09 / 01 / 2025

Mimarlar Odasından Topçu Kışlası açıklaması!

Mimarlar Odasından Topçu Kışlası açıklaması!

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Rant ve yağma projelerinin gerçekleştirilmesi için yaşadığımız olağanüstü durum, bir fırsat haline çevrilmek isteniyor” dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın, “Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapacağız” sözlerini değerlendiren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Rant ve yağma projelerinin gerçekleştirilmesi için yaşadığımız olağanüstü durum, bir fırsat haline çevrilmek isteniyor” dedi. 2013’te Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve oradan Türkiye’nin her iline yayılan Gezi Direnişi, Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılması kararı üzerine başlamıştı.  


‘SÖZLERİNİ ÇABUK UNUTTU’


Topbaş’ın sözlerini gazetemize değerlendiren Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Vatandaşa sormadan bir tek otobüs durağının bile yerinin değiştirilmeyeceğine söz veren İBB Başkanı Kadir Topbaş sözlerini unutmuş gözüküyor. Rant ve yağma projelerinin gerçekleştirilmesi için yaşadığımız olağanüstü durum, bir fırsat haline çevrilmek isteniyor” dedi.


‘ŞEHİRCİLİK VE HUKUK AÇISINDAN MÜMKÜN DEĞİL’


Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nın yapılmasının hukuken ve şehircilik açısından mümkün olmadığını dile getiren Muhcu, “OHAL koşulunda çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreçlerini devre dışı bırakarak birtakım yağma girişimlerine hız verildiği de anlaşılıyor” diye konuştu. İstanbul’un planlı kentleşmesinin dikkate alınmadığını söyleyen Muhcu, “OHAL’in getirdiği kısıtlamalardan yararlanılarak toplumun demokratik tepkileri yok sayılmak isteniyor” ifadesini kullandı.


TOPBAŞ: CUMHURBAŞKANIMIZ DA NET SÖYLÜYOR


İBB Başkanı Kadir Topbaş, dün akşam katıldığı bir televizyon programında Gezi Parkı’ndaki Topçu Kışlası ve Kabataş Projesi üzerine konuştu. Topçu Kışlası projesi için çok fazla ağaç kesilmeyeceğini savunan Topbaş, “Taksim Topçu Kışlası’nı yapacağız. Cumhurbaşkanımız zaten net söylüyor. Fonksiyon olarak sanat galerisi düşünüyoruz. Onun için çok fazla ağaç kaldırılmıyor. O ağaçlar çok eski değil” dedi. Kabataş Meydan Projesi’nin de darbe girişiminin ardından sokaklarda başlatılan ‘demokrasi nöbetleri’nin bitmesinin ardından yapılacağını söyleyen Topbaş “Kabataş çok güzel bir yer olacak. Orada baraka tarzındaki vapur iskelelerine sahip çıkıyorlar. Tenekeden yapılmış basit yapılar. Trafikten şikayet ediliyorsa, Kabataş bir düğüm noktasıysa bunlar yapılacak” ifadelerini kullandı.


‘KABATAŞ PROJESİ KENTE BİR HANÇERDİR’


İstanbul Kent Savunması İBB Başkanı Kadir Topbaş’a cevap verdiği açıklamada Kabataş’a Martı Projesi’nin kent için sakıncalarına dikkat çekti: “Depremini bekleyen kente yaklaşık 10 bin metrekarelik dolgu alan, dolgunun deniz ekosistemine vereceği zarar, tarihi camiler bölgesini ve özellikle Mimar Sinan’ın Molla Çelebi Camii’ni tamamen bloke edeceği öngörülen ultramodern beton martı, kentin kültürüne, tarihine, kolektif hafızasına yeni bir hançerdir! İnşaatının ne kadar süreceği belli olmayan proje yüzünden birçok İstanbullunun toplu ulaşım alışkanlığının değişmek zorunda kalacağı gibi iskelelerin taşınacağı söylenen bölgeler de müthiş bir yoğunluk ve keşmekeşle baş etmek zorunda kalacak. Füniküler ve tramvay hatlarının akıbetleri, otobüs duraklarının ne olacağı gibi sorular ise hâlâ yanıtsız.




Evrensel


Geri Dön