29 / 04 / 2024

Mimar, mühendis ve avukatlar Adana'nın sorunlarını tartıştı!

Mimar, mühendis ve avukatlar Adana'nın sorunlarını tartıştı!

Adana'da Planlama Süreci ve Kentleşme konulu panel düzenlendi.Adana'da Planlama Süreci ve Kentleşme konulu panelde Adana'nın geleceğine yönelik veriler açıklandı Mimar, mühendis ve avukatlar Adana'nın sorunlarını tartıştı.



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Mimarlar Odası  Adana  Şubeleri, "Adana'da Planlama Süreci ve Kentleşme" konulu panel düzenledi. 


Eczacılar Odası Toplantı Salonu'ndaki panele yoğun ilgi gösterildi. Panelin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, imar, plan ve yönetmelik sorunu yaşayan Adana'nm yüzde 70'e yakın bölümünde imar sorunu bulunduğunu kaydetti. CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü, Yüksek Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya ise TMMOB'ye bağlı odaların kentin gelişimi için son derece önemli veriler hazırladığına işaret etti. Seyhan Belediye Başkanı Zeyy dan Karalar da odaların halkın nabzını tutmaya devam ettiğini ve seçim öncesinde söz verdiği gibi belediye başkanlığı süresince odalarla işbirliği halinde olacağını kaydetti. 



CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Seyhan'da 2 bin 500 çıkmaz sokağm bulunduğunu hatırlatarak, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'm bu sayıyı aşağı çekeceğine, kişi başma düşen yeşil alan miktarım artıracağına inandığını belirtti. Nazmı Biçer, Adana'nm hızlı nüfus artışı ve göçlerin planlı yönetilememesinin, yanlış yatırımların, ulaşmı ve kentleşme politikalarındaki plansızlığın, işsizlik ve yoksulluğun neden olduğu sorunlarla yaşayan, gitgide kimliksizleşen, doğal, kültürel ve tarihi değerleri zedelenen bir kent haline dönüştüğünü kaydetti. 


TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Erkan Karakaya, "Adana'da Kentleşme ve Belediyenin Rolü" konulu sunumunda Adana'nm şanssız bir il olduğunu söyledi. Türkiye'nin 5. büyük ili olmasma rağmen gerek kamu yatırımları gerekse de sosyal, kültürel yatırımlar adına kente son 20 yıldır doğru düzgün ciddi bir yatırım yapılmadığını vurguladı Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Mustafa Çinkılıç, "Kentte yaşayan bireylerin kentli olmaktan kaynaklanan haklarını güvence altın alan, bireylerin ortak yaşam alanları olan kente karşı işlenen suçları cezalandıran bir "kent hukuku" düzenlemesi bulunmamaktadır" dedi. 


ŞPO Adana Şube Başkanı Gülcan Keskin, Adana kentinin planlama tarihini özetleyerek, dünyadan ve Türkiye'den karşılaştırmalı görsellerle, planlama türleri, kademelenmesi ve ilişkilerini de irdeleyerek Adana kentine yönelik tamamlanan ve devam eden planlama çalışmalarındaki, tutarsızlık, eksiklik ve mahkeme işlem iptallerinden söz etti. Panele TMMOB'ye bağlı oda başkanları, CHP Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, CHP Çukurova İlçe Başkanı Haşmet Biçer, belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları ve çok sayıda davetli katıldı.


Yeni Adana


Geri Dön