Genel

Mimar Hakan Yürüoğlu'ndan yılbaşı ağacı süsleme ipuçları!

Yılbaşı coşkusunu evinize taşımak istiyorsanız, ilk işiniz bir yılbaşı ağacı hazırlamak olmalı. Bunun için önce, dalları yukarı doğru simetrik uzanan bir ağaç seçin

Sonra ağacı sevdiğiniz renklerde süs ve ışıklarla donatın. Başınıza dert açmak istemiyorsanız, simli süslerden kesinlikle uzak durun!

Her sene yılbaşına birkaç gün kala, yılbaşı ağacına yer açabilmek için mobilyalar kenara çekilir, şöminenin ya da pencerenin önü boşaltılır. Sonunda da yemyeşil, kozalak kokulu çam ağacı evde yerini alır. Ancak çoğu evdeki ağaç dekorasyonu; ne kadar uğraşırsanız uğraşın, filmlerde izlediğimiz o ışıl ısıl ağaçlara benzemez. İşte iç mimar Hakan Yürüoğlu'ndan, güzel bir yılbaşı süslemesi için ipuçları...

DOĞRU AĞACI ARAYIP BULUN 

Doğal bir ağaç alıyorsanız, ağacı diğerlerinin arasından biraz öne çıkartıp ayrı bir yerde bakın. Dallarının simetrik olduğundan ve yukarı doğru konik bir şekilde daraldığından emin olun. 

Ağaç satılan çoğu yerden; sadece ağacı değil, ağacın altına koyabileceğiniz 'su rezerv tankını' da alabilirsiniz. Böylece ağacınız, Ocak ayının ilk haftalarında yaprağını dökmez, daha uzun bir süre evinizin bir parçası olarak kalabilir. Bu rezervin üzerini de; hem suyun etrafa sıçramaması, hem de kirlenip koku yaymaması için yeşil ya da kırmızı renkli bir kumaş ile kapayabilirsiniz.

BEYAZ AMPÜL SEÇİN

Evinizi yılbaşı için hazırlarken, bulabileceğiniz en küçük led aydınlatmaları almaya çalışın. Aydınlatmanın asıl amacı; ağacın üzerine koyduğunuz ornamentleri aydınlatmaktır, süslemenin kendisi olmak değil... Beyaz ampuller her zaman için daha güzel sonuç verir.

KUTULARI SERPİŞTİRİN

Ağacınızın altını daha dolu göstermek ve gerçek bir yılbaşı havası yaratmak için; irili ufaklı kutuları da yeşil, kırmızı ve parlak jelatinler ile kaplayıp beyaz veya kırmızı kurdele kullanarak paketleyebilirsiniz. Bunları ağacın dibine dağınık bir şekilde bırakmayı unutmayın.

SÜSLEMEYE EN BÜYÜK OBJELERLE BAŞLAYIN

Yılbaşı ağacınızı hazırlarken; mümkün olan en simsiz, en duru süslemeleri tercih edin. Aksi halde hem ağacınızdan, hem dekore ederken üzerinizden, hem de ağacınızı kaldırdıktan sonra evinizden bu simleri çıkarmak oldukça yorucu olacaktır. Minimal bir görüntü yakalamak istiyorsanız; beyaz, transparan cam ya da gümüş süsleri kullanabilirsiniz.. Daha iddialı bir görüntü yakalamak istiyorsanız da sadece kırmızı süsleri seçin.

Çoğu şekerleme dükkanında bulabileceğiniz paketli şekerler de hem güzel bir süs oluşturacak, hem de aileniz ve çocuklarınız için keyifli bir ağaç yaratmanıza yardımcı olacaktır.

Bir nebze daha ileri gitmek isteyenler için, kırmızı elmalar ve ağaç kozalakları hem doğal hem de ilginç bir dekorasyon malzemesi olabilir. 

Ağacınızı dekore etmeye her zaman en büyük objelerle başlayın. Bunları ağacın üzerine eşit bir şekilde dağıtmayı başarabilirseniz, küçük parçalarda yapacağınız hatalar daha az göze çarpacaktır.

KAPINIZI DA HAZIRLAYIN

Yılbaşı heyecanını, evinizin giriş kapısına da taşıyabilir, misafirlerinize içeride karsılaşacakları sürprizin ipucunu, kapıya asacağınız yılbaşı süsü ile verebilirsiniz. 

Bir hırdavatçıdan ya da dekorasyon malzemeleri satan bir dükkandan, eliniz ile bükebileceğiniz en kalın teli alın. Bunu, yarıçapı yaklaşık 25 santimetre olacak şekilde bir yuvarlak haline getirin. Bunun için hazır ahşap nakış kasnaklarını da kullanabilirsiniz. 

Hazırladığınız dairenin üzerini önce, bir çiçekçiden alabileceğiniz çam dalı, fragrant okaliptüs, juniper, evergreen sarmaşık gibi uzun ve esnek saplı yeşil çalılar ile sarın. Her bir filizin başlangıç ve bitiş noktalarını kasnağınıza sıcak silikon tabancası ile yapıştırabilirsiniz. Sonra da hazırladığınız bu altlığın üzerini; ister evin içindeki yılbaşı ağacından esinlenerek kırmızı yılbaşı süsleri, ister yaratıcılığınızı zorlayarak sadece şekerler, kozalaklar veya yeşil elmalar ve limonlarla dekore edin.

Sabah