş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshedilmesi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilir.

Kıdem tazminatı hesaplanırken işçiye ödenen ücretin yanı sıra kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb. gibi parayla ölçülebilen menfaatler de dikkate alınır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatının tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanıyla sınırlandırılmıştır.

KIDEM TAZMİNATI HANGİ DURUMLARDA ÖDENİR?

İşçinin, 1475 sayılı İş Kanunun 14'üncü maddesine göre, aynı işverene bağlı olarak en az bir yıl boyunca çalışması ön koşuluyla birlikte şu koşullardan birinin gerçekleşmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir:

Zamlı asgari ücret Temmuz'da yatacak mı? Zamlı asgari ücretin yatacağı tarih belli oldu mu? 

İktidarın üst düzey yetkilisinden asgari ücret zammı ile ilgili yeni müjde! Esas zammı o zaman görün

2022 Temmuz yeni asgari ücret ne zaman geçerli olacak? Temmuz’da maaşlara zam yapılacak mı?