30 / 04 / 2024

Mimarlar Odası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın iptalini istiyor!

Mimarlar Odası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın iptalini istiyor!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) tüm alanlarında uygulamalara kaynaklık teşkil eden 1/10.000'lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nı iptal etmesinin ardından harekete geçti.



AOÇ alanlarıyla ilgili 2007 ve 2010'da yapılan İki Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nın da mahkemece iptal edildiğini hatırlatan Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, büyükşehir belediyesinin kaçak duruma düşen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Ankapark'ın ruhsat ve iskân belgelerini de iptal etmesi için başvuruda bulundu. Başvurunun gerekçesinde, söz konusu 1/10.000'lik planın, tüm AOÇ alanlarını kapsadığı belirtilerek, plansız kalan bölgedeki yapıların ‘ayıplı yapı' konumuna düştüğü vurgulandı. Bu sebeple ruhsat ve iskân belgelerinin iptalini isteyen Oda yönetimi, olumsuz cevap verilmesi halinde, ruhsat iptali yapmadığı için Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne dava açacaklarını duyurdu.


Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırılarak yapılan, “Mahkeme kararı Saray'la ilgili değil.” açıklamasına tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, söz konusu planın haritası üzerinde noktaları tek tek göstererek, “Gelsinler de bize onları ilgilendirmiyormuş göstersinler. 1/10.000'lik plan tüm alanı kapsıyor ve ikinci kez iptal ediliyor. Saray'ın yapıldığı alanla doğrudan ilgili bu karar.” ifadelerini kullandı. AOÇ alanlarındaki tüm işlerin hukuksuz olduğunu kaydeden Candan, “Söz konusu planın iptaliyle bu alandaki tüm işler kaçaktır, hukuksuzdur. Bu ülkeyi yönetenlerin hukuka saygı duymalarını bekliyoruz.” dedi.


Zaman 


Geri Dön