27 / 04 / 2024

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

Miras hukuku, kapsamlı bir alan olup birbirinden farklı konuları içerir. Bu konulardan biri de mirasta kişinin haberi yokken satış yapıldığında hak talep etme durumudur. Bu durum, miras hukukunda farklı şekilde ele alınarak değerlendirilir. İşte bu miras konusu ile ilgili detaylar...



MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Türk Medeni Kanunu kanunu kapsamında, miras bırakanın yakın akrabaları olan mirasçılar üç farklı dereceye ayrılmıştır: Birinci derece mirasçılar, miras bırakanın çocukları ve altsoyunu, ikinci derece mirasçılar, miras bırakanın anne ve babasını, üçüncü derece mirasçılar ise miras bırakanın büyük anne ve büyük babasını temsil eder.

Miras hukuku açısından bir önemli ilke de, bir önceki derecede mirasçı bulunuyorsa, mirasın bir sonraki dereceye geçmeyeceğidir. Yani, birinci derece mirasçılar varsa, ikinci derece mirasçılar mirastan yararlanamazlar. Aynı şekilde, ikinci derece mirasçılar varsa, üçüncü derece mirasçılar mirasa hak iddia edemezler.

Ayrıca, mirasçılar miras bırakanı ölmeden önce vefat ederlerse, miras bırakanın mirası, mirasçıların kendi alt soyuna geçer. Örneğin, birinci derecede yer alan çocuklardan biri miras bırakanı önce vefat ederse, o çocuğun alt soyu miras hakkını devralır.

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

İNTİFA HAKKI NEDİR?

İntifa hakkı, bireyin sahip olduğu bir haktır ve mülkiyeti sınırlayarak devam eder. Bu durum, kuru mülkiyet başkasına ait olsa bile intifa hakkı sahibine, ilgili malın kullanım hakkını verir. Örnek vermek gerekirse, bir baba bir dairenin intifa hakkını eşine devredebilir, ancak daireyi üç çocuğundan birine satmış olabilir. Baba vefat ettiğinde, eşi dairenin intifa hakkını kullanmaya devam eder. Eşin vefatı durumunda ise, dairenin yararlanma hakkı, daireyi satın alan çocuğa geçer. Diğer çocuklar bu aşamada daire üzerindeki hak iddiasını ileri sürme hakkına sahip değillerdir. Eğer daire satılmış çocuk da vefat etmişse, mülkiyet hakkı söz konusu çocuğun eşi veya alt soyuna geçebilir.

MİRAS HABERSİZ SATILMIŞSA HAK İDDİA EDİLEBİLİR Mİ?

Satış işleminde muvazaa olmaması koşuluyla bu sorunun yanıtı 'hayır'dır. Ancak bağışla verilen bir daire söz konusu ise ispatlandığı sürece dava konusu olabilir.

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

Mirasın reddi halinde miras kime kalır?

E-devletten miras sorgulaması nasıl yapılır?


Geri Dön