28 / 04 / 2024

Mimar Sinan'ın Sapanca'da yaptığı hamamın kalıntıları ortaya çıkıyor!

Mimar Sinan'ın Sapanca'da yaptığı hamamın kalıntıları ortaya çıkıyor!

Mimar Sinan’ın, 1550-1560 yılları arasında Sadrazam Rüstem Paşa için Sapanca’da inşa ettiği tarihi hamamın kalıntılarının çıkarılabilmesi amacıyla Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararıyla temel tespiti için arkeolojik kazı çalışması yapıldı...




Sakarya'nın Sapanca ilçesinde Mimar Sinan tarafından yapılan tarihi hamamdan geriye kalan kalıntılarının gün yüzüne çıkarılabilmesi için kazı çalışması başlatıldı.


Mimar Sinan’ın, 1550-1560 yılları arasında Sadrazam Rüstem Paşa için Sapanca’da inşa ettiği tarihi hamamın kalıntılarının gün yüzüne çıkarılabilmesi için Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararıyla temel tespiti için arkeolojik kazı çalışması yapıldı. Rüstempaşa Mahallesi'nde Sapanca Meydan Projesi uygulama alanında yer alan kazı çalışmasında hamamın ocak kısmı ortaya çıkarıldı.


Kazı çalışmasını yürüten Sakarya Müze Müdürlüğü'nde görevli araştırmacı Süleyman Acar, hamamın Mimar Sinan tarafından yapıldığının kaynaklarda geçtiğini söyledi. 


Hamamın 1800’lü yıllarda tamirat gördüğünü anlatan Acar, "Hamamın ocak kısmı ortaya çıkarıldı. Hamam içi ve göbek taşı bölümü künklerle su gezdirilerek ısıtılmış." dedi.


Sakarya Halk


Geri Dön