27 / 12 / 2024

Mimarlar Odası'ndan TOKİ'nin afet yasası tasarısına eleştiri geldi!

Mimarlar Odası'ndan TOKİ'nin afet yasası tasarısına eleştiri geldi!

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, TBMM gündemine gelen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı"nı sert bir dille eleştirdi



Mimarlar, tasarı ile Başbakanlık'ın TOKİ'yi "tek imar otoritesi" yapmayı hedeflediğine dikkat çekerek "Türkiye adeta TOKİ'ye bağlanıyor" yorumunu yaptı. Mimarlar, tüm belediye yöneticilerini kendilerini tamamen etkisiz ve yetkisiz kılan tasarının TBMM'den geçmemesi için harekete geçmeye çağırdı.

Mimarlar Odası tarafından yasa tasarısına ilişkin yapılan değerlendirmede imar ve çevre alanında yürürlükte bulunan tüm yasaların "uygulanmayacak mevzuat" haline getirildiği, ülkedeki hemen tüm yeni yapılaşma ve kentsel dönüşüm uygulamalarına ait temel kararların TOKİ'ye bırakıldığı vurgulandı. Bu şekilde yerel yönetimler, ilgili kurumlar ve toplumun tamamen devre dışı bırakılması eleştirilerek "Başkanlık sistemi önce imar alanında başlayacak" denildi.

Tasarıyı "imar darbesi" olarak niteleyen mimarlar "Tasarının 2 numaralı 'tanımlar' maddesindeki 'Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek rezerv alanlar' ve hiçbir bilimsel katılım olmadan saptanabilecek 'riskli alanlar', ülkenin her yerinde keyfi olarak ilan edilmelerine olanak sağlanacak şekilde tanımlanmaktadır. Aynı hukuk ve etik dışı yaklaşım 'riskli yapı' tanımında yinelenmekte, TOKİ'nin dilediği yapıya el koyabilmesi olanağı sağlanmaktadır" denildi.

Riskli yapılar tehlikesi
Tasarıya göre belediyeler "riskli yapıları" verilen sürelerde belirlemez ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "resen" belirleyecek. Riskli alanlarla birlikte aynı yapıların Maliye Bakanlığı aracılığıyla TOKİ'ye devir işlemleri de tasarının ayrıntılı hükümleri arasında.

Mimarlar Odası, bu yöntemle belirlenecek "afet riski bulunan" alanlarda ve yapılarda asıl amacın "TOKİ'ye ve ortaklarına yeni emlak rantı alanları kazandırmak" için yılların birikimleriyle oluşmuş tüm imar, çevre ve kültür yasalarının "uygulanamaz" ibaresiyle etkisiz hale getirilmek olduğunu vurguladı. Bu şekilde yeni emlak rantı alanlarına dönüştürülmek üzere el konulan yapıların zorla tahliye işlemleri ile yıkılmalarında tüm yasal engellerin kaldırılacağının altı çizildi. Tasarının merkezi idareye "yağma özgürlüğü" tanıdığı da savunuldu.
 
Cumhuriyet


Geri Dön