29 / 04 / 2024

İzmir'de 11 bin 97 binada hasar tespiti yapıldı!

İzmir'de 11 bin 97 binada hasar tespiti yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Acil yıkılacak ağır hasarlı binalarda yıkım sürecini hızlı şekilde yürüteceğiz, 2 binada yıkım tamamlandı" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afet Koordinasyon Merkezinde basın toplantısı gerçekleştirildi. 

Kurum, depremden etkilenen İzmir'in Bayraklı ilçesinde hasar tespit çalışmalarının 2 gün içinde tamamlanacağını belirtti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kurum, hasar tespit durumuyla ilgili bilgi paylaşan Kurum, "11 bin 97 binada, 81 bin 817 bağımsız bölümde hasar tespiti yaptık. Ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık 124 bina, 2698 bağımsız bölüme ulaştık, 730 az hasarlı, 119 da orta hasarlı binamız var. Yıkım çalışmalarını başlattık. Bilhassa acil yıkılacak, ağır hasarlı binalarda yıkım sürecini hızlı bir şekilde yürüteceğiz. İki binada yıkım çalışması tamamlandı" dedi.

Enkaz altından kurtarılanların sayısının bugün kurtarılan Ayda Gezgin ile 107'ye ulaştığını açıklayan Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Arama kurtarma çalışmaları 17 binada başlatılmıştı. Şimdi 17 binanın 13'ünde çalışmalar fiilen tamamlandı, 4 binada çalışma yapıyoruz. Hasar tespit çalışmalarımızı başlattık. Önceliğimiz Bayraklı ilçemizde yoğunlaşmak ama diğer alanlarda da çalışmalarımız yapılıyor. Hedefimiz, Bayraklı ilçesinde 2 gün içinde enkaz alanları ve etrafındaki alanlarda hasar tespit çalışmalarını tamamlamak. Önceliği buraya vermemizin sebebi, hasarın daha fazla hissedildiğini, binalarda daha fazla hasar oluştuğunu gördük ve buraya yoğunlaştık. İnşallah 2 gün içinde bu enkaz alanları ve etrafından hasar tespit çalışmalarını toparlayacağız."

Kurum, vatandaşların, hasar tespit çalışmalarını ve binaların hasar durumlarını "hasartespit" internet sitesinden öğrenebileceklerini belirtti.  İzmir  tarihinin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birinin bu süreçte başlatılmış olduğuna da dikkat çeken Kurum, şöyle konuştu:

"Daha önce Elazığ'da, Van'da ne yaptıysak İzmir'imizle de aynı anlayışla çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bilhassa 17 binamızın yıkıldığı alan etrafında projelerimizi gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde yerinde hızlı bir şekilde proje çalışmalarını başlattık. Yerinde gerçekleştiremediğimiz, imkan olmadığı yerlerde ise rezerv alanda yapacağız. Rezerv alanımızı da Şehir Hastanemizin hemen yanında belirledik, 1.5 milyon metrekarelik alanda, yaklaşık 3 bin konutluk rezerv alanında da çalışmalar başlatılmış durumdadır. İnşallah TOKİ'miz hem yerinde hem de rezerv alanında çalışmaları bir ay içinde sahada fiilen başlamak suretiyle, en geç de bir yıl içinde tamamlamak suretiyle ihale süreçlerini yürütmektedir, proje süreçleri devam etmektedir. Hasar tespit durumuna göre de sayıları ve rezerv alanlarını artıracağız."

 

İzmir'de 124 ağır hasarlı bina tespit edildi!


Geri Dön