Sektörel

Mint Yapı’dan Şişli'de 250 konutluk yeni proje!

Mint Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, hayata geçirdikleri yeni uygulamalardan ve inşa edecekleri yeni projelerden bahsetti. Altıoğlu, Kanyon AVM'nin hemen yanında 250 konutluk yeni bir proje inşa edeceklerini söyledi.

Mint Yapı, ev almak isteyen ama borca girmek istemeyenler için yeni model geliştirdi. Başlatılan uygulama ile isteyenler içinde yaşamak şartıyla evin yarısını alacak. Yüzde 50 için tapu sahibi olan vatandaş diğer yüzde 50 için kira ödeyecek.

3 yıllık anlaşma sonunda vatandaş istediği zaman evin diğer yarısını alacak ya da kendi payını satacak. Model, Mint Yapı'nın Şişli'deki projesinde uygulanacak. 

Mint Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu konu ile ilgili olarak gayrimenkul sektörü için yeni olan bu satış modeli kendilerinin başlattığını ancak genele yayılmasını da beklediklerini söyledi. Altıoğlu, “İstanbul’da Haliç ile Boğaz hattında kalan alanda kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Ortalama 1+1 dairenin fiyatı 400 bin. Şimdi vatandaş bu modelle 200 bin verip evin yarısını alacak. Model, yatırımcıya kapalı. İçinde gelip oturacak kişi alabilecek. Evin diğer yarısı bizim. Vatandaşla anlaşma yapıyoruz ve bize 3 yıl boyunca yarım kira ödüyor. İki taraf da onaysız payını satamıyor. Süre dolunca diyoruz ki ya sen al, ya ben alayım ya da ortaklaşa üçüncü kişiye satalım. Satmak isterse enflasyon artı 2 primlendirmeyle bize satıyor. Almak isterse enflasyonla alıyor” açıklamasında bulundu.

 

250 KONUTLUK YENİ PROJE

Altıoğlu, 3 yıldır Mint markası ile üretim yaptıklarını sene sonunda 600 milyon liralık proje geliştirmiş olacaklarını söyledi. Altıoğlu, “4 aktif şantiyemiz var. Bu yıl alışveriş merkezi Kanyon’a 800 metre mesafede 250 konutluk bir işe başlıyoruz. Şişli ve Kağıthane’de de stok konutlar var. Tüm bunlarda yarım ev almak mümkün. Şirketimizin hedefi Haliç Boğaz hattında olan bölümde konutların yüzde 10’unu dönüştürmek. Bu da 12 bin konuta denk geliyor. Biz yaptığımız tüm işlerde bu modeli uygulayacağız. Bunun diğer firmalara da örnek olacağını ve yaygınlaşacağını düşünüyorum. Çünkü ihtiyaç bu yönde” dedi.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Altıoğlu sosyal bir amaçları olduğunu “Paylaşma ve dayanışma bizim kültürümüzde var ve bunu hatırlamalıyız” diyen Altıoğlu, “İstiyoruz ki insanlar belli bir süre sonra arkadaşıyla ablasıyla gelip ortak ev alsın. Mint ile ortak olmak zorunda da değil. Hem vatandaşın hem de sektörün buna ihtiyacı var” sözleriyle ifade etti.

Konut sektörünün en büyük hatası pazarın ihtiyaçlarına göre üretim yapmamak olduğunu söyleyen Altıoğlu, büyük metrekare yüzünden fiyatların arttığını ve insanların konuta ulaşamadığını söyledi. 

Altıoğlu, “Türkiye’de tek kişilik hane halkı ortalaması 2014 yılında yüzde 13.9’du, 2017’de yüzde 15.4’e geldi. AB’de ise tek kişilik hane oranı yüzde 33.4. Biz de o yöne gidiyoruz. O yüzde evler küçülmeli. Türkiye genelinde 2 milyona yakın stok var ve ortak sorun bu. Bu stokların değeri 70-75milyar dolar. Bu rakam inşaat sektörünün bankacılığa olan borcunun yüzde 90’ını anlamına geliyor. Sektörün yanlışı piyasayı tüketiciyi ölçmeden imalat yapmak. Biz tüm projede 1+1 ve 2+1 yapıyoruz. Çünkü üretim yaptığımız bölgede ortalama hane halkı sayısı 2.5. Kişi başı net alanda 18 metrekareden düşününce 3 kişi için net alan 55 metrekare yeterli. Ev büyüdükçe fiyatlar milyonları aşılıyor ve bunu alabilecek kitle oldukça sınırlı. Bir de ev büyüdükçe giderlerin de arttığını unutmamak gerek.” ifadelerini kullandı.