Milyonlarca vatandaşa müjde: Ödeme gücü olmayanın primini devlet ödeyecek!
Milyonlarca kişiyi kapsayan sosyal sigorta sisteminde yenilikler gündemde konuşulmaya başlandı. Ödeme gücü olmayanın primini devlet ödeyecek.
Sosyal sigorta sisteminde kritik gelişme geldi. Hayata geçirilmesi planlanan yeni sistem ile kolay sigortanın kapsamı genişletilecek. Prim ödeme gücü olmayanın primini ise devlet karşılayacak.
Küçükten büyüğe toplumun bütün kesimlerini kapsayan sosyal sigorta sisteminde devrim gibi yenilikler geliyor. Gelir durumuna göre düşük prim ödemeyi kapsayan sosyal sigorta programları devreye alınırken, kolay sigortanın kapsamı genişletiliyor. Kolay işverenlik uygulaması işverenlere önemli avantajlar sunuyor. Bu kapsamda her ay prim hizmet belgesi düzenlemekten ve bu belge için damga vergisi ödemekten kurtuluyorlar.
Hükümet, 5 senelik Kalkınma Planı noktasında sisteme girişlerin kolaylaştırılması amacıyla farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar getirecek.
Sabah'ta yer alan habere göre; Apartman görevlileri, Ev hizmetleri için uygulanan kolay sigorta uygulaması binlerce işyerini kapsayacak şekilde hayata geçirilecek. Düşük gelirli esnaf, çiftçiler mevsimlik çalışanlar ve sanatkâr gibi gruplara özel sosyal sigorta programları devreye alınacak. Çalışanların özelliklerine uygun düşük prim ödemeyi kapsayan sosyal sigorta programları devreye girecek. Prim ödeme gücü olmayanların primi devlet tarafından karşılanacak. Aylık prim ve hizmet belgesi verme gibi yükümlülükler azaltılacak.
Ev hizmetlerinde çalışan kişilere işverenin gerçek kişi olması gerekiyor. Bunları çalıştıranlar "kolay işverenlik" hükümlerinden yararlanıyor. Buna göre, ev hizmetinde işçi çalıştıranlar e-devlet 'ten giriş yaparak kolay işverenlik bölümünü seçerek "ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalıştırılacaklara dair" form doldurmaları gerekiyor. İşveren ve İşçinin imzaladığı form, ilçeye en yakın sosyal güvenlik merkezine veriliyor.
Ev hizmetlerinde çalışma gün sayısı 10 ve daha fazla olanlar hakkında SSK'lı çalışanlara ilişkin hükümleri uygulanıyor. Bu kapsamda çalıştırılanlar için de günlük 145,32 lira ödenmesi gerekiyor.
Ev hizmetlerinde ayda 10 günden kısa süre ile sigortalı çalıştıranlar "www.turkiye.gov.tr" uygulaması aracılığıyla da başvuru yapabiliyor.
İsteğe bağlı sigortalılar, herhangi bir çalışması olmayanlar, SGK'dan aylık ve gelir alanlar bu kapsamda çalışabiliyor. Emekli aylığı alan kişilerin aylıkları kesilmiyor, bunlardan ayrıca genel sağlık sigortası ve uzun vade primi alınmıyor.
Düşük gelirli sanatkâr, çiftçiler, esnaf ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacak.
Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı çalışanlar eksik prim günlerini kendileri ödeyerek 30 güne tamamlayabilir. Farklı işverenlerin yanında her birinde 10 günden az çalışanlar 30 günlük sürenin tamamının primini kendisi yatırabilir. Ödenmesi gereken prim tutarı Temmuz ayından itibaren günlük 145,32 lira, aylık da 4 bin 360 lira. Eksik primini kendisinin ödeyebilmesi için ev hizmetinde çalıştığına ilişkin SGK'ya kolay işverenlik kapsamında form vermesi gerekiyor.
Ev hizmetlerinde 10 günden kısa süreyle çalışana iş kazası, meslek hastalığı primi ödenebiliyor. Sigortasız çalıştırmanın tespiti noktasında 4 asgari ücret (53 bin 656 TL) idari para cezası kesiliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev kadınlarına emekliliği kolaylaştıracak yasal düzenlemeye dair çalışmalarına devam ediyor. Bu sene Meclis'e sunulması öngörülüyor. Ev kadınlarının sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.
Yarısı Bizden kampanyasında son dakika! Meclis'te görüşülüyor! Yeni düzenleme kapıda...
Bankalarda büyük deprem, mevduat faizleri düşüyor! Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank'tan flaş karar!