Milyonluk lüks konutlarda deprem şoku: Bedeli istenip tazminat davası açılabilir!
İzmir'i vuran 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası yeni yapılan ve milyon liralara satılan lüks rezidanslarda da büyük hasarlar oluştu. Uzmanlar müteahhittin kusuru ve ayıbı olması halinde bedel talebi ve tazminatın gündeme gelebileceğini vurguluyor.
İzmir'i vuran 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası dikkat çeken görüntüler de kameralara yansıdı. Depremde yıkılan binaların ortalama yaşı 25 iken, yeni yapılan ve milyon liralara satılan lüks rezidanslarda da büyük hasarlar meydana geldi.
Söz konusu görüntüler depreme karşı güvenli diye sıfır binalarda konut alanların yapılarına olan güvenini sarsarken, uzmanlar ise mahkeme kanalı ile inşaat mühendislerinden oluşan kurul eliyle yapılacak tespitlerle müteahhittin kusuru ve ayıbı olması durumunda bedel talebi ve tazminatın gündeme gelebileceğini vurguladı. Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre; İzmir'in Seferihisar ilçesinde yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremde can kaybı artarken, yıkılan binaların enkazı altında arama kurtarma çalışmaları da hız kesmeden sürüyor.
6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası yıkılan binaların yanı sıra 2 bin 234 binada 28 bin 100 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Yapılan incelemeler sonrasında bin 41 adet bağımsız bölümden oluşan 41 binada ağır, acil ve yıkık tespiti yapıldı. Deprem sonrası 660 bağımsız bölümden oluşan 35 bina ise orta hasarlı olarak kaydedildi. Deprem sonrası yıkılan binaların tamamının 1992 ile 1999 yılları arasında yapıldığı da dikkat çekti.
MİLYONLUK REZİDANSLAR DA HASAR GÖRDÜ
Fakat depremde hasar gören sadece eski yapım binalar değil. Deprem sonrası milyonlarca TL'ye satılan rezidansların hasarlı hali de görenleri şaşırttı. Depreme dayanıklı olduğu söylenerek milyonlarca TL'ye satılan binaların içerisinde çekilen görüntülerde de evlerin hasarlandığı görüldü.
Büyük miktarda paralarla satılan evlerde oluşan hasarlar vatandaşların oturdukları dairelere olan güvenini sorgulatırken, ortaya çıkan mağduriyete ilişkin ise açıklamalarda bulunan uzmanlar evi hasar gören vatandaşların hangi adımları atması gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulundu.
TAZMİNAT TALEBİNDE BULUNUN
Depremde yeni yapım evi hasar görmüş vatandaşların mahkeme kanalları üzerinden evlerindeki hasara ilişkin inşaat mühendislerin oluşan bir kurula tespit yaptırması gerektiğine dikkat çeken Avukat Emre Alcan, yapılan incelemelerde inşaatın yapımından, kullanılan malzemeden, malzemenin kalitesinden, işçiliğinden, üretim metodundan kaynaklı bir ayıplı kusur olması halinde ev sahiplerinin tazminat talep edilebileceğini belirtti.
BEDELİ MÜTEAHHİTTEN İSTENEBİLİR
Alcan, deprem sonrası malın değerinde yaşanan eksilmeye yönelik ise; onun da aynı şekilde yine müteahhidin üretiminden veya işçiliğinden kaynaklı bir kusur var ise bedel tazmini anlamında yine müteahhidin sorumluluğuna gidilebileceğini ve bu bedelin kendisinden mahkeme yoluyla talep edilebileceğine vurgu yaptı.
5 YIL BOYUNCA MÜTEAHHİTİN SORUMLULUĞUNDA
Depremde hasar gören milyonluk daireler üzerinden yaşanan mağduriyetle ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal ise, depremde binaları tamamen yıkılanlar ile hasar gören vatandaşların, binanın yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine, projesine uygun olup olmadığı, konularında yapması gerekenlerin değişiklikler gösterebileceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
''Sıfır satın alınan evler, üretim hatalarına karşı 5 yıl boyunca müteahhittin sorumluluğundadır. (6502/12-1) Hasar tutanaklarıyla müteahhitte başvurup, maddi ve manevi tazminat talep edilebilir. Özel Daire ve Hukuk Genel Kurulunun tüketici lehine kararları bulunmaktadır, buna göre satın alınan maldaki ayıp satıcının ağır kusur veya hilesi ile gizlenmişse zaman aşımı süresinin işleyemeyeceğinin kabul edildiği vurgulanmıştır.''
AYIP GİZLENMİŞSE ZAMAN AŞIMI OLMAZ
Ayıplı malın sebep olduğu her türlü zararlardan dolayı yapılacak taleplerin ise beş yıllık zaman aşımına tabi olduğunu dile getiren Koçal, ''Bu talepler zarara sebep olan malın piyasaya sürüldüğü günden başlayarak on yıl sonra ortadan kalkar. Ancak, satılan malın ayıbı, tüketiciden satıcının ağır kusuru veya hile ile gizlenmişse zaman aşımı süresinden yararlanılamaz. Ağır kusur veya hile ile ayıbı tüketiciden gizleyen satıcının zaman aşımı süresinden yararlanamayacağı çeşitli yargı kararları ile hüküm altına alınmıştır.
Öncelikle tüketiciler açısından, yapımı yeni olan (beş yılı geçmemiş) binalarda deprem ve ilgili mevzuatlar hükümlerine ve projesine uygun yapılmamış ise 6502 Sayılı Tüketicinin korunması hakkında kanun hükümleri çerçevesinde ayıplı mal hükmündedir. Kanun hükmünde ayıplı ürünlerde konutlarda süre 5 yıldır. Yapımı beş yılı geçmiş binalarda ise yapımı tarihinde ilgili mevzuatlara hükümlerine ve projesine uygun yapılmadığından bina yıkılmış yada hasar görmüş ise ayıp gizlenmiş demektir. Gizlenmiş ayıpta süre yoktur. Zaman aşımı ise depremin meydana geldiği tarihte başlar.'' açıklamasında bulundu.
İzmir'de 11 bin 97 binada hasar tespiti yapıldı!