28 / 04 / 2024

Mimar çift, Bodrum'da 44 metrekarelik konteyner ev yaptı!

Mimar çift, Bodrum'da 44 metrekarelik konteyner ev yaptı!

İç mimar Tayfur Girgin ve eşi  Özveri Girgin, Ankara’daki evlerini kapatarak Bodrum’da mandalina bahçesi içerisinde 44 metrekarelik bir konteyner evde yaşamaya başladı.



İç mimar Tayfun Girgin ve eşi Özveri Girgin, yaz kış Bodrum'daki mandalina bahçesi içerisinde 44 metrekarelik bir konyetner evde yaşıyor. Tayfur Girgin, Tiny House denilen bu yeni yaşantılarını Milliyet'ten Gonca Kocabaş'a anlattı. İşte Kocabaş'ın röportajı…

1.Böyle bir minimal yaşama ve Tiny House eve nasıl karar verdiniz?  

Son yıllarda zaman içerisinde birçok eşyanın fazlalık olduğunu düşünmeye başladım. Ciddi bir tüketim toplumu dezenformasyonuna maruz kalıyoruz. Hemen hemen günlük yaşantımızın her anında. Yediğimiz yemekten giydiğimiz kıyafetten tutunda kullandığımız teknolojiye kadar. Bende ilk buradan başladım.

Önce günlük rutinimde beyaz tişörtten başka bir şey giymeyerek dolabımı minimal hale getirdim. Daha sonra buzdolabımı hiçbir yiyecek ziyan olmayacak hale soktum. Sonrası ise malum.

2.Minimal yaşam diyoruz ama biliyorum ki, böyle yaşamak çoğu insan için çok zor hatta imkansız. Siz öncesinde böyle bir hayatı deneyimlemiş miydiniz?  

Öncelikle imkansız değil. İsteyen herkes hayatının belirli bölümlerini de olsa minimalize edebilir. Ben böyle bir hayatı öncesinde deneyimlemedim ancak Minimalism belgeselini herkese öneriyorum. Çok kişiye ilham olmaya devam ediyor.

3.Bu tarz evlerin yapılması için gerekli izinler ve prosedürler hakkında da bize bilgi verebilir misiniz?  

Çok fazla yöntem var hepsini anlatmak biraz zaman alır. İnternetten gerekli bilgilere herkes ulaşabilir. Ancak özetle bizim tiny house projemiz bağ evi statüsünde 6 dönüm arazide yüzde 5 imar hakkımızı kullandık.

4.İç ve dış tasarımda nelere dikkat ettiniz? Keşke daha farklı yapsaydık dediğiniz bir alan oldu mu?  

Dış tasarımda sürdürebilirlik, geri dönüşüm ve enerji verimliliği önceliğimizdi. Tabii ki tasarım benim için öncelikli konulardan dışarıda da içeride de.
İç tasarımda ise en önemli tasarım elemanı pencere yoğunluğu ve açıları idi. Bence güzel bir iş çıkardık.

5.Şu anda yaşadığınız tiny house kaç metrekare?  

24 metrekare zemin oturumu var. Üstte, loft katta ise 2 adet 9 metrekare lik odamız mevcut. Kedi yolları ile toplam 44 metrekare. Bunların dışında 20 metrekare de verandamız var.

6.Evinizin yalıtımı 4 mevsim yaşamaya uygun mu?  

Yalıtım en önem verdiğimiz, enerji verimliliği ile doğru orantılı olarak bizim için öncelikli konulardandı. Evet 4 mevsime uygun, ben burada yaz kış yaşıyorum.

Ve yazın soğutma kışın ise ısıtma için Bodrum şartlarında aylık ortalama 50 TL gibi çok düşük bir rakama enerjimizi karşılıyoruz.

7.Böyle bir tiny house yapmanın maliyeti nedir? Siz ne kadar harcadınız? 

Tiny house’un maliyeti kurlar her gün değişiklik gösterdiği için, kişiye ve ihtiyaca göre özel imalat yapılacağından 100 bin TL ile 250 bin TL arasında değişebilir.

8.Deneyimlerinize göre, sevdiğiniz ve sevmediğiniz yönleri neler? 

Deneyimlerimiz çok değerli tabii ki. İlk başta iyi yönlerinden bahsedeyim. Bodrum şartlarında en çok muzdarip olunan konu zeminden gelen nem ve rutubet.

Bunların hiçbirini yaşamıyoruz. Yapımız ayaklar üzerinde duran taşınabilir bir yapı olduğu için. İkinci memnun olduğumuz konu temizlik. Ekstra zaman yaratıyor bu durum. Ve tabii ki doğa ile iç içe yaşamak paha biçilemez bir deneyim. Sevmediğim yönü henüz olmadı ancak bu kadar büyük bir bahçeye hakim olmak biraz zaman alıyor. Temizlikten artan zamanı burada kullanabilirsiniz 

9.Bu minimal yaşantıdan sıkılma endişe duyuyor musunuz?  

Zannetmiyorum. Bu yaşamın getirileri çok daha olumlu diye düşünüyorum. Ancak yaşamadan bilemeyiz. Şu an için çok memnunum.

10. Çok büyük evlerde, balkonlarda yaşamaya alışık olan Türk insanı, tiny house hayatına sizce nasıl bakıyor? 

Birçok kişi için tercih etmesi zor bir seçenek. Ancak iddialıyım bunu deneyimleyen birçok kişi aslında tercih edilebilecek ve çok memnun kalacakları bir deneyim olduğunu görecektir. Buraya gelen misafirimiz anlam veremedikleri bir geri dönmeme sendromu yaşadılar.

11.Büyük şehirlerde yaşayan bizlerin en büyük hayallerinden biri belki de, bu stresten uzaklaşıp, daha sakin ve minimal bir yaşama geçmek. Bu yaşam tarzını deneyimlemek isteyenlere ne önerirsiniz? 

Şunun altını çizmek isterim, hayal değil herkes gerçekleştirebilir. Minimal bir yaşama geçmek için önce ufak birkaç değişiklikle başlamalarını sonra etraflıca düşündükten ve emin olduktan sonra büyük kararlar almalarını öneririm. Ve biraz cesaretli olmalarını öneririm.

Bunların hepsinin dışında birçok kişiye ilham olduğumu biliyorum ve bana ulaşan herkese mutlaka dönüş yapmaya çalışıyorum. Umarım herkes bu veya varsa başka hayallerini gerçekleştirir. Şimdiden çok teşekkür ederim iyi dileklerini paylaşan herkese.
 

Tiny House'lara Türkiye'den de ilgi var! 


Geri Dön