Miras hukuku mal paylaşımı oranları!
Miras hukuku mal paylaşımı oranlarında veraset ilamının çıkmasından sonra eşe dörtte bir, çocuklara ise dörtte üç olarak biliniyor. Farklı durumlarda ise oranların ne olduğu aşağıda yer alıyor...
Yasal mirasçılar, bu sıfatlarını doğrudan kanundan alan kişilerdir. Bir kısım kan hısımları, evlatlık ve sağ kalan eş, miras bırakanın ölümü anında hayatta olmak ve mirastan yoksunluğu gerektirecek konumda olmamak şartıyla kanuni mirasçı olarak kabul ediliyor. Medeni Kanun’a göre mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası devlete geçer ve devlet külli halef olmasına rağmen ölenin borçlarından yalnızca tereke malları değerince sorumlu olur.
Miras hukuku mal paylaşımı oranları!
Miras hukuku mal paylaşımı oranları eş ve çocuklar arasında şöyle gerçekleşiyor:
Veraset ilamının çıkmasından sonra, eş mirasın dörtte birini alıyor. Geri kalan mirasın dörtte üçü mirasçının çocukları eşit oranda paylaşılıyor. Bir örnek vererek açıklamak gerekirse:
400 liralık mirasın dörtte biri eşe, dörtte üçü ise çocuklara kalıyor. Bir çocuk varsa 300 lira, 2 çocuk varsa 150′şer lira, 3 çocuk varsa 100′er lira, 4 çocuk varsa 75′er lira miras alınıyor.
Miras hukuku mal paylaşımı oranlarından devam edecek olursak; eğer çocuk yok ise eşle beraber bu sefer anne ve baba mirasçı konumuna geçiyor. Eş malın yarısını alıyor. Kalan yarısı anne ve babaya eşit oranda pay ediliyor.
Ölen kişinin eşinin mirastaki payı nedir?
Miras sözleşmesinden doğan davalar!
Mirasın açılması nedir?
Miras sebebiyle istihkak davası!
Gaibin mirası!
Miras ortaklığı!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com