05 / 05 / 2024

Mimar Didier Laroche 'un sergisi İzmirlilerle!

Mimar Didier Laroche 'un sergisi İzmirlilerle!

Fransız Kültür Merkezi, Strasbourg"ta doğan Mimar Didier Laroche"un çizimlerinden oluşan sergiyi 15 Ocaka kadar İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunulacak



İzmir, yeni yılın son haftalarını, kültür sanat etkinlikleri bakımından yoğun bir ajandayla geçirecek.
               
İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta uzun süredir çalışmaları devam eden ve yoğun bir çalışmanın ürünü olan Verdi"nin 'Otello' operasını İzmirli sanatseverlerle buluşturacak.
               
'Otello'nun prömiyeri, 18 Aralık Cumartesi akşam, galası ise 20 Aralık Pazartesi akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi"nde (AASSM) yapılacak.
               
Rejisini İstanbul Devlet Opera ve Balesi rejisörü Aytaç Manizade"nin üstlendiği eserde orkestrayı İZDOB Genel Müzik Direktörü Tulio Gagliardo Varas yönetecek.
               
İZDOB, bu hafta Elhamra Sahnesi"nde ise iki kez, prömiyerini geçen hafta yaptığı 'Guguk Kuşu' adlı dans tiyatrosunu sahneleyecek.
               
Konusunu Ken Kesey"in aynı adlı romanından alan 'Guguk Kuşu' dans tiyatrosu, İlteriş Sun"un müziği eşliğinde, İhsan Bengier"in koreografisiyle sahnelenecek.
               
-İZDSO VE İZMİR SANAT-
               
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası"nın (İZDSO), bugün ve yarın vereceği konserleri şef Cem Mansur yönetecek.
               
İZDSO, bugün küçük dinleyiciler için verilecek eğitim konserinin ardından, yarın akşam AASSM"de klasik müziğin önemli Türk bestecilerinden İhlan Usmanbaş"ın doğumunun 90. yılı için özel konser verecek.
               
İZDSO, kemanıyla konsere solist olan Cihat Aşkın"a eşlik ederken, Johannes Brahms"ın 'Trajik Üvertür'ünü, Usmanbaş"ın 1947 tarihli keman konçertosunu ve Johannes Brahms"ın 4 numaralı senfonisini yorumlayacak.
               
İzmir Sanat ise bu hafta iki konsere ev sahipliği yapacak.
               
İzmir Sanat Büyük Salon"da 20 Aralık Pazartesi günü Sinan Erşahin, gitar resitali verecek. Konser, saat 20.00"de başlayacak.
               
Yine  İzmir  Sanat Büyük Salon"da 22 Aralık çarşamba günü ise 'Grift Project' grubunun konseri izlenebilecek. Kanun, ney, piyano, kontrbas ve davul gibi enstrümanları bir araya getiren grubun konseri de 20.00"de başlayacak.                

-FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ"NDE SERGİ -
               
Fransız Kültür Merkezi, Strasbourg"ta doğan Mimar Didier Laroche"un çizimlerinden oluşan sergiyi 15 Ocaka kadar İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
               
Sergide, Türkiye"de Gülnar arkeolojik kazılarında çalıştıktan sonra Yunanistan"da Delphi arkeoloji ekibinde yer alan, İzmir Agora ve Claros arkeolojik sitelerinde de bulunan ve halen Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi"nde ders veren Laroche"un elde ya da bilgisayar ortamında oluşturduğu 22 çizim sergilenecek.
               
-İZDT"DE BU HAFTA-
               
İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT), bu hafta 4 salonda 5 oyunla perdelerini İzmirli sanatseverler için açacak.
               
İZDT"nin Konak Sahnesi"nde hafta boyunca 10 yıl önce yaşamını kaybeden yazar Orhan Asena tarafından kaleme alınmış olan, seçimle iktidara gelmiş şžili sosyalist hükümetinin devlet başkanı Salvador Allende"nin devrilmesi ve ölümünü anlatan 'şžili"de Av' adlı oyun izleyiciyle buluşacak.
               
Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi ise Dejan Dukovski"den Bilge Emin ve Yıldıray şžahinler"in Türkçe"ye çevirdiği, Gürol Tonbul"un yönettiği 'Barut Fıçısı' adlı oyun sahnelenecek.
               
Müziği Cem İdiz, koreografisi Sevinç Renkver tarafından hazırlanan oyunda, Turgay Tanülkü, İbrahim Raci Öksüz, Fatih Kahraman, Tamer Yılmaz, Neşe Zindan, Hande Kılıç, Serdar Kamalıoğlu, Özkan Gezgin, Ahmet Dizdaroğlu, Hakan Dönmez, Aytaç Özgür, Soner Akçay, Serhat Parıl ve Deniz Özgökbel rol alıyor.
               
Balkanlar"daki parçalanmayı ele alan oyunda, çeşitli etnik kimliklerin bir iç savaş sonrası birbirine nasıl düşman olabildiği, siyasal çalkantılarla bir ülkede yaşayan insanların nasıl ayrıştıkları anlatılıyor.
               
Karşıyaka Oda Tiyatrosu, 21 Aralık Salı ve 22 Aralık çarşamba akşamları 'Yoksun' ile perdelerini açacak.
               
Sudan"da yaşanan büyük açlık felaketinin simgesi haline gelen 'Sudanlı kız ve Akbaba' fotoğrafını çeken güney Afrikalı Kevin Carter"in yaşamında kesitlerle kurgulanmış bir hesaplaşma öyküsü olan 'Yoksun', 16 yaşın altındaki izleyicilere tavsiye edilmiyor.
               
Konak Melek Ökte Sahnesi"nde ise Sam Bobrick"in yazıp Metin Oyman"ın yönettiği 'Bavul' adlı oyun sahnelenecek. Havaalanında bavulları karışan bir kadın ve erkeğin yaşamlarının kesişmesinin anlatıldığı oyun, yeni haftayla birlikte yerini minik izleyiciler için hazırlanan 'Sakarca' isimli çocuk oyununa bırakacak.
               
-SERGİLER, ETKİNLİKLER-
               
İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi, yarından itibaren Ayla Coşkuner"in heykel sergisine ev sahipliği yapacak. Coşkuner"in 9. kişisel sergisi, yeni yılın ilk gününe kadar ziyaret edilebilecek.
               
EÜ Atatürk Kültür Merkezi Sanat Galerisi"nde seramik sanatının yerleşmesine öncülük eden 13 değerli seramik sanatçısının eserleri, yeni yıla kadar 'Seramikte 50 Yıl' adı altında İzmirlilerle buluşacak.
               
Sergide, Cumhuriyet döneminin ilk seramik sanatçılarından olan İlgi Adalan, Beril Anılanmert, Tülin Ayta, Erdinç Bakla, Bingül Başarır, Taylan Erder, Candeğer Furtun, Güngör Güner, Ayfer Karamani, Tüzüm Kızılcan, Türker Özdoğan, Mustafa Tunçalp, Jale Yılmabaşar"ın eserleri yer alacak.
               
Hemen her hafta, pop ve rock müziğinin sevilen isimlerini ağırlayan Ooze Venue, yarın akşam Rafet El Roman ve Yusuf Güney"in konserine ev sahipliği yapacak. Konser, saat 23.00"te başlayacak.
               
Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Yunus Emre Salonu"nda minik tiyatroseverler, 'Sihirbaz' adlı müzikli çocuk oyununu izleyebilecekler.
               
AKM Ege Sanat Salonu"nda Mazhar Toğrul"un resim sergisi bu hafta da gezilebilecek.
               
Karabağlar Belediyesi çalıkuşu Kongre ve Sergi Salonu"nda Neşe Taner"in yağlı boya ve akrilik çalışmalarından oluşan kişisel resim sergisi, hafta boyunca sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
A.A


Geri Dön