06 / 05 / 2024

MIPIM'de mega proje kavramı konuşuldu!

MIPIM'de mega proje kavramı konuşuldu!

‘Türkiye’deki mega projelere mimari bakış’ başlığında ilk gün gerçekleştirilen panelde mimarlar ‘mega proje’ kavramını tartıştı.Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Enis Öncüoğlu, Murat Tabanlıoğlu, Murat Kader, imza attıkları uluslararası projeleri ile sahnedeydi



MIPIM, elimizdeki değere değer katma, yabancı fonları ve yatırımcıları ortaya koyduğumuz değer çerçevesinde ülkemize çekme ve bu değerleri dünya ölçeğinde büyütme alanı


MIPIM 2016’da sahne Türkiye’nin. Toplam 89 ülke arasında 50 stant ile ilk 5’te yer alıyoruz. MIPIM’in neredeyse yüzde 10’unu Türk şirketleri kapatmış durumda. İki önemli neden olarak, bir KONUT teması, iki MEGA projeler gösterilebilir. Her iki başlıkta da başta İstanbul olmak üzere söylenecek çok sözü var ülkemizin. Giriş alanından başlamak üzere İstanbul her yerde. Günlük MIPIM gazetesi, MIPIM dergisi manşet ve kapaklarını İstanbul süslüyor. Bu yılki temanın çekiciliği elbette önemli, lakin yatırımcılar için gayrimenkul alanında Türkiye’nin yatırım cazibesini koruması en büyük etkenlerden biri. Dünyanın en büyük 225 inşaat firması arasında 43’ün Türk firması olması global oyunculara sahip olduğumuzun da göstergesi.


BİLGİ BİRİKİMİ TAMAM, SHOW TAMAM, DEVAMI !

Gerek konut sektöründe elde edilen tecrübeler gerekse Mega projelerden elde edilen deneyim, know-how birikiminin nedeni. Bundan sonrası bu birikimi doğru değerlendirecek politikalar ile hareket edebilmekte. MIPIM esasen tam da bu noktanın global anlamda değerlendirilebileceği bir arena. Keza burası ‘CityScape’ örneğinde olduğu gibi son kullanıcıya ürün satmaya odaklı bir fuar değil. Burası elimizdeki değere değer katma, yabancı fonları ve yatırımcıları ortaya koyduğumuz değer çerçevesinde ülkemize çekme ve bu değerleri dünya ölçeğinde büyütme alanı. Bu nedenle görücüye çıkan projelerden ziyade biz neredeyiz nelere imza atıyoruz ve politikalarımız ile ne kadar güvenli bir profil çiziyoruz sorularının cevapları aranıyor. Cevaplar bire bir görüşmeler ve kapalı kapılar ardındaki toplantı salonlarında yanıt buluyor. Tabii ki ‘show’ tanıtımın önemli bir parçası, lakin ‘içerik’ çok daha kıymetli. Bu nedenle yurtdışında tanınmış mimarlık ofisleri, uluslararası arenada iş yapan inşaat firmaları, mega altyapı projeler, kent planları, siluetler, gelecek hedefleri, katma değer sağlayan tasarım verileri, doğru zamanlama, doğru lokasyon, yatırımın geri dönüş süresi vb pek çok sorunun cevabı, yatırım potansiyeli ve dış kaynaklı fonlar için çok önemli.


‘MEGA PROJELER HAYATIN BİR GERÇEĞİ OLDU’

‘Türkiye’deki mega projelere mimari bakış’ başlığında ilk gün gerçekleştirilen panelde mimarlar ‘mega proje’ kavramını tartıştı. Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Enis Öncüoğlu, Murat Tabanlıoğlu, Murat Kader, imza attıkları uluslararası projeleri ile sahnedeydi. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde mega proje, satışı, pazarlaması, tanıtımı adında gizli, sorgusu suali ya akla gelmeyen ya da yanıtı alınamayan projeler. Dünyanın her yerinde mega proje denildiği zaman ön kabulü otomasyona bağlı uygunluk arz eden projelerin olduğuna dikkat çeken Öncüoğlu, bunun da hayatın bir gerçeği olduğunu vurguladı. Yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlarken Türk mimarların proje üretiminde zamana karşı amansız mücadelesini dile getiren panelistler, en büyük, en uzun, en geniş, en kalabalık, en en olmanın kente ve dolayısıyla insana yararının sorgulanması konusunda hemfikir.


Habertürk


Geri Dön